Δημήτρης Καπουράνης: “Ψάχνω την ελευθερία”

Ο νεαρός ηθοποιός στέκεται με μια ουσιαστική δυναμική εμβάθυνσης απέναντι σε ό,τι κι αν κάνει. Το βραβείο Χορν που του απονεμήθηκε για τον ρόλο του στη συνεχώς sold out παράσταση Μια Άλλη Θήβα απλώς το επιβεβαιώνει.

Φωτεινή Σίμου 02 Σεπ. 24
Δημήτρης Καπουράνης: “Ψάχνω την ελευθερία”

Ο Δημήτρης Καπουράνης καίγεται από την επιθυμία να εκφράσει όλα όσα τον απασχολούν. Είναι δημιουργός. Φτιάχνει τραγούδια, ρόλους, σενάρια, κείμενα, ταινίες, εικόνες. Δεν του φτάνουν ο χρόνος και ο χώρος για την ελευθερία που ονειρεύεται. Μια ελευθερία που είναι μέρος της ταυτότητάς του. Ενός αγοριού που μεγάλωσε μέχρι μια ορισμένη ηλικία στην Αλβανία, πήγε στα Χανιά να βρει τους δικούς του, πέρασε στο Πολυτεχνείο, το οποίο αγνόησε για να σπουδάσει στο Εθνικό Θέατρο, και από τότε δεν έχει σταματήσει να δουλεύει. Δεν έχει σταματήσει να βγάζει ρίζες όπου και αν εμφανίζεται. Με αυτή τη σιγουριά του ριζώματος έχει επιλέξει να υπάρχει. Αυτό είναι το ταλέντο του.

Να ξεκινήσουμε από αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί. Είστε ο frontman της μπάντας Cosmonuts.

Ναι, τραγουδάω για τους Cosmonuts. Παίζουμε ψυχεδελική ροκ. Αυτό τον καιρό ετοιμάζουμε τον καινούριο μας δίσκο. Είμαστε στο στούντιο. Θα κυκλοφορήσει λίγο πριν το τέλος του 2024. Όλη η παραγωγή θα γίνει εδώ, ενώ το master στο Λος Άντζελες.

Δημήτρης Καπουράνης

ΣΑΚΑΚΙ ΚΑΙ ΒΕΡΜΟΥΔΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ FENDI, ΚΑΙ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ, ETRO, ΟΛΑ LUISAWORLD.COM. ΜΑΝΤΙΛΙ, ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ.

Τι μπορεί να πει η ψυχεδελική ροκ σήμερα;

Πολλά πράγματα με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, γιατί προσφέρει μια ολόκληρη εμπειρία ακρόασης, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι ζωντανή, σε μια συναυλία. Μια συναυλία ψυχεδελικής ροκ δεν θα πρέπει να είναι μια καθημερινή εμπειρία. Πρέπει να είναι κάτι άλλο, κάτι υπερβατικό. Όταν παράγεις μια τέτοιου είδους εμπειρία από τη σκηνή, δημιουργείς χώρους μέσα σε αυτούς που ακούνε, με σκοπό εκείνοι να πάνε κάπου αλλού.

Ήταν η πιο δημιουργική χρονιά σας;

Δεν μπορώ να τη συγκρίνω με τις προηγούμενες. Δεν μου αρέσει να το κάνω αυτό. Ήταν μια διαφορετική χρονιά, αποτέλεσμα μιας πορείας. Θα αδικούσα την πορεία αν έλεγα ότι αυτή ήταν η πιο δημιουργική. Δεν ξεκίνησε φέτος, και όλο αυτό συνεχίζεται.

Συνεχίζεται, αλλά πώς άρχισε;

Δεν ξέρω, για να είμαι ειλικρινής. Η πορεία ξεκίνησε από τα Χανιά. Αυτό μόνο μπορώ να πω με βεβαιότητα. Σίγουρα όμως πέρασα από το σημείο όπου δεν μπορούσα να με φανταστώ να κάνω κάτι άλλο. Ό,τι άλλο φανταζόμουν, μου φαινόταν βαρετό και πληκτικό. Αυτή η πλήξη με οδήγησε στο να ακολουθήσω τον δρόμο που ονειρευόμουν. Τον δρόμο του θεάτρου και του κινηματογράφου και να μη γίνω μηχανικός, για παράδειγμα, γιατί είχα περάσει στο Πολυτεχνείο στα Χανιά.

Πώς έγινε η μετάβαση στην Αθήνα;

Ήρθα για να σπουδάσω στο Εθνικό Θέατρο. Ήταν μια συνειδητή επιλογή. Ωστόσο ήταν επίπονη, γιατί ενέχει ένα τεράστιο ρίσκο. Να αφήνεις την ασφάλεια. Υπήρχε ο φόβος. Αυτές τις στιγμές έρχεσαι αντιμέτωπος με πράγματα που συνήθως αποφεύγεις να δεις και ξαφνικά πρέπει να το κάνεις με θάρρος.

Η παράσταση Μια Άλλη Θήβα έκανε το πλατύ κοινό να σας προσέξει.

Χάρη σε αυτή την παράσταση ήρθα σε στενή επαφή με αυτό που θέλω να κάνω. Έκανα τόσες ώρες πτήσης πάνω στη σκηνή, που τις είχα ανάγκη και τις ονειρευόμουν. Ταυτόχρονα είχα την ευκαιρία να έρθω αντιμέτωπος με ένα κοινωνικό και ένα προσωπικό ζήτημα που με αφορά: Η σχέση με το ίδιο φύλο, η σχέση με τον πατέρα. Η μετωπική υπαρξιακή σύγκρουση με την αντρική φύση είναι ένα θέμα-ταμπού για πολλά αγόρια. Με άλλα λόγια, αυτή η παράσταση είχε μέσα πολλά πράγματα από αυτά που ήθελα, που τα αναζητούσα, και κάποιος μου τα έφερε και μου είπε πάρ’ τα όλα. Δικά σου. Ήταν μια πολύ γενναιόδωρη συνθήκη. Σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Δημήτρης Καπουράνης

ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ, FENDI, LUISAWORLD.COM.

Τα στερεότυπα που υπάρχουν για την αρρενωπότητα εμποδίζουν την εξερεύνηση της σχέσης με το άλλο φύλο;
Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις, αλλά απ΄ ό,τι βλέπω δεν διερευνάται, μάλλον γιατί αυτή η εξερεύνηση εμπεριέχει και απαιτεί μια σύγκρουση, το να ψάξεις σε βάθος τη φύση σου σε σχέση με το ίδιο φύλο, έναν άλλο άντρα, τον πατέρα σου, και τι κουβαλά αυτό το φύλο συσσωρευτικά, τραυματικά και αποπροσανατολιστικά.

Επίσης, η έννοια της ταυτότητας είναι κεντρικό θέμα στην παράσταση. Και εσείς έχει χρειαστεί να αναμετρηθείτε με την ταυτότητά σας. Ερχόμενος σε επαφή με έναν τέτοιο χαρακτήρα, η εμπειρία, το βίωμα σάς βοήθησε; Ή ήταν κάτι πολύ διαφορετικό και δεν έφτασε ποτέ σε αυτή την αναγωγή;

Κάθε επιβράβευση, καθετί που καταφέρνουμε, ενδυναμώνει αυτό που εμείς θέλουμε να είμαστε. Υπό αυτό το πρίσμα, κάπως μου συνέβη αυτό που λέτε. Κάπως ενδυνάμωσε αυτό που είμαι και αυτό που θέλω να είμαι, τη δική μου ταυτότητα. Όποια και αν είναι αυτή. Η πεποίθησή μου όμως είναι ότι ο καθένας ονομάζεται όπως ο ίδιος θέλει. Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας περιορισμός ως προς αυτό, να επιβάλλει κάποιος άλλος μια διαφορετική άποψη. Μακάρι αυτό να το είχα ως πεποίθηση πολύ νωρίτερα στη ζωή μου. Θα μου είχε κάνει καλό και θα είχα γλιτώσει πολλά.

Εκτός από το θέατρο, παίζατε στην καθημερινή σειρά Το Ναυάγιο και πιο πριν στα Καλύτερά μας Χρόνια.

Η συμμετοχή μου στο Ναυάγιο ήταν μια εμπειρία πρωτόγνωρη για εμένα. Δεν είχα έρθει σε επαφή με κάτι που έπρεπε να παράγεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και με τόσο έντονους ρυθμούς. Με ζόρισε, γιατί δεν μπορούσα να αποδώσω όπως επιθυμούσα. Δεν υπήρχαν ο χώρος και ο χρόνος να βάλουμε τον εαυτό μας μέσα στην ιστορία. Η τηλεόραση ζητάει συνεχώς και επίσης είναι απαιτητική. Σου ζητάει να επιστρέφεις εκεί κάθε μέρα. Ενώ το σινεμά και το θέατρο δεν σου ζητάνε τίποτα τέτοιο. Το περιγράφω τρομακτικό, αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς. Στην τηλεόραση, όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, διαδρομή είναι μόνο το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει καμία φροντίδα στην ίδια τη διαδρομή. Και, δυστυχώς, ο κόσμος αποκτά συγκεκριμένη άποψη για το τι είναι ένας ηθοποιός μέσα από αυτή.

Δημήτρης Καπουράνης

Σας τρομάζει αυτό;

Φυσικά με τρομάζει. Γιατί είναι κρίμα από τη μία, αλλά από την άλλη η πρόθεση ποτέ δεν κρύβεται. Μπορείς να καταλάβεις τις ποιότητες ενός ηθοποιού και μιας ολόκληρης προσπάθειας. Θα ήθελα οι άνθρωποι να δίνουμε χώρο σε αυτά που παρακολουθούμε. Καταλαβαίνω το να θέλουμε να βλέπουμε κάτι ώστε να μη σκοτιζόμαστε, αλλά, εν τέλει, σκοτιζόμαστε ακόμα περισσότερο. Αν δεν συγκρούεσαι με κάτι που σε ενδιαφέρει, δεν μπορεί να υπάρξει λύτρωση. Δεν χρειάζεται
να σε καθησυχάζει η τέχνη.

Θα είστε και την επόμενη σεζόν στην τηλεόραση;

Ναι, θα είμαι στη σειρά Το Απαραίτητο Φως της ΕΡΤ, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ντορίνας Παπαλιού σε σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου. Δεν έχω έρθει σε επαφή μαζί του ακόμα, έχω διαβάσει μόνο το βιβλίο. Θα είναι μια πολύ φροντισμένη μίνι σειρά. Μου ταιριάζουν περισσότερο
ο χώρος και ο χρόνος μιας τέτοιας συνθήκης. Γενικά τον έχω ανάγκη τον χρόνο.

Θέατρο, τηλεόραση, αλλά και μεγάλη οθόνη.

Ναι, έχω κάνει σινεμά. Κάποιες ταινίες μικρού μήκους, συμμετέχω στην τελευταία ταινία του Βασίλη Κεκάτου, υποδύομαι τον Γιώργο Λιάνη στην ταινία Υπάρχω, την κινηματογραφική βιογραφία του λαϊκού τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη που θα βγει τον Δεκέμβριο. Και του χρόνου θα είμαι, επίσης, σε μια παραγωγή, για την οποία δεν μπορώ να πω περισσότερα.

Δημήτρης Καπουράνης

ΣΑΚΑΚΙ, ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ, ΟΛΑ ZARA. ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ, CAMPER.

Σας ενδιαφέρει και σέβεστε τον κινηματογράφο, όπως καταλαβαίνω…

Ναι, μου αρέσει πολύ. Μάλιστα γράφω και σενάρια. Γράφω ασταμάτητα. Είμαστε μια ομάδα που γράφουμε διάφορα πράγματα, αυτή τη στιγμή πρόκειται για μια ταινία κοινωνικού ρεαλισμού που πάει πολύ καλά. Και μικρού μήκους έχω γράψει. Μου αρέσουν τα υπερρεαλιστικά στοιχεία, αλλά και ο ρεαλισμός, ακόμη και ο σκληρός, ο επίπονος με twist και με μια ποιητική διάσταση.

Αναφέρατε μια ομάδα. Έχετε μιλήσει και στο παρελθόν για την αξία της συλλογικότητας.

Δεν ξέρω πώς αλλιώς μπορεί να γίνει. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί ένας άνθρωπος να πορευτεί μόνος του. Χρειαζόμαστε ομάδες για τα πάντα. Έτσι εξελισσόμαστε. Θαυμάζουμε κάποιον και από τη στιγμή που αυτό συμβαίνει, έχουμε εξελιχθεί. Πρέπει να θαυμάζουμε ανθρώπους, να τους θέλουμε κοντά μας, να δημιουργούμε μαζί τους. Να εμπνεόμαστε από ανθρώπους. Δεν ξέρω, ακούγεται πολύ ρομαντικό;

Αγαπάτε το σινεμά, το γράψιμο, τη μουσική… Ψάχνετε την ελευθερία μέσα από όλες αυτές τις φόρμες;

Κάνω όλη μέρα μέρα κάτι. Δεν στέκομαι πουθενά. Μου φαίνεται προφανές ότι αυτό κάνω: ψάχνω την ελευθερία

Η παράσταση Μια Άλλη Θήβα θα παίζεται και τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα σε ανοχτά θέατρα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: RIA MORT/THIS IS NOT ANOTHER AGENCY
STYLING: ΒΙΒΙΑΝ ΡΟΥΒΕΛΑ

GROOMING: ΠΩΛΙΝΑ ΜΑΛΛΙΩΤΑΚΗ

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία τον θερινό κινηματογράφο Options Cinemas (options-cinemas.gr) στο εμπορικό κέντρο Smart Park στα Σπάτα.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT