Η Demy στην καλύτερη στιγμή της

Η καλλιτέχνις μιλάει αποκλειστικά στο ELLE για την απαιτητική και άκρως δημιουργική νέα σεζόν που ακολουθεί.

Φωτεινή Σίμου 07 Αυγ. 24
Η Demy στην καλύτερη στιγμή της

Με την ορμή της αλλαγής που της συμβαίνει, την ανάγκη της ελευθερίας που διεκδίκησε και την αποδοχή των αντιφάσεων που έτσι κι αλλιώς έχουμε οι άνθρωποι, η Demy ετοιμάζεται για την πιο απαιτητική σεζόν της καριέρας της σε μουσική, θέατρο και τηλεόραση.

Ακούγοντας το Υπερφαινόμενο, το πρώτο τραγούδι από τον νέο δίσκο, είναι εμφανές ότι είστε στην αρχή μιας νέας εποχής. Μιας καινούριας συνθήκης.

Ναι, κάπως είναι μια καινούρια εποχή η οποία, όμως, δεν προέκυψε με επίπλαστο τρόπο. Δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας αποστασιοποιημένης απόφασης, αλλά αποτέλεσμα κάποιας δικής μου, εσωτερικής διεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Το Υπερφαινόμενο είναι ο προάγγελος του νέου δίσκου που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από την Panik Records. Είναι ένα άλμπουμ που επιμελούμαι εγώ. Το φροντίζω σχεδόν εξ ολοκλήρου. Έχω τον έλεγχο. Έχω επενδύσει εγώ η ίδια. Είναι όλο πολύ προσωπικό και το timing που συνέβη αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα πολλών αλλαγών μέσα μου, οι οποίες χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να συμβούν. Δεν ξυπνάς ένα πρωί και λες «είμαι ένας άλλος άνθρωπος». Χρειάστηκε πολλή δουλειά για να γίνω αυτή που είμαι σήμερα και τη δεδομένη στιγμή είναι εμφανείς οι καρποί αυτής της μεταμορφωτικής διαδικασίας. Έπρεπε να πάρω δύσκολες αποφάσεις στη δουλειά, να αντιμετωπίσω ψυχολογικά ζητήματα, να σηκώσω ανάστημα σε συγκεκριμένα θέματα στη ζωή μου, να πω «όχι». Και κάπως έτσι ξεκλείδωσαν κάποιες πίστες και βρέθηκα εδώ που είμαι τώρα. Οπότε, ναι, έχω την αίσθηση της αναγέννησης που έχει να κάνει με την επιστροφή στη βάση μου. Γι΄ αυτό η έμπνευση στον δίσκο είναι η πεταλούδα. Η πορεία που ακολουθεί και τα χαρακτηριστικά της ως πλάσμα. Δεν είναι πρωτότυπο, το ξέρω. Αλλά έχει φοβερή γοητεία το ταξίδι της. Διαβάζοντας γι’ αυτό, έμαθα πως όταν βγαίνει από το κουκούλι, η διαδικασία τής είναι πολύ δύσκολη και επίπονη, αλλά πρέπει να το κάνει μόνη της. Αν πάει κάποιος να τη βοηθήσει εκείνη την ώρα, μπορεί να τη σκοτώσει. Η έννοια της δυσκολίας και της απομόνωσης για να βγεις στον κόσμο έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμένα. Βρήκα μια ωραία και χρήσιμη σημειολογία γι’ αυτό που μου συμβαίνει.

Είχατε και άλλες μεταμορφωτικές στιγμές στην καριέρα σας;

Είχα κάποιες στιγμές αντίστροφες, με την έννοια ότι είχαν το ανάποδο αποτέλεσμα: με απομάκρυναν από τον εαυτό μου, αλλά ήταν και αυτό μια μεταμόρφωση. Αν κάποιος έχει παρακολουθήσει την πορεία μου, αυτές οι στιγμές ήταν εμφανείς.

Ο τρόπος που επιλέγουμε να αλλάξουμε κάθε φορά είναι ενδεικτικός της προσωπικότητάς μας;

Όσον αφορά εμένα, αν κάτι είναι ενδεικτικό, είναι το πώς αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζονται στον τρόπο που υπάρχω. Μπορεί να μη βγαίνω να λέω κάθε φορά τι ακριβώς μου συμβαίνει, αλλά κάπως τις νιώθουν οι άλλοι τις αλλαγές και τις ανησυχίες μου, γιατί δυσκολεύομαι να κάνω πράγματα που δεν έχουν καμία
συνέπεια με το τι μου συμβαίνει. Χωρίς να είμαι δηλωτική του τι περνάω και του τι νιώθω ανά πάσα στιγμή, πάντα κάπως είναι εμφανές.

Χρησιμοποιήσατε τη λέξη «συνέπεια». Μια λέξη που υπάρχει και στο τραγούδι Υπερφαινόμενο. Είναι μια πολύ παραγνωρισμένη έννοια και ταλέντο η συνέπεια;

Είναι πολύ σημαντική σε όλα τα επίπεδα. Έχω έναν αυστηρό ηθικό κώδικα στη ζωή μου και πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς, να τηρούμε αυτά που λέμε, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των όσων λέμε. Να είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας, από την επαγγελματική μας ζωή μέχρι τον τρόπο που υπάρχουμε ως πολιτικά όντα. Μεγαλώνοντας, κάπως μαλακώνω την αυστηρότητα του ηθικού μου κώδικα, γιατί καταλαβαίνω ότι δεν είναι όλα άσπρο μαύρο. Υπάρχουν οι γκρίζες ζώνες και καλώς υπάρχουν. Μου πήρε πολύ για να το καταλάβω αυτό. Γενικά, όταν πλέον συμβαίνει κάτι τέτοιο, αντιδρώ με πραότητα.

Demy

Ολόσωμη φόρμα, ZARA. Μπαλαρίνες, από προσωπική συλλογή.

Υπερφαινόμενο, τι είναι για εσάς;

Αντιπροσωπεύει τη δική μου προσωπική ενδυνάμωση. Είναι η δύναμη που έχει ένα φαινομενικά πολύ ευαίσθητο πλάσμα. Με έχουν χαρακτηρίσει πεταλούδα, αποδίδοντάς μου μόνο την υπεραισθησία της. Αλλά αυτή είναι η μία μου πλευρά. Ταυτόχρονα είμαι πολύ δυνατή με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Το ξαναβρίσκω αυτό σιγά σιγά, γιατί δεν είναι πάντα ξεκάθαρο. Θέλω να υπάρχει αυτή η ποιότητά μου εκεί έξω, χωρίς απαραίτητα να φωνάζει, αλλά με έναν τρόπο ώστε να μην την ξεχνώ και εγώ. Να είναι δυνατό συνεχώς και ισάξιο με τα άλλα μου στοιχεία. Κανένας μας δεν είναι ένα πράγμα.

Πέρα από τη δική σας νέα εποχή, υπάρχει η ανάγκη για μια νέα εποχή;

Το ότι τη χρειαζόμαστε είναι δεδομένο, αλλά πώς; Με το να σταματήσουν όλα αυτά τα φρικτά που συμβαίνουν; Είμαι ρεαλίστρια. Είναι κάτι που δεν πιστεύω ότι
μπορεί να συμβεί. Νομίζω πως είναι πιο πιθανό τα πράγματα να γίνουν ακόμα χειρότερα.

Είστε τόσο απαισιόδοξη;

Όχι ακριβώς, ίσως πρέπει να φτάσουμε στο τέρμα και στα άκρα για να αλλάξει κάτι ουσιαστικά, για να ισορροπήσουν και πάλι τα πράγματα. Κάπως όλο και προσαρμοζόμαστε στο χειρότερο και αλλάζουμε οι άνθρωποι και όχι η πραγματικότητα. Αυτή συνεχίζει να γίνεται ζοφερή.

Το φθινόπωρο θα σας δούμε για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη, στο σίριαλ Η Μαρία που έγινε Κάλλας.

Ναι, πρόκειται για τη μίνι σειρά της Όλγας Μαλέα, που θα προβληθεί τον Οκτώβριο στην ΕΡΤ. Πραγματεύεται τα νεανικά χρόνια της Κάλλας για τα οποία δεν ξέρουμε πολλά. Την παρακολουθούμε μαζί με τη μαμά και την αδερφή της, την Τζάκι, την οποία υποδύομαι. Η μητέρα τους είχε επιλέξει ρόλους γι’ αυτά τα δύο κορίτσια. Η Τζάκι έπρεπε να παντρευτεί και να εκμεταλλευτεί την ομορφιά της εις βάρος του ταλέντου της -είχε ωραία φωνή και αγαπούσε το πιάνο- στηρίζοντας παράλληλα την οικογένεια, ενώ η Μαρία έπρεπε να γίνει σταρ.

Demy

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και η σχέση με ένα διαφορετικό είδος;

Είχα ξανά προτάσεις να κάνω τηλεόραση, αλλά επειδή προέρχομαι από έναν διαφορετικό χώρο, όφειλα να είμαι προσεκτική και επιλεκτική. Δεν έχω σπουδάσει υποκριτική και ούτε μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό. Εγώ τραγουδίστρια ήθελα να είμαι, αλλά από την πρώτη κιόλας χρονιά με είχε προσεγγίσει η Θέμις Μαρσέλου και μου είχε ζητήσει να πρωταγωνιστήσω τότε στο μιούζικαλ Fame, με την οποία θα συνεργαστώ ξανά στο My Fair Lady το φθινόπωρο. Οπότε από την αρχή βρέθηκα να κάνω μιούζικαλ με πρωταγωνιστικό ρόλο και, παράλληλα, Παρασκευή και Σάββατο να εμφανίζομαι με την Άννα Βίσση. Φέτος, ήταν το έκτο μου μιούζικαλ. Οπότε πάντα προσπαθούσα να τα συνδυάζω. Τραγουδάω και αλλάζει όλη μου η ύπαρξη όταν κάνω μιούζικαλ. Γίνομαι άλλος άνθρωπος, είμαι πολύ ευτυχισμένη, αλλά πάντα ένιωθα ότι έπρεπε να το συνδυάζω και με τη νυχτερινή ζωή. Και αυτό που πάω να κάνω αυτή τη στιγμή, που βγάζω δίσκο, είμαι σε σίριαλ, είμαι και σε μιούζικαλ, δεν ξέρω αν είναι σωστό, αλλά ίσως είναι η απόδειξη ότι δεν χρειάζεται να διαλέξω. Έχω καταλήξει πως αν μπορώ να κάνω όλα όσα με εκφράζουν και τα αγαπάω, θα τα κάνω.

Τι δεν θα θέλατε να συμβεί σε σχέση με αυτό;

Δεν θα ήθελα να στερηθώ την ευκαιρία να κάνω μουσική. Κυρίως αυτό. Και δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες. Δεν θέλω να μου βάζω ταμπέλες ούτε εγώ ούτε οι άλλοι. Θέλω να είμαι ελεύθερη και ανεξάρτητη. Γι’ αυτό έκανα κάποιες πολύ συγκεκριμένες επιλογές στον τρόπο που κυκλοφορώ τη μουσική μου, που επενδύω σε αυτήν, ώστε να μου ανήκει και να μπορώ να έχω την απόλυτη ελευθερία και τον έλεγχο των επιλογών μου. Η ελευθερία, για κάποιο λόγο, έγινε προτεραιότητα για εμένα.

Μετράτε πολλά χρόνια σε αυτή τη δουλειά και τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Ποιες ήταν οι έμφυλες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα, πριν υπογράψω καν σε δισκογραφική, ξεκίνησε η συζήτηση από μια ομάδα -αποτελούμενη σχεδόν εξ ολοκλήρου από άντρες- για το τι θα φορέσω. Όλοι είχαν άποψη πάνω σ’ αυτό. Συγκεκριμένα, υπήρχε η πρόθεση σε ένα βίντεο κλιπ να βάλω ένα κοντό σορτσάκι και ένα κοντό τοπ. Εγώ όμως στο τέλος επέλεξα να φορέσω μια ολόσωμη μαύρη φόρμα ζιβάγκο. Αυτό με έναν τρόπο συνεχίζεται και σήμερα. Ο λοξός και ο μονοδιάστατος τρόπος, δηλαδή, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε το γυναικείο σώμα. Όταν είσαι γυναίκα, πρέπει να σκεφτείς τι θα φορέσεις στις νυχτερινές εμφανίσεις σου. Γιατί πάντα υπάρχει η πίεση να φανεί το σέξυ στοιχείο. Ακόμη και όταν δεν γίνεται με προσβλητικό τρόπο, η συζήτηση γίνεται. Επίσης, εγώ βρέθηκα σε πολύ μικρή ηλικία σε αυτή τη δουλειά. Σήμερα, γυναίκα πια, είναι εύκολο να συνειδητοποιήσω ότι χρειάζεται τριπλή και τετραπλή προσπάθεια όταν μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και πρέπει να εξηγήσεις τι θες να κάνεις και να πείσεις, ώστε να σε ακούσουν. Να γίνει αντιληπτό ότι έχουμε μαζευτεί όλοι μαζί κάπου, αλλά πρόκειται για το δικό μου όραμα, το δικό μου όνειρο, τη δική μου καριέρα. Όταν είσαι γυναίκα πρέπει να καταβάλεις προσπάθεια για να τους πείσεις ότι ξέρεις τι λες, ότι σου ανήκεις και ότι δεν παρασύρεσαι από το συναίσθημά σου.

Demy

Speedsuit, COPERNI X PUMA, αttica. Μπότες TSAKIRIS MALLAS.

Ως πολιτικό ον πώς έχετε σταθεί;

Επειδή τα σκέφτομαι όλα πολύ, έχω άποψη συγκεκριμένη, αλλά τις περισσότερες φορές δεν την εκφράζω. Κάτι που, όσο περνάει ο καιρός, το μετανιώνω. Δεν είναι όμως ότι δεν το κάνω γιατί φοβάμαι τις συνέπειες. Φταίει το ότι τα παρασκέφτομαι όλα και όταν καταλήγω σε αυτό που με εκφράζει, μπορεί τελικά, εκείνη τη στιγμή, να νιώσω ότι δεν έχει νόημα να βγω και να κάνω δηλώσεις για κάποιο θέμα. Αλλά γενικά δεν κρύβω τις απόψεις μου.

Για ποιο πράγμα εκεί έξω ανησυχείτε περισσότερο σήμερα;

Είναι πολλά. Αλλά αυτό που με στεναχωρεί είναι η βία που δέχονται οι άνθρωποι γι’ αυτό που είναι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, για την οποία πρόσφατα βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου. Γι’ αυτό το παιδί νιώθω ότι υπήρξε διάκριση, ακόμη και μετά θάνατον. Ήταν πολύ επιεικής αυτή η απόφαση ως προς τους κατηγορούμενους. Δεν θα ήταν το ίδιο, πιστεύω, αν θύμα ήταν κάποιος κουστουμάτος που είχε μπει κατά λάθος κάπου. Θα του είχαν φερθεί διαφορετικά. Γιατί έχει να κάνει με το ποιος ήταν ο Ζακ, ποιες επιλογές έκανε στη ζωή του, πώς ντυνόταν, πώς είχε επιλέξει να ζει και να υπάρχει. Όπως αντίστοιχα στοχοποιούνται και οι γυναίκες που δολοφονούνται, επειδή είναι γυναίκες. Το άλλο που με ανησυχεί και κάπως συνδέεται, έχει να κάνει με τη σκληρότητα που υπάρχει στην κοινωνία μας, η οποία αντικατοπτρίζεται στη συμπεριφορά μας στα social media. Αυτό με τρομάζει πολύ. Γι’ αυτό έλεγα και πριν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύει όσο πάει.

Demy

Και αν μπορούσε να τα διορθώσει όλα αυτά ένα υπερφαινόμενο, ποιο πιστεύετε ότι θα ήταν αυτό;

Η αγάπη. Το να την πάρουμε πριν τη δώσουμε. Νομίζω ότι όλα αυτά που συμβαίνουν δείχνουν έλλειψη αληθινής αγάπης. Πρέπει να έχουμε αγαπηθεί, να ξέρουμε πώς είναι και να θέλουμε να την προσφέρουμε. Δεν γεννιέται κάποιος σκληρός και μισογύνης.

Να επιστρέψουμε στην Τζάκι. Τι παρατηρείτε σε αυτόν το ρόλο σε σχέση με τον εαυτό σας;

Είναι ένα πλάσμα που, σε αντίθεση με την αδερφή της, η οποία φώναζε και ήταν πιο διεκδικητική, πήγε με τα νερά της μαμάς της. Αυτό φάνηκε και από τις επιλογές της και από το ότι δεν ασχολήθηκε με αυτό που αγαπούσε, τη μουσική. Ήταν η γυναίκα που δεν της επιτράπηκε να αποφασίσει για εκείνη. Ίσως έχω και εγώ κάποια στοιχεία από αυτήν. Ευτυχώς όχι πολλά, αλλά με μερικά μπορώ να ταυτιστώ. Το καλό κορίτσι που πρέπει να κάνει τους άλλους χαρούμενους και να μην πιάνει πολύ χώρο. Είναι ένα στοιχείο που προσπαθώ να απαρνηθώ και να απαλλαγώ από αυτό.

Είναι φοβερό ότι υπάρχουν τέτοια τραύματα στη γυναικεία ψυχολογία από την καταπίεση που έχουμε υποστεί.

Δεν ξέρω αν θα απαλλαγούμε ποτέ από αυτά. Είναι τόσο βαθιά εγγεγραμμένα μέσα μας και στο σώμα μας, που θα τα κουβαλάμε. Αλλά έχει γίνει η πρώτη συνειδητοποίηση, κάνουμε ήδη κάτι για να τα φροντίσουμε αυτά τα τραύματα.

Demy

T-shirt, γιακάς και φούστα, όλα LOUIS VUITTON, Louis Vuitton Βoutique.

Στο Υπερφαινόμενο υπάρχει ένας στίχος που λέει «η φύση μέσα μου είναι η πορεία μου». Ποια είναι η φύση σας και, άρα, η πορεία σας;

Να είμαι αληθινή απέναντι στον εαυτό μου. Ό,τι και να σημαίνει αυτό. Δεν μπορεί να πάει κάτι λάθος ακολουθώντας αυτό. Δεν μπορείς να απογοητεύσεις τον εαυτό σου, ούτε τους γύρω σου. Όταν καταλαβαίνω ότι δεν είμαι συνεπής με τον εαυτό μου και πιστή σε αυτά που πρεσβεύω, εμένα απογοητεύω πρώτη. Άσχετα, λοιπόν, από το αν θα αποδειχτεί κάτι σωστό ή λάθος στην πορεία μου, νιώθω ότι η φύση μου και ο στόχος μου είναι να είμαι συνεπής και αληθινή με τον εαυτό μου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: RIA MORT/THIS IS NOT ANOTHER AGENCY

STYLING: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΜακιγιάζΜαλλιά: Δήμητρα Αλτάνη/D-Tales
Βοηθός φωτογράφου: Δημοσθένης Παπαδόπουλος

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT