Elena Colombi: “Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνομαι την ενέργεια και το κοινό πριν αποφασίσω το ταξίδι του κάθε set”

Για το dj Elena Colombi το dancefloor είναι ένας χώρος όπου το μουσικό και χορευτικό σενάριο μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή ανάλογα με το κοινό και το μέρος. Ποιο θα είναι άραγε το σενάριο του EDEN party της Παραμονής Πρωτοχρονιάς όπου θα παίξει μουσική με τους Red Axes στο πάρτι που θα μας οδηγήσει στην πρώτη ανατολή του 2024;

Φωτεινή Σίμου 30 Δεκ. 23
Elena Colombi: “Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνομαι την ενέργεια και το κοινό πριν αποφασίσω το ταξίδι του κάθε set”

To Elena Colombi βάζει στη σειρά τραγούδια με μια έντονη διάθεση εξερεύνησης και περιπέτειας. Μοιάζει σαν να μην προσπαθεί μόνο να σε κάνει να χορέψεις, αλλά σαν να θέλει να σε μεταφέρει κάπου. Την ατμόσφαιρα αυτού του κάπου την χτίζει με πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους υλικά παίζοντας όχι μόνο με την μουσική και τα ίδια τα κομμάτια, αλλά και τις διάρκειες, τους ρυθμούς, τις καταγωγές, τις χρονολογίες, τα είδη, τις ιστορίες τους, τις οποίες ακούς προσεκτικά χορεύοντας. Το Elena Colombi θα βρεθεί στην Αθήνα την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, στο EDEN party στο Ωδείο Αθηνών μαζί με τo super star duo της ηλεκτρονικής μουσικής Red Axes, αλλά λίγο πριν μίλησε στο ELLE.

 

Τα set σου μοιάζουν σαν ένας μουσικός διάλογος με πολλά διαφορετικά είδη και όχι εύκολες συνδέσεις. Πώς θα είναι αυτό της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα;
Ποτέ δεν γνωρίζω πλήρως τί θα παίξω μέχρι να βρεθώ στο εκάστοτε club ή στον οποιοδήποτε χώρο. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να αισθάνομαι την ενέργεια και το κοινό πριν αποφασίσω την κατεύθυνση που θα ακολουθήσω και το ταξίδι του κάθε σετ. Οι playlists μου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ήχων που λειτουργούν για πολλές διαφορετικές καταστάσεις και πιθανότητες. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα από τα δυνατά μου σημεία ως καλλιτέχνη. Δύο διαφορετικές κατευθύνσεις που απολαμβάνω πολύ τον τελευταίο χρόνο είναι μια πιο trippy/psychedelic, με πολλούς ρυθμούς και μεγαλύτερα σε διάρκεια μίξ και η άλλη είναι κομμάτια που κινούνται σε υπερβολικά υψηλή ενέργεια, με πιο κοφτά και απότομα μιξ. Έχοντας αυτά ως δεδομένα, λίγο πριν την εμφάνιση μου στην Αθήνα, αν όλα βρίσκονται στη σωστή θέση, απλά θα ξεκινήσω και θα κινηθώ προς οποιαδήποτε κατεύθυνση νιώσω ότι ταιριάζει με το κοινό. Τελικά, ένα από τα κλειδιά για να είσαι ένας καλός DJ είναι να προσφέρεις κάτι ξεχωριστό ενώ διαβάζεις σωστά και ολόκληρο το σενάριο που γράφεται γύρω σου ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, το οποίο πολλοί νέοι ή λιγότερο έμπειροι DJs ξεχνούν καμιά φορά. Ότι δηλαδή το σενάριο μπορεί να αλλάξει ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός set.

Μπορείς να μοιραστείς δυο τραγούδια που θα παίξεις σίγουρα στην Αθήνα;
Όπως είπα και στην προηγούμενη απάντηση, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το αν θα μπορώ ή όχι να παίξω ένα συγκεκριμένο κομμάτι. Αλλά ελπίζω να καταφέρω να παίξω αυτά τα δύο νέα track που αγαπώ πολύ:
Vorn – Spirtronica ( θα κυκλοφορήσει σύντομα από την Dark Heaven)
The Spy – All Night ( θα κυκλοφορήσει το 2024 από την Osare Editions )

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες DJ να δηλώνουν παρούσες στην ηλεκτρονική/dance σκηνή. Έχω την εντύπωση ότι προέρχεσαι από μια γενιά που ήταν πιο δύσκολο να αποκτήσεις αναγνώριση και να βρεις τα πατήματα σου σε αυτό το χώρο.

Ναι, πολύ συχνά αντιλαμβανόμουν ότι ήμουν η μοναδική μη αρσενική καλλιτέχνις σε διεθνή lineups στο παρελθόν. Η πατριαρχία βρίσκεται παντού, άρα και στο δικό μας χώρο. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά χαίρομαι πολύ που βλέπω ότι τα πράγματα αλλάζουν.

Έχεις κυκλοφορήσει μια σειρά από κασέτες με τον τίτλο The Male Body Will Be Next. Μου ακούγεται σαν… απειλή.
Μόνο καλό είναι που σου ακούγεται ως τέτοια και που σου αρέσει. Το concept “The Male Body Will Be Next” είναι μια δήλωση με χιούμορ, εμπνευσμένη από ένα έργο του Peter the Potter και ένα φιλμ της φίλης και συνεργάτιδας Rebecca Salvadori, όπου το ανδρικό σώμα αντικειμενοποιείται. Οι κασέτες συνεχίζουν το φεμινιστικό concept του “Donne Che Corrono Coi Lupi”, διευρύνοντάς το για να συμπεριλάβει όλα τα φύλα. Τη στιγμή που άρχισα να πειραματίζομαι με τη ιδέα να πάω πιο βαθιά σε αυτό το φεμινιστικό project διάβασα το “The Will to Change” της Bell Hooks (ένα βιβλίο που συστήνω ανεπιφύλακτα). Ήταν μια μαγική στιγμή που όλα αυτά έδεσαν ιδανικά. Έτσι, συνδύασα την ιδέα της ενσωμάτωσης και της συμπόνιας για το συλλογικό τραύμα των ανδρών που προκύπτει από την πατριαρχική δομή, μαζί με την ιδέα ενός ανάστροφου “male gaze” έτσι όπως παρουσιάζεται στη μικρού μήκους ταινία της Rebecca.

Έχετε δημιουργήσει το δικό σας label με το όνομα Osàre Editions που σημαίνει τολμηρό στα ιταλικά.
Ήθελα ένα εντυπωσιακό όνομα που να αντικατοπτρίζει πλήρως τον χαρακτήρα του label: τις τολμηρές και απροσδόκητες επιλογές μας δηλαδή. Νομίζω ότι τα κατάφερα.

Ποιες είναι οι πιο τολμηρές γυναίκες DJ που έχετε ανακαλύψετε πρόσφατα;
Αναζητήστε τις Fukinsei, Amelia Holt, Owelle και δεν θα χάσετε.

Μπορείτε να αναφέρετε τρία ιδανικά τραγούδια για να ξεκινήσει ένα έτος και τρία για να πέσει η αυλαία του;

Λαμβάνοντας υπόψη πόσα τραγικά πράγματα συνέβησαν φέτος- και συνεχίζονται ακόμη – παγκοσμίως, φαίνεται απαραίτητο να επιλέξω μερικά που κυρίως αγκαλιάζουν τη θλίψη:

Clarice Jensen – Sadness [ 130701 ]

Norbert Weedloaf – Waiting In Vain[ Lamadameaveclechien ]

Elodie Lauten – Despair (Act II, Scene III ) [ Cat Collectors ]

Ποιο τραγούδι σε έκανε να χορέψεις με την ψυχή και το σώμα σου τελευταία;
Υπάρχουν πολλά τραγούδια που με κάνουν να χορεύω. Αυτήν τη στιγμή αισθάνομαι ότι θέλω να παραμένω στο πόσο άσχημα είναι τα πράγματα στον κόσμο, οπότε επιλέγω αυτό:

Anne Clark – Self Destruct

 

Info

Ωδείο Αθηνών

Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19 106 75, Αθήνα

Δίκτυο προπώλησης:

Online: www.more.com/music/eden-nye-presents-red-axes

Τηλεφωνικά: 11876

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT