Greta Lee: Λίγο πριν το Όσκαρ η διάσημη ηθοποιός μιλάει στο ELLE

Η υποδειγματικά κλιμακωτή ερμηνεία της σε μία από τις καλύτερες ταινίες του 2023, το Περασμένες Ζωές, χάρισε στην ηθοποιό την αναγνώριση που της έλειπε. Τώρα, μένει να της δοθούν και άλλοι ρόλοι που της αξίζουν.

Claire Stern 23 Δεκ. 23
Greta Lee: Λίγο πριν το Όσκαρ η διάσημη ηθοποιός μιλάει στο ELLE

H κορεατική έννοια «in-yun» υποδηλώνει ότι τίποτα δεν γίνεται κατά τύχη, καμία συνάντηση δεν είναι τυχαία. Δύο άνθρωποι έλκονται ο ένας από τον άλλο γιατί μια μοίρα τους ενώνει συναισθηματικά σ’ αυτή τη ζωή, αλλά και στις προηγούμενες. Η Nora, η ηρωίδα της Greta Lee στην ταινία Περασμένες Ζωές, τη μεγάλη επιτυχία της κινηματογραφικής εταιρείας A24 στο φεστιβάλ Sundance, ταινία η οποία έκανε την αναζήτηση στο Google του όρου «in-yun» τάση σε όλη την Αμερική, εξηγεί: «Το in-yun συμβαίνει όταν δύο άγνωστοι περπατούν στον δρόμο και τυχαία αγγίζονται τα ρούχα τους. Αυτό σημαίνει ότι στις προηγούμενες ζωές τους κάτι υπήρχε μεταξύ τους». Αν ρωτήσουμε την ηθοποιό, θα μας πει ότι ανάμεσα σ’ εκείνη και τη σεναριογράφο και σκηνοθέτρια της ταινίας, Celine Song, υπήρξε in-yun. Όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά, η σπίθα ανάμεσά τους και όλα όσα ήταν πιθανά να συμβούν τους προκάλεσαν ζάλη. «Νιώσαμε σαν δυο κοριτσάκια που γελάνε και είναι γεμάτα φιλοδοξία και όνειρα για την ταινία που θα γύριζαν», λέει η Lee.

Bασισμένο στις προσωπικές εμπειρίες της Song, το Περασμένες Ζωές είναι ένα ρομαντικό φιλμ για την παιδική αγάπη της Nora, τον Hae Sung (τον υποδύεται ο Teo Yoo), αλλά και για τον τωρινό της σύντροφο Arthur (ένας υπέροχος υποκριτικά John Magaro). Η σχέση της με τον Hae διαλύθηκε όταν η οικογένεια της Nora έφυγε από τη Νότια Κορέα, αλλά βρέθηκαν ξανά αργότερα μέσω Skype και IRL. Είναι μια τρυφερή ιστορία, αλλά και μια δυνατή, συγκινητική κινηματογραφική εμπειρία μέσα στην απαλότητά της, που ακολουθεί τη Nora καθώς αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη ζωή που επέλεξε με τον σύζυγό της στη Νέα Υόρκη και εκείνη που θα μπορούσε να ζει με τον Hae Sung. «Το σενάριο με επηρέασε σε πολλά επίπεδα», παραδέχεται η Lee και συνεχίζει: «Αμέσως σκέφτηκα ότι πρέπει να δουλέψω σ’ αυτή την ταινία».

Greta Lee

Φόρεμα, LOUIS VUITTON.

Το ταξίδι προς την επιτυχία ήταν μακρύ για τη Lee, η οποία φέτος έκλεισε τα 40 της χρόνια. Όπως πολλές Ασιάτισσες και Αμερικανίδες με ασιατική καταγωγή ηθοποιοί, σε όλη την καριέρα της έχει περάσει από πολλές οντισιόν για πρωταγωνιστικούς ρόλους, μόνο και μόνο για να την προσπεράσουν οι λευκές συνάδελφοί της και στην ίδια να δοθούν δεύτεροι ρόλοι και χαρακτήρες… πιο ιδιαίτεροι πολλές φορές. «Σιγά σιγά άρχισα να αποδέχομαι το γεγονός ότι η καριέρα μου δεν θα ήταν αυτή που ήθελα τόσο απελπισμένα», λέει η ίδια και συνεχίζει: «Είναι σαν να αποτελείς μέλος μιας ορχήστρας. Σου δίνουν ένα όργανο, όπως σε όλους, αλλά εσύ περνάς τον χρόνο σου βλέποντας τους άλλους να παίζουν, ενώ το δικό σου όργανο παραμένει μέσα στη θήκη του. Μια στο τόσο, το βγάζεις και παίζεις μερικές νότες». Όμως, ο πρωταγωνιστικός ρόλος στις Περασμένες Ζωές τής άνοιξε ένα νέο επαγγελματικό κεφάλαιο. Ο επόμενος ρόλος, επίσης ως πρωταγωνίστρια, θα είναι στην υψηλού προϋπολογισμού franchise ταινία επιστημονικής φαντασίας της Disney, Tron: Ares. Και μετά τις Περασμένες Ζωές και τις φήμες για υποψηφιότητα στα Όσκαρ, τι σκέφτεται; Λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει στις μέρες των δεύτερων ρόλων. «Δεν θέλω με τίποτα να ξαναγυρίσω στην προηγούμενη πραγματικότητα», παραδέχεται.

Ο αγώνας για δίκαιες αμοιβές

«Θέλω πολύ να ανοίξει η συζήτηση για το μισθολογικό χάσμα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο πόσο πληρώνεσαι, ειδικά αν είσαι γυναίκα και έγχρωμη, τη στιγμή που ήδη τα πράγματα είναι δύσκολα, αφού οι δουλειές είναι πολύ περιορισμένες. Υπάρχει η αντίληψη ότι αν εσύ δεν αποδεχθείς κάποιους συγκεκριμένους όρους, εκατομμύρια άλλοι ηθοποιοί που περιμένουν στη σειρά θα πουν ”ναι”».

Οι γυναίκες που τη στήριξαν

«Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για τη Lena Dunham (σ.σ. Αμερικανίδα ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτρια). Ήταν από τους πρώτους που με είδε αρχικά σαν άνθρωπο και στη συνέχεια έγραψε για εμένα έναν ρόλο στο Girls (σ.σ. τηλεοπτική σειρά του HBO) με τρόπο αντίθετο από εκείνον που συνηθίζεται για τις Ασιάτισσες ηθοποιούς. Γνώρισα την Amy Schumer (ηθοποιός, σκηνοθέτρια και παραγωγός) μέσα στο ασανσέρ, πηγαίνοντας σε οντισιόν για μια ταινία του Noah Baumbach, η οποία μου πρότεινε να εμφανιστώ στο τηλεοπτικό σόου της Inside Amy Schumer. Αργότερα, οι Tina Fey (ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός) και Amy Poehler (ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτρια και παραγωγός) μου έδωσαν την ευκαιρία να αυτοσχεδιάσω. Ένιωθα ότι ανήκω σε μια αδερφότητα που ήθελε να με βοηθήσει, κάτι που εγώ ειδικά το χρειαζόμουν πραγματικά. Δεν έχω από μέσα γνώσεις για τη βιομηχανία του θεάματος και του πώς λειτουργούν τα πράγματα. Βαδίζω στα τυφλά κι αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο».

Greta Lee

Φόρεμα και τζάκετ, CELINE BY HEDI SLIMANE. Σουτιέν, AGENT PROVOCATEUR. Κάλτσες, FALKE. Γόβες, CHRISTIAN LOUBOUTIN.

Για τα γυρίσματα της ταινίας Περασμένες Ζωές στη Νέα Υόρκη

«Δεν μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματα που ένιωθα όταν για πρώτη φορά έκανα γύρισμα σε φιλμ 35mm. Ήμουν το πρώτο όνομα στο φύλλο κλήσης (σ.σ. Το χρονοδιάγραμμα για την τοποθεσία και την ώρα των γυρισμάτων) μιας ταινίας της εταιρείας παραγωγής A24, στους δρόμους όπου πρωτοξεκίνησα την καριέρα μου. Υπήρχαν μέρες που προσπαθούσα να συγκεντρωθώ στη δουλειά, ενώ έπρεπε να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου, καθώς στεκόμουν στο ίδιο σημείο όπου πριν από δεκαπέντε χρόνια ήμουν σερβιτόρα στο εστιατόριο Momofuku Ssam Bar, λαχταρώντας μια διαφορετική καριέρα. Αυτοί οι δρόμοι ήταν γεμάτοι αναμνήσεις από τα πρώτα φριχτά διαμερίσματα όπου έμεινα. Εννοώ ότι είχε πλάκα μεν, αλλά κανείς δεν χρειάζεται να συμβιώνει με άλλα πέντε άτομα, με τους συζύγους τους και τα σκυλιά τους. Παρ’ όλα αυτά, ήταν ωραία χρόνια».

Greta Lee

Τζάκετ και body, και τα δύο RALPH LAUREN COLLECTION. BEAUTY TIP To μακιγιάζ έγινε με το φον ντε τεν Ultra Le Teint Velvet, το ρουζ Joues Contraste Powder Blush και το κραγιόν Rouge Coco Bloom. Όλα CHANEL.

Ο μεγαλύτερος στόχος στην καριέρα της

«Θέλω να δουλεύω μέχρι τα 100. Θέλω να ζήσω περισσότερο από κάθε άλλο άνθρωπο για να αναπληρώσω τον χαμένο καιρό. Όλα εκείνα τα χρόνια που απλώς έβλεπα τους άλλους να έχουν πρόσβαση σε κάθε ευκαιρία που δεν είχα εγώ. Καλό είναι ο κόσμος να συνηθίσει στην ιδέα ότι θα βλέπει την ηλικιωμένη Greta για πολύ καιρό στην οθόνη. Το επάγγελμά μου θα είναι πάντα κάτι ιερό για εμένα και θα το προστατεύω. Αγαπώ ειλικρινά τη δουλειά μου και ξέρω πόσο τυχερή είμαι που την έχω. Ακριβώς επειδή τίποτα δεν ήταν εύκολο και διαθέσιμο για εμένα, δεν αισθάνομαι ότι χρωστάω κάτι, απλώς θέλω να είμαι ίση με τους άλλους. Θέλω να έχω τις ίδιες ευκαιρίες όπως κάθε άνθρωπος. Αυτό είναι η πραγματική συμπερίληψη.

Greta Lee

Σακάκι, φούστα και πέδιλα, όλα CHANEL. Κάλτσες, COMME SI. BEAUTY TIP Για τέλεια κάλυψη που διαρκεί, δοκιμάστε ένα κονσίλερ που ταυτόχρονα περιποιείται την επιδερμίδα, όπως είναι το Teint Idole Ultra Wear Care & Glow Serum Concealer της LANCôME

ΦΩΤΟΓΡAΦΟΣ: ZOEY GROSSMAN FOR ELLE US
STYLING: ALEX WHITE

Μακιγιάζ: Kara Yoshimoto Bua for Chanel.
Μαλλιά: Jenny Cho/Α-Frame Agency
Μανικιούρ: Ashlie Johnson/The Wall Group
Παραγωγή: Lola Production
Η φωτογράφιση έγινε στο ξενοδοχείο Hollywood Roosevelt στο Λος Άντζελες

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
MHT