64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι νέες κινηματογραφικές αφίξεις, τα ενδιαφέροντα αφιερώματα και η παρουσία της Μόνικα Μπελούτσι

Το δημοφιλές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει με 270 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους και ευχάριστες εκπλήξεις.

Elle 25 Οκτ. 23
64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι νέες κινηματογραφικές αφίξεις, τα ενδιαφέροντα αφιερώματα και η παρουσία της Μόνικα Μπελούτσι

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου επιτρέφει το πολυαναμενόμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα λάβει χώρα σε φυσικούς και online χώρους μέχρι τις 12 Νοεμβρίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα με ειδικά αφιερώματα και εκθέσεις. Όπως ανακοινώθηκε, στο 64ο ΦΚΘ θα προβληθούν 270 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, αλλά και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν, ενώ 79 ταινίες θα προβληθούν και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr. Αναμφίβολα, μία στιγμή που θα γραφεί στην ιστορία είναι η απονομή της Μόνικα Μπελούτσι, η οποία θα παρευρευθεί στο Φεστιβάλ, λαμβάνοντας το τιμητικό βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος για την προσφορά της στο σινεμά.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Να σημειωθεί πως δύο ταινίες της Ιταλίδας ηθοποιού θα προβληθούν στο ΦΚΘ, δύο φιλμ που σημάδεψαν την καριέρα της. Πιο αναλυτικά, στις 8 Νοεμβρίου θα προβληθεί στο Ολύμπιον το υβριδικό φιλμ “Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις” των Τομ Βολφ και Γιάννη Δημολίτσα, που βασίζεται στην παράσταση με την οποία έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο, μία προβολή που εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για το Έτος Μαρία Κάλλας, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση της κορυφαίας σοπράνο. Την επομένη, το κοινό θα έχει τη χαρά να παρακολουθήσει ξανά την αξέχαστη και πολυβραβευμένη Μαλένα του Τζουζέπε Τορνατόρε από το μακρινό 2000, μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης που έβαλε στο προσκήνιο την ηθοποιό.

Ωστόσο, η εμφάνιση της Μόνικα Μπελούτσι δεν θα αποτελέσει το μοναδικό σημαντικό γεγονός στο Φεστιβάλ, αφού και ο οσκαρικός σκηνοθέτης με ελληνική καταγωγή, Αλεξάντερ Πέιν, θα δώσει το “παρών” για την παρουσίαση της νέας του ταινίας ” Τα Παιδιά του Χειμώνα / The Holdovers”, όπως και ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών (Six Feet Under, Game of Thrones, True Detective κ.ά), Τζέρεμι Ποντέσουα για να παραδώσει στο κοινό ένα συναρπαστικό masterclass. Από την άλλη, η Χάρις Αλεξίου θα εμφανιστεί στο ΦΚΘ, αφού ανακηρύθηκε φέτος ambassador της Αγοράς του Φεστιβάλ, μία πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε πέρυσι και σκοπό έχει να στηρίξει τους νέους δημιουργούς. Τέλος, τον τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο θα λάβει και ο Έλληνας σκηνοθέτης Νίκος Περάκης, για τον οποίο το Φεστιβάλ έχει διοργανώσει ένα αφιέρωμα.

Πιο αναλυτικά, η αυλαία θα ανοίξει στις 2 Νοεμβρίου με την ταινία “Στη φωτιά” του Γαλλο-Βιετναμέζου σκηνοθέτη Τραν Αν Χουνγκ, η οποία κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, ενώ η λήξη θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου 2023 με την προβολή της ταινίας Πεσμένα Φύλλα του Φινλανδού δημιουργού Άκι Καουρισμάκι, η οποία απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Δείτε το τρέιλερ του Φεστιβάλ:
Το σποτ της φετινής διοργάνωσης εμπνέεται από το αφιέρωμα του Φεστιβάλ με θέμα τα Φαντάσματα και συνυφαίνει τις τρεις Μοίρες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας με τη διαδικασία και τα στάδια δημιουργίας μιας κινηματογραφικής ταινίας: τη γέννηση της αρχικής ιδέας, το χτίσιμο της ιστορίας και το μοντάζ που δίνει στην ταινία την τελική της μορφή. Το υπογράφει ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Θανάσης Νεοφώτιστος  (AirHostess-737). 

 

Αν λοιπόν, ενδιαφέρεστε να παρευρεθείτε στο ιστορικό Φεστιβάλ, οφείλετε να γνωρίζετε ότι η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, ενώ για περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα και τις ταινίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο www.filmfestival.gr.

Κεντρική φωτογραφία: SplashNews.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT