«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται µια ανοδική πορεία στην τέχνη του drag στην Ελλάδα. Ο κόσµος ρωτάει, ενδιαφέρεται, θέλει να µάθει για την ίδια την τέχνη και τους ανθρώπους που ασχολούνται µε αυτή. Το ελληνικό “τώρα” του drag είναι πολύ αισιόδοξο και αυτό είναι µονάχα η αρχή. Προσωπικά θέλω να βλέπω το drag ως ένα κοµµάτι µιας πολύχρωµης οµπρέλας τεχνών που εµπεριέχει πολλούς και διαφορετικούς καλλιτέχνες, όχι απαραίτητα µόνο drag artists. Έχοντας αυτό σαν γνώµονα, θα πω πως η ελληνική queer σκηνή διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποιότητες, όσες και τα άτοµα που δραστηριοποιούνται σε αυτή. Η πολυφωνία αυτής της σκηνής είναι και το δυνατό της χαρτί. Αν µπορέσουµε να τη διατηρήσουµε, θα έχουµε καταφέρει κάτι πολύ όµορφο. Το δικό µου πολύ προσωπικό “τώρα”, όποιο και αν είναι, µε τα καλά του αλλά και µε τις δυσκολίες του, προσπαθώ να το βιώνω καθηµερινά. Το χαµόγελο βοηθάει πολύ σε αυτό.
Η µεγαλύτερη αξία της Holly Grace είναι η ελευθερία. Ζούµε σε έναν κόσµο που διαρκώς µας εγκλωβίζει και διαρκώς προσπαθούµε να ξεφύγουµε από τα όποια “δεσµά”. Η µεγαλύτερη µάχη που πρέπει να δώσει ένας drag artist σήµερα στην Ελλάδα είναι να αντιµετωπίσει τις προσωπικές του µάχες. Η δική µου µάχη έχει να κάνει µε την ορατότητα. Είναι µια τέχνη όπως όλες, και έτσι θα έπρεπε να αντιµετωπίζεται και να συµπεριλαµβάνεται και στα µέσα (τηλεόραση, κινηµατογράφος, µουσική βιοµηχανία, κ.ά.). Ζούµε σε ένα σήµερα που µας ωθεί σε µια εσωστρέφεια. Χρειάζεται δουλειά και ενσυναίσθηση. Οι προνοµιούχοι drag artists οφείλουν να µιλούν και να είναι ενεργά άτοµα στην κοινότητα. Να µην ξεχνούν την “πολυφωνία” στην οποία ανήκουν και εν µέρει “εκπροσωπούν”. Η σκηνή κατά τη διάρκεια της πανδηµίας πέρασε µια δύσκολη περίοδο, στην οποία πολλοί drag artists έκαναν διαδικτυακά shows και live στο Instagram, καθώς και σε άλλες πλατφόρµες. Βέβαια, οι υποδοµές στην Ελλάδα µε το ηλεκτρονικό tipping (προαιρετικό αντίτιµο) δεν είναι εξελιγµένες, οπότε σε πολλές περιπτώσεις οι drag artists δεν είχαν κάποιο σπουδαίο οικονοµικό όφελος. Αλλά εµένα µε κάνει και αισιοδοξώ το ότι όλα αυτά τα άτοµα έκαναν shows για το µεράκι τους.
Το drag δεν είναι αυτονόητο ότι είναι πολιτική πράξη. Στα πάντα, βασικό ρόλο παίζει η πρόθεση. Σε µια πρώτη ανάγνωση, το να βλέπεις έναν άντρα να φοράει γυναικεία ενδύµατα και αυτό να µην έχει σκοπό την εκµαίευση γέλιου, µπορεί κάποιος να πει πως αποτελεί πολιτική πράξη. Αλλά το drag δεν είναι µόνο αυτό. Το κάθε καλλιτεχνικό υποκείµενο έχει στα χέρια του µια καλλιτεχνική πλατφόρµα στην οποία µπορεί να εκφραστεί και να µιλήσει µέσα από την τέχνη του για όλα αυτά που το απασχολούν. Εγώ θέλω να µιλάω για την αγάπη, την ενσυναίσθηση και τη συµπεριληπτικότητα».
Ακολουθήστε την Holly Grace στο instagram εδώ: instagram.com/theonlyhollygrace