H συγγραφέας Αστερόπη Λαζαρίδου γράφει για το ELLE για την Πρωτοχρονιά του Αυγούστου

Ζητήσαµε από αγαπηµένους συγγραφείς να αφιερώσουν µια ανάµνηση, ένα διήγηµα, ένα ποίηµα στο φετινό καλοκαίρι. Κι αυτοί το έκαναν µε αλµυρή, θαλασσινή αγάπη. H συγγραφέας Αστερόπη Λαζαρίδου έγραψε για την Πρωτοχρονιά του Αυγούστου, τη δική της και τη δική μας

Elle 18 Αυγ. 21
H συγγραφέας Αστερόπη Λαζαρίδου γράφει για το ELLE για την Πρωτοχρονιά του Αυγούστου

«Τα γενέθλιά µου είναι στις 9 Αυγούστου, µες στο κατακαλόκαιρο, κι όµως µου πήρε χρόνια για να εξοικειωθώ µε αυτή τη φαινοµενικά ανέµελη, αλλά και ύπουλα δύσκολη εποχή. Από τα παιδικά και εφηβικά καλοκαίρια στο νησί της µητέρας µου, τη Λήµνο, όταν υπήρχε µόνο ένα είδος αντιηλιακού και η παραλία είχε άρωµα καρύδας απ’ άκρη σ’ άκρη, µέχρι που οι ανασφάλειες της ενήλικης ζωής µού χτύπησαν την πόρτα και φωτίστηκαν κάτω από τον αδυσώπητο καλοκαιρινό ήλιο: “Είµαι εξίσου όµορφη χωρίς µακιγιάζ; Πειράζει αν το σώµα µου δεν είναι τέλειο από όποια γωνία κι αν το κοιτάξεις; Κάνω κάτι λάθος και ξεµένω συχνά χωρίς την ιδανική παρέα για τις τέλειες διακοπές;”.
Χρειάστηκαν πολλά µακροβούτια στους ψυχικούς βυθούς µου για να απολαµβάνω το καλοκαίρι και πάλι σαν παιδί που τσαλαβουτάει χαρούµενο στα νερά, να λέω “όχι” σε άσκοπα ταξίδια µε “συντρόφους” ή “φίλους” -που στην ουσία µε έκαναν να νιώθω ακόµη πιο µόνη µε θέα το απέραντο γαλάζιο- και να εκτιµώ την οµορφιά του ακόµη και σε µια πόλη κυκλοθυµική και χαοτική, όπως η Αθήνα.
Μπορείς να διακοσµήσεις το µπαλκόνι σου µε τρόπο που παραπέµπει στον δικό σου µυστικό προορισµό, µε γλάστρες βασιλικού (ο πλατύφυλλος γίνεται και καταπληκτικό σπιτικό πέστο), µε χρωµατιστές κουρελούδες και µε εσένα στο κέντρο, φορώντας το µαγιό σου και προσδοκώντας τα προσεχή ταξίδια, που ίσως και να µην αργήσουν τόσο να φανούν. Θερινά σινεµά, βόλτες µε καλούς φίλους που επίσης έχουν ξεµείνει, για χιλιοστή φορά τα Φτηνά Τσιγάρα του Ρένου Χαραλαµπίδη, που µαζί µε την υπέροχη Άννα-Μαρία Παπαχαραλάµπους περπατούν και ερωτεύονται στην άδεια Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο. Μια ταινία που εικονογραφεί υπέροχα το “κάνε ό,τι µπορείς, µε όσα έχεις αυτήν ακριβώς τη στιγµή”.
Ειδικά ο Αύγουστος ισοδυναµεί µε την Πρωτοχρονιά του Έλληνα, είναι πιο κοµβικός από τον Ιανουάριο. Κάνουµε reset και restart, αλλά και delete σε όλα όσα µας πήγαιναν πίσω εδώ και έναν χρόνο.

Προχωράµε στο νέο ακαδηµαϊκό έτος σαν ανυπόµονα παιδιά που οραµατίζονται τα καινούρια τους τετράδια και µολύβια. Θα έχουν πολλά να γράψουν πάλι.
Αυτό το καλοκαίρι, άλλωστε, είναι πολύ ιδιαίτερο για εµένα. Το πρώτο µου βιβλίο Μην Πατάς Ξυπόλυτη, που κυκλοφόρησε τον Μάιο από τις εκδόσεις Καστανιώτη, κάνει υπέροχες διακοπές παντού, σε κάθε πιθανή και απίθανη ακρογιαλιά της Ελλάδας. Αναγνώστριες και αναγνώστες το φωτογραφίζουν µε την αλµύρα, να ξαπλώνει χαρούµενο στις πετσέτες τους, µε φόντο µια παραλία. Τους κάνει παρέα, τους ταξιδεύει στα δικά µου βιώµατα, και κάπως έτσι ταξιδεύω κι εγώ µαζί τους. Γι’ αυτό και δεν µου λείπουν καθόλου οι διακοπές φέτος, έστειλα τον χάρτινο αντιπρόσωπό µου όπου µπορούσα!».

Info: To βιβλίο της Αστερόπης Λαζαρίδου Μην Πατάς ξυπόλυτη κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT