Κωνσταντίνος Δημουλάς: «Ο βιγκανισμός είναι ίσα δικαιώματα για όλα τα πλάσματα»

O vegan food blogger Κωνσταντίνος Δημουλάς μας μεταφέρει την εμπειρία του βιγκανισμού και καταρρίπτει τους μύθους της.

Elle 05 Ιουν. 22
Κωνσταντίνος Δημουλάς: «Ο βιγκανισμός είναι ίσα δικαιώματα για όλα τα πλάσματα»

«Δεκατέσσερα χρόνια μετά την επιλογή μου να είμαι vegan, νιώθω πως έχω κερδίσει μια καλύτερη ζωή σε όλα τα επίπεδα. Μια ζωή που έχει σαν οδηγό τη συμπόνια και την αγάπη απέναντι σε όλα τα πλάσματα αυτού του κόσμου. Έχω κερδίσει καλύτερη υγεία, μια διευρυμένη vegan οικογένεια, αλλά και συνοδοιπόρους σε αυτό το ταξίδι. Πάνω από όλα, όμως, έχω κερδίσει καθαρή συνείδηση και την αίσθηση ότι κάνω το καλύτερο που μπορώ για αυτό τον πλανήτη. Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να ξέρει κάποιος μη vegan για τον βιγκανισμό είναι ότι αυτός ο τρόπος ζωής δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εναρμόνιση της ηθικής μας με τις καθημερινές μας επιλογές. Κανείς δεν θέλει να κάνει κακό σε άλλα πλάσματα. Αν, λοιπόν, κατανοήσει τι επιπτώσεις έχουν οι επιλογές του, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει και τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο. Ο μεγαλύτερος μύθος εδώ και χρόνια για έναν vegan μάγειρα είναι πως μαγειρεύει άνοστα και βαρετά. Πράγμα, βέβαια, που βρίσκεται σε συνάρτηση με τη σκέψη ότι η vegan κουζίνα είναι βαρετή. Ωστόσο τα άτομα που συνήθως το λένε αυτό είναι εκείνα που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ κάτι διαφορετικό από αυτό που ξέρουν και περιορίζονται στα ίδια πέντε πιάτα που τρώνε πάντα.
Από τη στιγμή που κάποιος πάρει την απόφαση, δεν υπάρχει κάποια σωστή διαδικασία. Για τον καθένα όλο αυτό λειτουργεί διαφορετικά. Ωστόσο, για εμένα θα έλεγα πως είναι σημαντικό, ένα άτομο, από τη στιγμή που θα πάρει την απόφαση να κάνει τη μετάβαση, να ενημερωθεί και να διαβάσει, ώστε να κατανοήσει γιατί κάνει αυτό που κάνει, να ενισχύσει μέσα του την ηθική του και να πάρει όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστεί. Ο βιγκανισμός είναι πολύπλευρος και κάθε μέρα έρχονται νέα στοιχεία. Υπάρχουν πάρα πολλά ντοκιμαντέρ για να δει κανείς ώστε να ενημερωθεί για τις επιπτώσεις που έχουν οι επιλογές του στα ζώα, στο περιβάλλον και στην υγεία μας. Και, σίγουρα, αξίζει να ξοδέψει λίγο χρόνο ώστε να μη μείνει μόνο στην επιφάνεια αυτού του τρόπου ζωής. Θα έλεγα ψέματα αν δήλωνα πως δεν έχω κατακρίνει κάποιο άτομο που δεν είναι vegan. Ειδικά τα πρώτα χρόνια. Ωστόσο, με τον καιρό συνειδητοποίησα ότι βοηθάει περισσότερο το να μιλάω με ψυχραιμία και λογική. Ο vegan τρόπος ζωής αφορά πρώτα και κύρια τα ζώα. Δεν θεωρώ πως έχει να κάνει με την αγάπη για τα ζώα, στην τελική δεν χρειάζεται να αγαπάς όλα τα ζώα για να επιθυμείς δικαιοσύνη. Αντίστοιχα, δεν χρειάζεται να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους για να επιθυμούμε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους. Αυτό ακριβώς είναι και ο βιγκανισμός. Ίσα δικαιώματα για όλα τα πλάσματα. Από εκεί και πέρα, ο πλανήτης είναι σαφώς ένα ζήτημα που αφορά τον vegan τρόπο ζωής. Αλλά και πάλι δεν έχει να κάνει τόσο με την αγάπη μας για τον πλανήτη. Αν μη τι άλλο, εμείς εξαρτόμαστε από αυτόν και όχι το αντίστροφο. Αν δεν του φερθούμε σωστά, σύντομα θα υποστούμε τις συνέπειες των επιλογών μας».

Info: Ο Κωνσταντίνος Δημουλάς μοιράζεται vegan συνταγές στο κανάλι του στο YouTube Beets Me και στον ομώνυμο λογαριασμό στο Instagram, ενώ έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο μαγειρικής Το «Βρόμικο» Αλλιώς (εκδ. Φυλάτος).

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT