Αργύρης Πανταζάρας: «Η τέχνη είναι η θεραπεία, χρόνια τώρα, αλλά εμείς επιλέγουμε να νοσούμε»

Στο ELLE με αφορμή το λουκέτο σε θέατρα, κινηματογραφικές αίθουσες, μουσεία και χώρους τέχνης, δίνουμε βήμα σε αγαπημένους μας καλλιτέχνες που αγωνιούν για το μέλλον.

Elle 05 Νοε. 20
Αργύρης Πανταζάρας: «Η τέχνη είναι η θεραπεία, χρόνια τώρα, αλλά εμείς επιλέγουμε να νοσούμε»

Δεν μετράμε πια τις μέρες που έχουμε να πάμε σινεμά, θέατρο ή σε μια συναυλία. Όπως δεν μπορούμε να μετρήσουμε σε πόσες μέρες θα ξαναπάμε. Αν όμως για εμάς είναι στενάχωρο και κάποιες στιγμές ασύλληπτο, φανταστείτε τι είναι για τους ανθρώπους που ζουν από την τέχνη. Για τους δημιουργού της, τους εργάτες της, δεν είναι απλά ψυχαγωγία, διαφυγή και καταφύγιο, αλλά είναι κυρίως επιβίωση. Ο ηθοποιός Αργύρης Πανταζάρας εκφράζει τη δική του αγωνία για την απουσία της τέχνης από τη ζωή μας.

Αργύρης Πανταζάρας, ηθοποιός
«Η σημασία της τέχνης είναι αυταπόδεικτη χιλιάδες χρόνια τώρα. Με απασχόλησε πολύ όλο αυτό το διάστημα το «πώς θα σωθεί το ανθρώπινο πνεύμα». Όταν μπουλντόζες ανοίγουν λάκκους για ομαδικούς τάφους, δεν ξέρω τι αξία έχει μια όπερα ή το βασιλικό μπαλέτο. Κι όμως, ακόμη και ο «χαμένος» στο τέλος τραγουδάει, ο «απελπισμένος» χορεύει, ο «θλιμμένος» γράφει ποίηση, ο «θυμωμένος» ζωγραφίζει και ο γελωτοποιός κλαίει. Η συγκίνηση, η ενσυναίσθηση, η συμπόνοια είναι αυτά που μας κάνουν ανθρώπους και η ευαισθησία «καλλιτέχνες». Η τέχνη μάς κάνει γενναίους. Η τέχνη συμβάλλει στη θεραπεία της ψυχής και στο ανάστημα του ήθους.
Οι καλλιτέχνες είμαστε εδώ κι εκπέμπουμε σήμα πάντα τη στιγμή που πρέπει. Είμαστε σαν τους μουσικούς στον Τιτανικό, που θα παίζουμε μουσική μέχρι το τέλος, γι’ αυτούς που «φεύγουν» και γι΄ αυτούς που είναι ακόμα εδώ. Αυτή τη στιγμή δεν με ανησυχεί η «μελαγχολία του κορονοϊού», αλλά το ζήτημα του πολιτισμού. Ο Γιακουμάκης, ο Γρηγορόπουλος, ο Ζακ, ο Άλεξ, η Τοπαλούδη και τόσα παιδιά δεν είναι θύματα του κορονοϊού, είναι θύματα μιας άλλης πανδημίας που λέγεται «έλλειψη παιδείας και πολιτισμού». Η τέχνη είναι η θεραπεία, χρόνια τώρα, αλλά εμείς επιλέγουμε να νοσούμε».

Info: Ο Αργύρης Πανταζάρας πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά Άγριες Μέλισσες. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες πρωταγωνιστούσε επίσης στην παράσταση This is not Romeo & Juliet που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος.  Στο poreiatheatre.com μπορείτε να δείτε την παράσταση online.

Φωτογράφιση: Κοσμάς Κουμιανός

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT