Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: 7 κλασικά βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από καμία παιδική βιβλιοθήκη

Σήμερα, 2 Απριλίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Τα βιβλία αποτελούν μία διέξοδο και ένα ταξίδι του μυαλού που βοηθά το παιδί να αποκτήσει σφαιρική σκέψη και να ενισχύει τη φαντασία του.

Elle 02 Απρ. 21
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: 7 κλασικά βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από καμία παιδική βιβλιοθήκη

Τα παιδικά βιβλία που αγαπάμε είναι πολλά. Είτε κλασικής λογοτεχνίας, όπως ο Hans Kristian Andersen, ή και πιο σύγχρονα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να επιλέξει μόνο ένα, ή δύο, βιβλία που έχουν στιγματίσει την παιδική του ηλικία. Όμως -μετά από τεράστια δυσκολία- επιλέξαμε τα 7 που σίγουρα πρέπει να διαβαστούν απ όλα τα παιδιά. Το κείμενο παραμένει διαχρονικό και γεμάτο μηνύματα για τους μικρούς μας φίλους.

Θυμάμαι πως αγάπησα το διάβασμα από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Τα καλοκαίρια τα περνούσαμε σε ένα εξοχικό στην Εύβοια και όταν τα μεσημέρια κοιμόντουσαν όλοι, εγώ ταξίδευα με τις περιπέτειες των ηρώων του εκάστοτε βιβλίου.

Τα παιδικά βιβλία είναι το πρώτο σκαλοπάτι ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα και να γίνουν επίδοξα bookworms όταν μεγαλώσουν. Πρότεινε στο παιδί κάποια βιβλία -ανάλογα με την ηλικία του- και άφησέ το να επιλέξει πιο προτιμά. Επίσης, όταν επιτραπούν ξανά οι βόλτες στις Δανειστικές Βιβλιοθήκες και τα Βιβλιοπωλεία, πηγαίνετε μαζί και περάστε χρόνο ανάμεσα στις ιστορίες και τις σελίδες, εωσότου βρείτε αυτά που προτιμά.

βιβλία

7 κλασικά βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από μία παιδική βιβλιοθήκη είναι:

1.Ο Τρελαντώνης – Πηνελόπη Δέλτα

Μια παρέα τεσσάρων αδελφιών έρχονται από την Αλεξάνδρεια για τις θερινές τους διακοπές στο αρχοντικό σπίτι της θείας Μαριέτας και του θείου Ζωρζή, στο λόφο της Καστέλας στον Πειραιά. Και τότε ένας ολόκληρος κόσμος, μια άλλη εποχή ξετυλίγεται. Πρωταγωνιστές είναι τα τέσσερα παιδιά, το καθένα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τις ιδιαιτερότητές του. Η μεγάλη η Αλεξάνδρα, σοβαρή και πιο μετρημένη.

Η Πουλουδιά –η λογοτεχνική περσόνα της Πηνελόπης Δέλτα- πιο αντιδραστική αλλά και πιο προβληματισμένη για τις συμπεριφορές παιδιών και ενηλίκων. Ο μικρότερος ο Αλέξανδρος που ακόμη παλαντζάρει ανάμεσα στην τρυφερότητα και στα παράπονα της ηλικίας του, από τη μια, αλλά και στην προσπάθειά του, από την άλλη, να μοιάζει και λίγο μεγαλύτερος. Αλλά πάνω από όλα τα αδέρφια είναι ο Αντώνης, που τον λένε Τρελαντώνη, έτσι που είναι «σκάνδαλος και πολύ άτακτος, και κάθε λίγο έβρισκε τον μπελά του».

2. Η Καλύβα του Μπαρμπα Θωμά – Χάριετ Μπίτσερ-Στόου

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει συγκινηθεί διαβάζοντας το αθάνατο έργο της Χάρριετ Μπίτσερ Στόου, που έχει μεταφραστεί σε τριάντα επτά γλώσσες κι είναι το βιβλίο που, περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο, συνέβαλε στην κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ. Ο μπάρμπα-Θωμάς, η μικρή Εύα, η Τόπσυ, ο Σάιμον Λεγκρί, είναι ονόματα που έχουν μπει στο καθημερινό λεξιλόγιο όλων των λαών του κόσμου. Και οι δραματικές περιπέτειες των μαύρων, που οι οικογένειές τους διαλύονται για να πουληθούν εδώ κι εκεί, επηρέασαν κι επηρεάζουν ακόμα και σήμερα τον τρόπο σκέψης και το συναισθηματικό κόσμο αυτών που πιστεύουν στην ελευθερία και στην ισότητα.

3. Τα στενά παπούτσια – Ζωρζ Σαρρή

Στη Βαγία, ένα γραφικό χωριουδάκι της Αίγινας. Η Ζωή, δώδεκα χρόνων κοριτσάκι, θα γνωρίσει τον Παναγιώτη, που είναι και αυτός δώδεκα χρόνων. Θα ταιριάξουν, θα γίνουν φίλοι, θα αγαπηθούν. Παίζουν μαζί, ονειρεύονται τα ίδια όνειρα – τα όνειρα όλων των παιδιών είναι ίδια. Όταν μεγαλώσουν, θα παντρευτούν, το πιο όμορφο όνειρο… 1936, μια χρονιά που οι άνθρωποι ζουν ανέμελα, μικροί και μεγάλοι.

Η Ζωή και ο Παναγιώτης βιάζονται να μεγαλώσουν. Πιστεύουν πως και οι μεγάλοι είναι το ίδιο ευτυχισμένοι σαν τα παιδιά. Βιάζονται. Α, δεν έχει. Πρέπει να παντρευτούν φέτος, τώρα. Σκαρώνουν ένα γάμο… Παιδιά δεν είναι; Η Ζωή νύφη. Μα τα πράγματα θα εξελιχθούν κάπως αλλιώς…

4. Ο μικρός πρίγκιπας – Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

«Ο μικρός πρίγκιπας», ένα αριστούργημα της κλασικής λογοτεχνίας, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο πολυδιαβασμένα έργα όλων των εποχών. Γραμμένο σε γλώσσα απλή και μεστή εντυπωσιάζει και αγγίζει βαθιά τον μικρό, αλλά και τον μεγάλο αναγνώστη, μεταδίδοντάς του νοήματα και αλήθειες. Ο μικρός πρίγκιπας, το τριαντάφυλλο, η αλεπού μιλούν για αξίες που οι άνθρωποι δεν πρέπει να ξεχνούν. Φωτίζουν με μοναδικό τρόπο τις βαθύτερες πτυχές της ανθρώπινης υπόστασης και αναδεικνύουν όλα εκείνα που χρειάζονται για να βρει ο άνθρωπος τον προορισμό του.

Διάβασε περισσότερες προτάσεις παιδικών βιβλίων στο 4moms.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT