H Lidl Ελλάς δίνει σύγχρονη πνοή στο δημοτικό τραγούδι

Έχοντας χαράξει μια δυναμική εμπορική πορεία, η Lidl Ελλάς πρωτοπορεί για ακόμα μια φορά. Αυτή τη φορά ενώνει όλους τους Έλληνες μέσα από την διασκευή παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών που διηγούνται την ιστορία του τόπου μας.

Elle 13 Απρ. 21
H Lidl Ελλάς δίνει σύγχρονη πνοή στο δημοτικό τραγούδι

Η Lidl Ελλάς με πρωτοπόρα παρουσία στον εμπορικό χώρο και με αφορμή τον εορτασμό για την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση προχώρησε σε άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα, 200xroniadimotikotragoudi.gr, στο πλαίσιο του προγράμματος «200 χρόνια Δημοτικό τραγούδι», η Lidl Ελλάς ξεκίνησε μια μελωδική διαδρομή στην εθνική μας μουσική παράδοση.

Με τη δημιουργία μιας συλλογής, η οποία θα περιλαμβάνει συνολικά 63 δημοτικά τραγούδια που μας ταξιδεύουν στην ελληνική παράδοση, όλοι οι Έλληνες, εντός και εκτός Ελλάδας, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν τα δημοτικά άσματα, τα οποία διατηρούν στο ακέραιο την παραδοσιακή τους ταυτότητα. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό έχει αναλάβει ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος σε συνεργασία με τον καθηγητή εθνομουσικολογίας του Kαποδιστριακού και Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρο Λιάβα.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει παρθεί από κανέναν κάποια αντίστοιχη πρωτοβουλία και έτσι η Lidl Ελλάς για ακόμα μια φορά με τη δράση της έρχεται να καινοτομήσει και να ξεχωρίσει, έχοντας ως γνώμονα την ανάδειξη την εθνικής πολιτισμικής μας παράδοση. Κύριος στόχος της εταιρείας είναι να φέρει ακόμα πιο κοντά όλους τους Έλληνες και παράλληλα να ενισχύσει το εθνικό φρόνημα, φέρνοντας νέες ιδέες και αξίες, οι οποίες θα συνδέουν άψογα το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον. Από το ένδοξο 1821 έως και σήμερα αποτυπώνεται η ιστορία της χώρας μας μέσα από την μελωδία.

Lidl

 

Συνολικά 3 κύκλοι με 21 τραγούδια αποκτούν σύγχρονη μορφή και «έρχονται» να αποτελέσουν μια ωδή στην ανεκτίμητη πολιτισμική μας κληρονομιά. Συγκεκριμένα, ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει τη σύνθεση και ηχογράφηση 21 νέων τραγουδιών, τα οποία έχουν ανατεθεί από τον Σταύρο Ξαρχάκο σε 7 σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς που ο καθένας τους ξεχωριστά θα εκπροσωπήσει διαφορετικά μουσικά ύφη. Από αυτά είναι ήδη διαθέσιμα στην ψηφιακή πλατφόρμα τα 7 πρώτα τραγούδια, τα οποία είναι τα εξής:

1.  Χελιδονάκι / Δήμητρα Γαλάνη – Θωμάς Κωνσταντίνου
2. Του Χρόνη / Νεοκλής Νεοφυτίδης
3. Σα δε θυμάσαι τα παλιά / Παύλος Παυλίδης
4. Καλλιώρα να έχουν οι ελιές / Κατερίνα Πολέμη
5. Ο Θάνατος και ο Ουρανός / Ταφ Λάθος
6. Κάτω στου βάλτου τα χωριά / Palov & Mishkin
7. Κυρά Δασκάλα / New York Gypsy All-Stars

Σταδιακά αναμένεται να ανέβουν και όλα τα υπόλοιπα άσματα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για να τα απολαύσει όποιος επιθυμεί. Κοινός στόχος όλων αποτελεί η ανάδειξη της μουσικής και στιχουργικής παράδοσης του δημοτικού μας τραγουδιού.

Ο δεύτερος κύκλος περιλαμβάνει μια συναυλία στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη όπου θα εκτελεστούν δημόσια άλλα 21 εμβληματικά δημοτικά τραγούδια, σε επιμέλεια  του Σταύρου Ξαρχάκου και του Λάμπρου Λιάβα κατά τρόπο ώστε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα να προσιδιάζει κατά το δυνατόν περισσότερο στις αυθεντικές τους εκτελέσεις. Σε αυτό το κύκλο θα συμμετάσχει και το συγκρότημα Polis Ensemble παρέα με τους Κατερίνα Παπαδοπούλου και τον Παναγιώτη Αγγελακόπουλου, υπό την επιμέλεια – ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη.

Τέλος ο τρίτος κύκλος αφορά σε μία ακόμα συναυλία, η οποία θα διεξαχθεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, κατά την οποία ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει και θα διευθύνει ένα καινούργιο έργο του. Πρόκειται για μια σουίτα για ορχηστρικό σύνολο, χορωδία και τραγουδίστρια την Ηρώ Σαϊα με πηγή έμπνευσης 21 επίλεκτα δημοτικά τραγούδια. Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα αναλάβει και τη Διεύθυνση Ορχήστρας υπό την ιδιότητα του Μαέστρου της εν λόγω Συναυλίας με καταξιωμένους μουσικούς απ’ όλο το φάσμα του ρεπερτορίου.

Lidl

Από τις 25 Μαρτίου του 2021 όλες οι δράσεις και το σταδιακά παραγόμενο έργο αυτής της πρωτοβουλίας είναι θα είναι διαθέσιμα. Μεταξύ άλλων στην πλατφόρμα έχουν ήδη αναρτηθεί κείμενα του Σταύρου Ξαρχάκου και του Λάμπρου Λιάβα, τα οποία αφορούν στο δημοτικό τραγούδι και τη σημασία του, κείμενα των συνθετών και των καλλιτεχνών που συμμετέχουν που αφορούν στην πηγή της έμπνευσής τους και τους τρόπους με τους οποίους συνέθεσαν τις νέες εκδοχές των δημοτικών τραγουδιών, καθώς και τα βιογραφικά όλων των δημιουργικών συντελεστών.

Χωρίς αμφιβολία το 2021 είναι μια χρονιά ορόσημο για όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση. Ειδικότερα με την γενικότερη παγκόσμια υγειονομική κρίση, που επικρατεί παγκοσμίως,  αυτό το ιστορικό γεγονός αποκτά ακόμα μεγαλύτερη συμβολική αξία και η Lidl Ελλάς έρχεται να μας τονώσει το εθνικό φρόνιμα και την ψυχολογία μας μέσα από την πρωτοποριακή της δράση. Το τραγούδι είναι ζωή και ταξίδι. Τώρα περισσότερο από ποτέ όλοι το έχουμε ανάγκη.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT