4 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν το καλοκαίρι

Οι ημέρες του Μαϊου θέλουν δυνατές σελίδες γεμάτες με λέξεις αντάξιες των πρώτων λιακάδων.

Elle 02 Μαΐ. 19
4 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν το καλοκαίρι

Jonathan Coe-Μέση Αγγλία (Εκδόσεις Πόλις)
Στο νέο μυθιστόρημα του Jonathan Coe βρίσκουμε τους ήρωες της «Λέσχης των τιποτένιων» και του «Κλειστού κύκλου» αρκετά χρόνια μετά με φόντο όλο το κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον να αλλάζει. Οι ήρωες του αυτή τη φορά καλούνται να τα καταφέρουν ενώ όλα γύρω τους αλλάζουν ραγδαία μέσα και έξω από το σπίτι τους. Εντός και εκτός της οικογένειας τους. Εντός και εκτός Αγγλίας. Αυτό που στο τέλος καταφέρνει είναι να δώσει στις σελίδες του όλη την λογοτεχνική τροφή που έχουμε ανάγκη, αλλά κυρίως αυτή τη βαθιά γνώση του πως η κοινωνία καθρεφτίζεται αυτάρεσκα στους καθρέφτες μας, αφήνοντας τις ρωγμές, τις ρυτίδες και τις αλλοιώσεις της να γίνονται μέρος του σώματο μας.

Dylan Thomas- Σκοτεινά παραμύθια (Εκδόσεις Ροές)
Αν σας αρέσουν οι μύθοι, τα λαϊκά παραμύθια, οι δοξασίες και οι ιστορίες που φτάνουν στο σήμερα από στόμα σε στόμα ποτισμένοι από τις εποχές και από τη φαντασία των ανθρώπων που τις διηγούνται τότε πρέπει οπωσδήποτε να σας κάνει συντροφιά αυτή η συλλογή από διηγήματα-ποιήματα που ανήκουν στην πρώτη συγγραφική περίοδο του Ντύλαν Τόμας.
Τι ιδιαίτερο έχει αυτή η εποχή; Είναι σκοτεινή. Γι’ αυτό και οι λέξεις είναι ποτισμένες από σκοτάδια, φόβους, πάθη, κακίες, θανατηφόρα μυστικά και μια τολμηρή φαντασία που όσο τρομακτική και αν γίνει τη θαυμάζεις. Αυτός άλλωστε είναι ο μόνος τρόπος για να την καταλάβεις και να την αποδεχθείς.

Sara Mesa – Πίσω από τους θάμνους (Εκδόσεις Ίκαρος)
Η ισπανίδα Sara Mesa δεν βάζει απλώς λέξεις στη σειρά. Χτίζει με αυτές τείχη για να τα γκρεμίσει και να αφήσει να αποκαλυφτούν βαθιά συναισθήματα και λύσεις για ήρωες που δυσκολεύονται να τα νιώσουν και να τις δώσουν αντίστοιχα. Στο Πίσω από τους Θάμνους διαβάζουμε για δυο πληγωμένους χαρακτήρες. Ένα κορίτσια και έναν Γέρο που δημιουργούν μεταξύ τους όχι μια σχέση, μια σύνδεση. Σύνδεση είναι ίσως η πιο σωστή λέξη για να περιγράψει τη μη αποδεκτή τους συσχέτιση. Η συγγραφέας την καταγράφει με τρόπο ειλικρινή χωρίς ποτέ να γίνει άβολο. Αυτό είναι ταλέντο.

Virginia Woolf – Ένα δικό της δωμάτιο (Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Υπάρχουν βιβλία που ακόμη και αν έχουν γραφτεί δεκάδες χρόνια πριν, επανέρχονται τρομακτικά επίκαιρα και λειτουργούν σαν εγχειρίδια. Ένα από αυτά είναι το Ένα δικό της δωμάτιο της Virginia Woolf. Σε αυτό η βρετανίδα συγγραφέας παραδίδει ένα κείμενο-τοτέμ για τη γυναικεία χειραφέτηση, ένα κείμενο που παραμένει επαναστατικό, δυνατό μα κυρίως αληθινό. Ένα κείμενο που κάθε πρότασή σου επιτίθεται, σε αφυπνίζει, σε μαλώνει και ταυτόχρονα σε αγκαλιάζει με μια γυναικεία τρυφερότητα από αυτές που στηρίζουν και σου χαρίζουν μια δύναμη τόσο εσωτερικά ορμητική και ταυτόχρονα ποιητική που καταλήγει εναλλακτικά ερωτική.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT