8 θεατρικές παραστάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου

8 θεατρικές παραστάσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

Elle 07 Μαρ. 23
8 θεατρικές παραστάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, σας προτείνουμε 8 παραστάσεις που θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε, οι οποίες εμπνέονται από τον αγώνα των δικαιωμάτων των γυναικών.

Αυτές που δεν προλάβατε

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

«Αυτές που δεν προλάβατε», μια φεμινιστική κωμωδία για την γυναικεία φιλία παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την ομάδα b.p.m. (beats per minute) στο ΠΛΥΦΑ. Το έργο προσεγγίζει θέματα όπως η έμφυλη βία, η γυναικεία καταπίεση, η σεξουαλική παρενόχληση, μέσα από το πρίσμα της γυναικείας ενδυνάμωσης και του δεσμού της γυναικείας φιλίας.

Το έργο «Αυτές που δεν προλάβατε» ακολουθεί τέσσερις παιδικές φίλες που ξαναβρίσκονται αναπάντεχα. Χωρίς να ξέρουν τι τις έφερε και πάλι κοντά και γιατί, αποφασίζουν να αναλάβουν δράση “για να μην μας την πέφτουν τα αφεντικά, να μη μας φτύνουν στο δρόμο, να μη φοβόμαστε να γυρίσουμε το βράδυ σπίτι μας και γενικά ξέρετε, για όλα αυτά”. Παρακολουθούμε βήμα- βήμα την πορεία τους προς την δημιουργία μιας μυστικής φεμινιστικής ομάδας, αλλά και το ξανασμίξιμό τους, τις αμφιβολίες και τα εμπόδια που συναντούν, σε μια ιστορία με χιούμορ και ευαισθησία, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη δράση και την αφήγηση, ανάμεσα στο ρεαλισμό και την φαντασία.

Όταν ο υπουργός υγείας της χώρας τους θα ανακοινώσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, οι τέσσερις γυναίκες αποφασίζουν να αναβαθμίσουν την δράση τους με μια μεγάλη επιχείρηση. Ό, τι θα ακολουθήσει θα ενώσει ξανά τις τέσσερις φίλες για πάντα.

Η ομάδα b.p.m. ιδρύθηκε το 2018 από αποφοίτους της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης- Κάρολος Κουν και γρήγορα ξεχώρισε με βραβεύσεις και αξιοσημείωτη επιτυχία στις παραστάσεις της. Μετά την επιτυχημένη δεύτερη χρονιά παραστάσεων του «Hyperspace ή αλλιώς..», η ομάδα επιμένει να παίρνει θέση σε σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, κρατώντας μια χιουμοριστική και φρέσκια ματιά. Το πρωτότυπο, σύγχρονο θεατρικό έργο «Αυτές που δεν προλάβατε» κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική.

Συντελεστές:
Κείμενο / Σκηνοθεσία: Δανάη Λιοδάκη
Πρωτότυπη μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά / Κοστούμια: Νικόλας Κανάβαρης
Κινησιολογία: Στάλη Συμεών
Σύνθεση ήχου: Παύλος Κατσιβέλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Λαζαροπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Κασσάκος
Εικαστική επιμέλεια επικοινωνίας: Δημήτρης Βασδέκης
Φωτογραφίες προβών / Σχεδιασμός αφίσας: Αντώνης Χρήστου
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παίζουν: Μαριέλα Δουμπού, Άλκηστις Ζιρώ, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Παναγιώτα Παπαδημητρίου
Ακούγονται οι φωνές των: Μυρτώ Αλικάκη, Ντίνα Μιχαηλίδου, Λένα Ουζουνίδου, Μάνια Παπαδημητρίου και του Γεράσιμου Γεννατά

Πληροφορίες Παράστασης
Παραστάσεις: Από Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου μέχρι 11 Απριλίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 15€
Φοιτητικό: 12€
Μειωμένο (ΑμεΑ, ανέργων, άνω των 65): 10€

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

ΠΛΥΦΑ
Κορυτσάς 39, Βοτανικός / Τηλέφωνο: 693 869 0612

Προπώληση εισιτηρίων: Αυτές που δεν προλάβατε :: Υπηρεσία Εισιτηρίων – TicketServices.gr
Τηλέφωνα κρατήσεων: 694 502 6217, 698 454 5363
Πληροφορίες: 693 869 0612

ΣΟΥΕΛ! 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Μαρία Μπαρμπαρούσου είναι μία θρησκευόμενη γυναίκα, γύρω στα 50, πολύ περήφανη που κατάγεται από την Πάρο, από γενιά κουρσάρων πειρατών. Κατοικεί μόνη, σε ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, και εργάζεται ως καθηγήτρια Αγγλικών σε ένα δημόσιο εσπερινό σχολείο. Πρόσφατα, μεσούσης μιας πανδημίας, ταλαιπωρήθηκε από τους γείτονές της, που παραλίγο να κάψουν την πολυκατοικία με την αντικοινωνική συμπεριφορά τους. Αυτοί καλά μετακόμισαν, αλλά η Μαρία αναγκάστηκε να περάσει όλο το καλοκαίρι στης αδερφής της, στην Πάρο, μέχρι να τελειώσουν οι επισκευές στο σπίτι της. Τώρα, μέσα Σεπτέμβρη, πίσω στην Αθήνα, στην αρχή ενός δεύτερου lockdown, ανακαλύπτει ότι οι νέοι της γείτονες είναι ακόμα χειρότεροι από τους προηγούμενους. Και είναι έτοιμη να αναλάβει δράση…
Δώδεκα χρόνια μετά. Η Μαρία έχει συνταξιοδοτηθεί και μένει μόνιμα στην Πάρο με την υιοθετημένη κόρη της Νικολέτα. Η Νικολέτα έχει περάσει στην Ιατρική και ετοιμάζεται να μετακομίσει στην Αθήνα. Οι δυο τους βρίσκονται σε μία ήσυχη παραλία για μπάνιο, λίγες μέρες πριν την αναχώρηση της Νικολέτας. Κάτω από τον ανηλεή καλοκαιρινό ήλιο, η Μαρία βασανίζεται από τον φόβο ότι στην Αθήνα η Νικολέτα θα ανακαλύψει την αλήθεια για τους βιολογικούς της γονείς και τις τραγικές συνθήκες του θανάτου τους. Τρομοκρατημένη από αυτό το ενδεχόμενο, αναρωτιέται τι πρέπει να αποκαλύψει στην κόρη της. Κάτι; Τίποτα; Τα πάντα; Τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στο μέλλον μία απόφαση που παίρνουμε σε μία στιγμή κρίσης; Η απάντηση δεν θα είναι απλή, ακόμα και για την τρισέγγονη ενός διάσημου πειρατή.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Swell (σουέλ) στα αγγλικά σημαίνει τέλεια! Σουέλ, όμως, λέγεται και το βουβό κύμα, ο κυματισμός που δεν οφείλεται σε παρόντα καιρικά φαινόμενα, αλλά σε άνεμο που έπνεε σε προηγούμενο χρόνο, ενίοτε και ημέρες πριν, ή σε άλλη περιοχή. Έτσι και η ζωή μας καμιά φορά παρασύρεται από ανέμους του παρελθόντος, που φέρνουν στην επιφάνεια αγωνίες και διλήμματα από επιλογές που κάναμε άλλοτε. Το πού καταλήγουν αυτά, και το αν τα πράγματα θα είναι τέλεια στο μέλλον, κανείς δεν το ξέρει.

Η πανδημία αποτέλεσε ένα σημαντικό παγκόσμιο γεγονός, που άγγιξε τις ζωές όλων μας. Η επόμενη μέρα, η συνέχεια της ζωής, πατώντας ένα κουμπί on-off, είναι σχεδόν αδύνατη, αν δεν αναγνωρίσουμε τον ρόλο που διαδραμάτισε στις ζωές μας, το πώς τις άλλαξε ή τις επηρέασε. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες ανθρώπων που η ζωή τους πήρε έναν δρόμο πολύ διαφορετικό από αυτόν που θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν. Ιστορίες ζωής ή θανάτου, μίσους ή αγάπης, ιστορίες μικρότητας ή μεγαλοψυχίας, ιστορίες εντάσεων, παράπλευρων απωλειών, ιστορίες αστείες, συγκινητικές, ανθρώπινες, που έμειναν ανείπωτες ή που η σημασία τους δεν έχει μπορέσει ακόμη να αποτυπωθεί ή να μετρηθεί.

Το «ΣΟΥΕΛ!» είναι ένα έργο γι’ αυτούς τους ανθρώπους, για τις αποφάσεις τους, για τα παιχνίδια της μοίρας, για την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση που δεν είναι ποτέ δεδομένες, για το μέλλον που είναι απρόβλεπτο, και για την πραγματικότητα, που δεν είναι ποτέ μόνο δική μας.

Συντελεστές:
Κείμενο/ Σκηνοθεσία: Θοδωρής Τσαπακίδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Φωτισμοί/Video: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική: Γεωργία Συριοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Δημήτρης Ράπτης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου – Γεωργία Συριοπούλου
Παραγωγή: BLANDA ΑΜΚΕ
Ερμηνεύουν: Ελπίδα Τοπάλογλου, Μαρία Μπαταγιάννη, Κατερίνα Προκόπη

Πληροφορίες Παράστασης

Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Σάββατο και Κυριακή στις 21:15
Πρεμιέρα: Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Διάρκεια παράστασης: 70’

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12 €
Μειωμένο: 8€
Ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 εισιτηρίων): 10€

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου.

Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι (Σταθμός μετρό: Κεραμεικός)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 695 126 9828, 210 3455020

Χάος & Τάξη (Ένας Φαύλος Κύκλος) 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Φαίη και η Ελπίδα φίλες από πάντα. Δύο νέοι άνθρωποι στην Αθήνα του 2022.Και περίπου όπως όλοι οι άνθρωποι στην Αθήνα του 2022 έχουν σχέδια, φόβους, όνειρα ματαιωμένα, όνειρα που παραμένουν όνειρα, χιούμορ, μεγάλα μυστικά, μικρά μυστικά, αυτοσαρκασμό, αναζητήσεις και έντονη ανάγκη για εκτόνωση. Μια αναγκαστική συγκατοίκηση τις φέρνει ακόμη πιο κοντά και πυροδοτεί συγκρούσεις, ενδοσκόπηση και οριακές συμπεριφορές.

Το Χάος και Τάξη (Ένας Φαύλος Κύκλος) είναι ένα έργο για μια γενιά που είχε περίπου τα πάντα και τα έχασε σχεδόν όλα. Που δεν σταματά να ονειρεύεται, να ελπίζει, να σπάει πλάκα, αλλά και να γκρεμίζει ότι έχτισε αφού πλέον δε φοβάται να χάσει. Για μια γενιά που τα έχει ζήσει όλα. Ή και τίποτα.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Μέσα από την σύντομη συγκατοίκηση των δύο κεντρικών ηρωίδων της ιστορίας παρακολουθούμε τους σύγχρονους προβληματισμούς που μαστίζουν τις νεότερες γενιές. Άνθρωποι που βιώνουν δυσκολίες αλλά έχουν την δυνατότητα την ίδια στιγμή να πάρουν μια ασφαλή απόσταση από αυτά που τους απασχολούν και να αντιμετωπίσουν την ζωή με χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Άνθρωποι που ενώ παίρνουν τον εαυτό τους στα σοβαρά την επόμενη στιγμή δεν διστάζουν να τον αποδομήσουν μπροστά στο κοινό που παρακολουθεί σαν το τρίτο μάτι στην ιστορία. Οι ηρωίδες του έργου χτίζουν γκρεμίζοντας, σπάνε πλάκα και στο τέλος τα σπάνε γενικώς. Κι αυτό δημιουργεί την ταύτιση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Γιώργος Τριανταφύλλου / Μαρία – Στέλλα Γκότση
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τριανταφύλλου
Πρωτότυπη Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Στίχοι Τραγουδιού: Γιώργος Τριανταφύλλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Τριανταφύλλου
Επιμέλεια Κίνησης: Ζωή Σωτηροπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση
Φωτογραφίες: Νιρέτα Γκόνου
Video: Χρήστος Γκίνης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία – Στέλλα Γκότση
Δραματουργική Επεξεργασία: Δημήτρης Τριανταφύλλου
Κατασκευή Σκηνικού: archlabyrinth
Φιλική Συμμετοχή: Νέλλη Μποφίλιου
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Διανομή: Ελένη Θεοδοσοπούλου, Φανή Κουλούρη

Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Παρασκευή στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12€
Μειωμένο (φοιτητών- ανέργων): 8€

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι
(Σταθμός μετρό: Κεραμεικός)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 695 126 9828, 210 3455020

ΚΟΚΚΙΝΟ – Τρία κεφάλαια από την ζωή μιας γυναίκας 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

©Βασιλης_Κοτρώτσος

Το “κ ό κ κ ι ν ο” της Χριστίνας Κυριαζίδη είναι μια σπονδυλωτή σκηνική σύνθεση που αφορά την σχέση μιας γυναίκας με τον έρωτα, την μητρότητα και τον χρόνο. Τρία αναπόφευκτα κεφάλαια στην ζωή μιας γυναίκας που η ηθοποιός προσεγγίζει με την βοήθεια της ποίησης, της κίνησης και της μουσικής.

Σε ένα αφαιρετικό σκηνικό, με ένα ακορντεόν, μια καρέκλα και ένα σακάκι, και με μοναδικό συνεργό της τον ποιητικό λόγο, το σώμα και την φωνής της, η Χριστίνα Κυριαζίδη επιθυμεί μια ωδή στην γυναικεία φύση.

Η χοροθεατρική αυτή τριλογία αποτελείται από 3 solo performances:

«οδός Θ.»
Mια σκηνική δραματοποίηση της ομώνυμης ποιητικής συλλογής της Χ.Κυριαζίδη. (Εκδ. Πυξίδα), που περιστρέφεται γύρω από το μοτίβο του έρωτα.

«νάνι μάνα να να να» , ένα νανούρισμα για μάνες και κόρες
Mια σκηνική σύνθεση, όπου η Χριστίνα Κυριαζίδη μιλά για την πολύπλοκη και πολύτιμη σχέση μάνας και κόρης, με αφετηρία την ομώνυμη σύνθεση ποιημάτων της, και νανουρίσματα από διάφορες γωνιές του κόσμου.

«μια συνομιλία με τον χρόνο»
Mια χορογραφία βασισμένη στην πρωτότυπη μουσική σύνθεση [ΤΙΜΕ] του Ισλανδού συνθέτη Smári Gudmundsson, που επιθυμεί να υμνήσει τον κύκλο της ζωής μέσα από το γυναικείο σώμα.

Ποίηση, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Χριστίνα Κυριαζίδη
Μουσική: Smári Gudmundsson
Γραφιστικά: Michelangelo Bevilacqua
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κοτρώτσος, Χριστίνα Φυλακτοπούλου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Παραστάσεις: Από 2 Μαρτίου έως 8 Απριλίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Πέμπτη στις 21:00 & Σάββατο στις 19:00

Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων
Προπώληση: 12€
Μειωμένο: 10€
Ατέλειες: Δωρεάν

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices, Τηλεφωνικά: 2107234567, Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8-12, Γκάζι
Σταθμός ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός
Τηλέφωνο: 210 3428650

ΣΑΠΦΩ Kαταστερωμένη, ένα μουσικό αστροφυσικό ταξίδι

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μια περιπλάνηση στα αστέρια μέσα από τον χώρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, με οδηγό τη Σαπφώ σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα και μουσική του Θοδωρή Οικονόμου. Στις ερωτήσεις για τα άστρα απαντά η Σαπφώ. Στις ερωτήσεις για τον κόσμο απαντά η μουσική. Ένα κείμενο γεμάτο ερωτήσεις και ανοιχτές απαντήσεις. Ανοιχτές, όπως η τέχνη και η επιστήμη. Μέσα στον χώρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στον Λόφο των Νυμφών, στον Θόλο του Τηλεσκοπίου Δωρίδη, δημιουργείται μια παράσταση που αναρωτιέται για τον χρόνο, τον χώρο, τη γη και τον ουρανό, το φθαρτό και το άφθαρτο, τον έρωτα και την τέχνη. Η ποίηση της Σαπφώς θα καταστεριστεί. Η Ρηνιώ Κυριαζή οδηγεί το κοινό σε τοπία όπου η ομορφιά της φύσης γίνεται ποίηση και η ποίηση αστροφυσική, ο Θοδωρής Οικονόμου παίζει στο πιάνο, ο sounddesigner Νικόλας Καζάζης επεξεργάζεται τους ήχους ζωντανά κάτω από τον ανοιχτό Θόλο και τον έναστρο ουρανό.

Μετάφραση
Παντελής Μπουκάλας

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία
Ρηνιώ Κυριαζή

Συνθέτης – Μουσικός επί σκηνής
Θοδωρής Οικονόμου

Sounddesigner επί σκηνής
Νικόλας Καζάζης

Σκηνικός χώρος – Κοστούμια
Άγγελος Μέντης

Επιμέλεια κίνησης
Άλκηστις Πολυχρόνη

Φώτα
ΣτέβηΚουτσοθανάση

Βοηθός σκηνοθέτη
Τάσος Κωλέτσης

Εικόνα
Σοφία Χουλιαρά

Υπεύθυνη επικοινωνίας
Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή
Εταιρεία Θεάτρου Άλκη

Πληροφορίες Παράστασης
Παραστάσεις:
Από Δευτέρα 6 Μαρτίου έως Κυριακή 26 Μαρτίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη στις 21.00
και Κυριακή στις 18.00 και 20.00

Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά

Τιμή εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 15€

Προπώληση εισιτηρίων: Ticketservices, Tηλεφωνικά: 2107234567, Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Χώρος παρουσίασης
Αστεροσκοπείο Αθηνών
στον Λόφο των Νυμφών,
στον Θόλο του Τηλεσκοπίου Δωρίδη
Θησείο, Αθήνα

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΘΕΛΜΑ & ΙΡΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Θέλμα και η Ίρις είναι ένα ζευγάρι, όπως όλα τα άλλα, με τη μόνη διαφορά ότι ζουν εδώ και 672 χρόνια, παίζουν άψογα σκάκι και σαντούρι και έχουν συναναστραφεί τους περισσότερους καλλιτέχνες, φιλοσόφους και διανοούμενους των περασμένων αιώνων! Η Θέλμα και η Ίρις, ως σωστοί βρικόλακες, κουβαλάνε μέσα τους τη σοφία μιας αιωνιότητας! Σήμερα όμως θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα δίλημμα… Με μία συνθήκη, που ακόμη και για αυτές, είναι τελείως και εντελώς καινούρια!

Η Θέλμα και η Ίρις είναι ένα ζευγάρι βρικολάκων. Μέσα στους αιώνες της ζωής τους, έχουν διαβάσει πολύ, έχουν ασχοληθεί με όλα τα είδη τέχνης και πνευματικής άσκησης, έχουν κάνει φίλους τους τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες και διανοητές. Πνευματικά ελεύθερες, κοσμογυρισμένες και βαθιά πολιτικοποιημένες, έχουν αποφασίσει να σταθούν στο πλάι του ανθρώπινου είδους, συμμετέχοντας ενεργά σε κάθε αγώνα του ανθρώπου για την ελευθερία, την ισότητα και τη χειραφέτησή του! Βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή αποκρούοντας τη βία της εξουσίας και ενθαρρύνοντας τον αγωνιζόμενο. Ως σωστοί βρικόλακες της δικιάς τους φιλοσοφίας, επιλέγουν για τροφή τους μόνο άτομα επικίνδυνα για το κοινωνικό σύνολο (φασίστες, βιαστές, παιδόφιλους κλπ). Οι δύο ηρωίδες, παρ’ όλη τη σοφία και την εμπειρία τους, θα βρεθούν τελικά αντιμέτωπες με ένα -αρκετά ανθρώπινο θα λέγαμε- δίλημμα. Το δίλημμα της γονεϊκότητας. Με μία απλή τους απόφαση -με ένα τόσο δα δαγκωματάκι!- μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο πλάσμα που να τους μοιάζει. Είναι όμως πράγματι τόσο απλή αυτή η απόφαση; Τί σημαίνει για την κάθε μία η έννοια της γονεϊκότητας; Η έννοια της οικογένειας; Είναι η μητρότητα ένα ένστικτο ή είναι μία επίκτητη κοινωνική ανάγκη; Είναι ένας τρόπος ολοκλήρωσης ή όχι; Τί θυσίες απαιτεί τελικά μια τέτοια απόφαση;

Το έργο «Θέλμα & Ίρις» πραγματεύεται με ιδιαίτερα κωμικό και καυστικό τρόπο το θέμα των ανθρώπινων σχέσεων και των κοινωνικών συμβάσεων και βρίσκεται στο μεταβατικό σημείο δύο αντίθετων καταστάσεων. Κινείται διαρκώς στο μεταίχμιο μεταξύ συμβατικού και αντισυμβατικού τρόπου ζωής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Μαρία Παπουτσή, Ειρήνη Γαντερί
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γαντερί
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Σκηνικά-Κοστούμια: Ειρήνη Γαντερί
Βοηθός ενδυματολόγος: Ιωάννα Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφίες παράστασης: Δημήτρης Παρθύμος
Σχεδιασμός αφίσας: Σοφία Μπράιλα
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Dune Productions
Παίζουν: Κατερίνα Αγγελίτσα, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ίρις Κατσούλα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Παραστάσεις: Από Τετάρτη 8 Μαρτίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Κάθε Τετάρτη στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά
Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

Θέατρο Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια
Τηλέφωνο κρατήσεων: 21 0646 0748

GIRLS AND BOYS 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το έργο του βραβευμένου με Tony συγγραφέα Dennis Kelly («Ορφανά», «Ματίλντα – Το μιούζικαλ»), παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση – σκηνοθεσία Άννας-Μαρίας Στεφαδούρου, με πρωταγωνίστρια τη Δώρα Παρδάλη, στο Θέατρο 104. Μετά τη συγκινητική αποδοχή κοινού και κριτικών, η παράσταση «Girls & Boys» επιστρέφει​ για τέταρτη χρονιά και για λίγες μόνο παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 19:00 στο Θέατρο 104.

Μία γυναίκα γνωρίζει τυχαία τον μέλλοντα σύζυγό της σ’ ένα αεροδρόμιο. Ένας έντονος, παθιασμένος, τρελός έρωτας. Σύντομα αρχίζουν να φτιάχνουν την κοινή τους ζωή. Αγοράζουν σπίτι, χτίζουν καριέρες, κάνουν παιδιά – μία συνηθισμένη οικογένεια. Μέχρι που εκείνος αρχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη δουλειά του, ενώ εκείνη απολαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη επαγγελματική αναγνώριση. Οι ισορροπίες ανατρέπονται. Τα πάντα αλλάζουν, παίρνοντας μία απροσδόκητη και εφιαλτική τροπή… «Δεν θυμάμαι κάποια συγκεκριμένη στιγμή που άρχισε να ξεφεύγει το πράγμα μεταξύ μας – θυμάμαι ότι βρέθηκα σε αυτήν την κατάσταση ξαφνικά». To «Girls & Boys» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Φεβρουάριο του 2018 στο Βασιλικό Θέατρο του Λονδίνου, σε σκηνοθεσία Lyndsey Turner, με πρωταγωνίστρια την βραβευμένη με BAFTA Carey Mulligan, σοκάροντας το κοινό και αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Ένας συνταρακτικός μονόλογος για τη βία, την εξουσία, τις σχέσεις των δύο φύλων μέσα στη σύγχρονη πατριαρχική κοινωνία.

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα:
«Δεν έχω υπάρξει ποτέ βίαιος, αλλά μόνο επειδή δεν ήμουν καλός σε αυτό. Δεν υπήρξα ποτέ ο σκληρός τύπος, αλλά πιθανώς να υπάρχει κάπου μέσα μου ένα κομμάτι που να επιθυμεί να σκοτώσει κάποιον. Μην με παρεξηγείτε. Δεν φαντασιώνομαι πάνω στη βία, στην πραγματικότητα με αρρωσταίνει. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μία πλευρά μου, σε ένα παράλληλο σύμπαν, που την ευχαριστιέται. Πολλοί άντρες το κάνουν. Υπάρχει κάτι στους άντρες που τους ωθεί στη βία και η ανατροφή και η επίγνωση είναι τα αντίδοτα. Οι άνδρες χρειάζονται την αρρενωπότητα και οι γυναίκες τη θηλυκότητα. Αλλά υπάρχουν άνδρες εκεί έξω για τους οποίους η επιβεβαίωση του ανδρισμού τους συνεπάγεται την αδυναμία τους να χάσουν ή να λυγίσουν, παρά μόνο να σπάσουν ολοκληρωτικά. Εκείνος ήταν ένας από αυτούς τους άνδρες, με μία ωρολογιακή βόμβα που περίμενε να εκραγεί μέσα του». – Απόσπασμα από συνέντευξη του Dennis Kelly στην εφημερίδα “The Guardian”

Σημείωμα σκηνοθέτιδας:
«Η οπτική της δικής μας παράστασης και η κύρια προτεραιότητά μας είναι να ειπωθεί αυτή η ιστορία, στην Ελλάδα, τώρα. Όλο αυτόν τον καιρό, που η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε κρίση, επιχειρήσεις – η μία μετά την άλλη – κλείνουν, και οι άνδρες συχνά δεν μπορούν πια να προσφέρουν οικονομικά στο σπίτι και την οικογένεια. Σ’ αυτές τις συνθήκες αμέτρητα ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα με μια σκληρή πραγματικότητα: αδυνατούν να διαχειριστούν αλλαγές στο ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον, ειδικά όταν πρόκειται για αλλαγές στην εισοδηματική τους ισορροπία. Οι ρόλοι του αρσενικού και θηλυκού ορίζονται και εξυπηρετούνται, σχεδόν ασυνείδητα, από ετεροπροσδιορισμούς, παλαιικούς νόμους κι έναν συντηρητισμό, που κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι έχει ξεπεραστεί. Όχι, στην ουσία του όμως. Συναισθηματικά ανώριμοι και θεμελιωδώς ανασφαλείς, φέρονται σαν «κορίτσια και αγόρια», με συνέπειες τέτοιες, που η παράβλεψή τους ισοδυναμεί με σιωπηρή συναίνεση σε έγκλημα».
Άννα-Μαρία Στεφαδούρου

Συντελεστές:
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Άννα-Μαρία Στεφαδούρου
Σκηνικά: Ηλέκτρα Σταμπούλου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Φωτογραφίες: Μαρία Μακράκη, Χριστίνα Δενδρινού
Trailer: Έλενα Κώτση
Προβολή – Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Πρωταγωνιστεί η Δώρα Παρδάλη

Πληροφορίες Παράστασης
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κυριακή στις 19:00

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12€
Μειωμένο: 10€

Διάρκεια παράστασης 90 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr 

Θέατρο 104 (Black Box)
Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα, (Μετρό Κεραμεικός)
T. 210 3455.020 theatre104@gmail.com |

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Τέσσερα χρόνια μετά τις «Γυναίκες από Χώμα» με τις μαρτυρίες των οροθετικών γυναικών, το «Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω» που πραγματεύτηκε την κακοποίηση παιδιών απ’ όλο τον κόσμο και το «ΕΜΠΟΡΙΟ» που αφορούσε την Εμπορία Ανθρώπων, η Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα καταπιάνεται με τα Ηλεκτρονικά Εγκλήματα, ένα τεράστιο κοινωνικό φαινόμενο που συνταράσσει τον σύγχρονο κόσμο. Ιστορίες θυμάτων κακοποίησης μέσω του διαδικτύου, γίνονται αφορμή για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου, που σκοπεύει στην ενημέρωση, τον προβληματισμό και τελικά, στη δράση απέναντι σε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο. Όπως και οι προηγούμενες θεατρικές παραγωγές της «Ανδρομέδας» το έργο βασίζεται σε αληθινές μαρτυρίες, αυτή τη φορά σε μαρτυρίες γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, που έχουν εκτεθεί σε διάφορες μορφές κακοποίησης μέσω του διαδικτύου.

Υπόθεση
Τρεις γυναίκες αποφασίζουν να περάσουν ένα βράδυ πίνοντας και συζητώντας. Στο σπίτι μαζί τους βρίσκεται και η ανήλικη αδερφή της οικοδέσποινας. Και οι τέσσερις διαφορετικές μεταξύ τους, διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές καταβολές. Εξομολογούνται ιστορίες στις οποίες έχουν υπάρξει θύματα ή θύτες μέσω του διαδικτύου. Διαδικτυακοί εκβιασμοί, sextortion, revenge porn, bullying, challenges, απάτες και ο εθισμός στο διαδίκτυο. Οι τέσσερις πρωταγωνίστριες αποκαλύπτονται.

Οι μορφές του ηλεκτρονικού εγκλήματος που θίγονται μέσα από την παράσταση είναι τα έμφυλα διαδικτυακά εγκλήματα που συχνά οδηγούν σε δημόσια διαπόμπευση (sextortion, revenge porn), το διαδικτυακό bullying, τα challenges που οδηγούν σε αυτοκτονίες, οι διάφορες μορφές κακοποίησης που συντελούνται σε chat rooms, dating apps και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ,τέλος, ο εθισμός στο διαδίκτυο.

Σημείωμα της Ομάδας Ανδρομέδα
Στόχος μας, μέσω της παράστασης, είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού ως προς τα είδη των ηλεκτρονικών εγκλημάτων, καθώς και η παρότρυνση των ανθρώπων να απευθύνονται στις αρχές για την προστασία τους σε περίπτωση που πέσουν θύματα απάτης/κακοποίησης μέσω διαδικτύου. Θεωρούμε σημαντικό οι άνθρωποι- και κυρίως οι έφηβοι- να είναι ενήμεροι για την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Το διαδίκτυο είναι ένας αχανής, ανεξερεύνητος κόσμος, ο οποίος τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται με άγνοια κινδύνου. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να συζητάμε ανοιχτά για αυτή τη νέα πτυχή της ζωής μας και να γνωρίζουμε όλοι τα δικαιώματά μας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε.
Θεωρούμε αναγκαίο να συνεχίσουμε να μιλάμε για αυτά που δεν δικαιούμαστε να αδιαφορούμε!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφή έργου/σύνθεση κειμένων: Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα
Σκηνοθεσία- Φωτισμοί: Παναγιώτης Ι.Ε. Βασιλείου και Αναστασία Τσούτση
Εικαστική Επιμέλεια-Σκηνογραφία: The Krank
Μουσική σύνθεση: Solmeister
Τeaser/ Trailer παράστασης: Βίνα Σέργη
Γραφιστική Επιμέλεια: Νοve Graphics
Sound design: Γιάννης Ανδριτσόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Τhe Krank
Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα, Αναστασία Τσούτση
Τυπογραφείο για την καλλιτεχνική επιμέλεια και έκδοση του προγράμματος- βιβλίου 100σελ. της παράστασης: Εκδόσεις ΚΨΜ
Παραγωγή – Έρευνα για την επιμέλεια κειμένων: Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

* Το κείμενο της παράστασης διαμορφώθηκε ύστερα από έρευνα της ομάδας, σε αξιόπιστες πηγές, ντοκιμαντέρ, και, κυρίως, μαρτυρίες ανθρώπων.

Πληροφορίες Παράστασης:
Παραστάσεις: Παράταση παραστάσεων από 9 Φεβρουαρίου έως 6 Απριλίου 2023
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Κάθε Πέμπτη στις 9.00 μμ

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 13 €
Φοιτητές-ριες/ AμΕΑ/ άνω των 65/ Κάτοχοι κάρτας ανεργίας (ΟΑΕΔ)/: 10 €
Ατέλειες: 5 €

Διάρκεια παράστασης 75 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr Πληροφορίες/κρατήσεις: +30 698 084 2423 / +30 21 0823 7333 (ώρες επικοινωνίας: 12:00- 20:00)

Θέατρο Noūs- Creative space, Τροίας 34, Τ.Κ 112 51, Αθήνα

Η παράσταση «Δεν είναι Παιχνίδι» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: