Milky way: Ένας γαλαξίας γεμάτος τρυφερότητα για τα πλάσματά του

Ο Βασίλης Κεκάτος γράφει και σκηνοθετεί μια αυθεντική teen σειρά περιβάλλοντας τους ήρωές του με αγάπη και καλοσύνη. Ό,τι δηλαδή χρειαζόμαστε.

Elle 13 Δεκ. 23
Milky way: Ένας γαλαξίας γεμάτος τρυφερότητα για τα πλάσματά του

Ένα μικρό- μεγάλο δώρο του 2023 ήταν η μίνι τηλεοπτική σειρά του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου στην ελληνική τηλεόραση. Όποιος έχει δει τις μικρού μήκους ταινίες του, ιδίως το «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» (για την οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Καννών), θα έχει διαπιστώσει πως στον πυρήνα της δουλειάς του κρύβεται η κατανόηση και η αγάπη προς τους ήρωές του. Στις ιστορίες του πρωταγωνιστεί η τρυφερότητα που δεν διολισθαίνει ποτέ σε μελό. Μοιάζει μ’ ένα χτύπημα στον ώμο, μια αγκαλιά. Με λίγο φως.

Πόσο μάλλον κάνει τώρα, για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση μια teen σειρά, όχι νεανική, όχι μετά- teen, αλλά αυθεντικά teen. Ως μεγαλύτεροι δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν πράγματι απηχεί στο 100% τον κόσμο της Μαρίας και του Τζο, όμως, φαίνεται να είναι πολύ κοντά. Η φαντασία είναι το εύρημα του Κεκάτου εδώ, το δικαίωμα να ονειροπολείς και να δραπετεύεις από μια πραγματικότητα που δεν σε καλύπτει. Όπως την κεντρική ηρωίδα του τη Μαρία. Ένα κορίτσι που μένει πολύ νωρίς έγκυος χωρίς να μπορεί να αποφασίσει αμέσως τι θέλει να κάνει με την εγκυμοσύνη και τη ζωή της. Γύρω τις εξυφαίνονται παράλληλες ιστορίες, μικροσκοπικές πραγματικότητες που ισοδυναμούν με το σύμπαν του κάθε ήρωα. Κι εκεί βρίσκεται ακόμα μια μεγάλη αρετή του σεναρίου. Γιατί δεν «ξεπετά» τους β’ ρόλους. Όχι. Τους σέβεται, τους δίνει χώρο να αναπνεύσουν, να ερωτευθούν, να αλλάξουν, να πονέσουν, και κυρίως να ονειρευτούν.

Milky way

Το σενάριο καταπιάνεται επίσης με διάφορες πτυχές της παθογένειας της ελληνικής κοινωνίας: τον συντηρητισμό, την ομοφοβία, την εξουσία των γονέων πάνω στα παιδιά, το ταμπού των αμβλώσεων, την απομόνωση της επαρχίας και τους νόμους της. Κι όλα τα σχολιάζει ο Κεκάτος με αρκετή τόλμη. Ασφαλώς δεν ξέρουμε αν θα φαινόντουσαν τολμηρά τα σχόλια σε ένα αγγλοσαξονικό κοινό εκπαιδευμένο π.χ στο Sex Education, αλλά σίγουρα εδώ ο Κεκάτος αφήνει μαλακά κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο αυτά τα δώρα- βομβίτσες που χρειαζόμαστε για να σκεφτούμε και να αναθεωρήσουμε. Να προχωρήσουμε.

Milky way

Μια σειρά που πρωτοπορεί και στην εικόνα με το χαρακτηριστικό κινηματογραφικό στιλ του Κεκάτου– τη χρωματική παλέτα του, τον φωτισμό και μερικά από τα αγαπημένα του «μοτίβα» που μας κλείνουν πονηρά το μάτι -το βενζινάδικο, το εργοστάσιο, η μοτοσικλέτα, η δίψα να νιώσεις τον αέρα να χτυπά στο πρόσωπο σου κάποια νύχτα. Μια κινηματογραφική ματιά που χωράει άραγε στην τηλεόραση; Σίγουρα πάντως δεν σηκώνει εύκολα τα διαφημιστικά διαλείμματα τηλεοπτικής αισθητικής. Και η αλήθεια είναι πως μπορέσαμε να μπούμε πραγματικά στο σύμπαν του Milky Way όταν παρακολουθήσαμε τρία επεισόδια back to back στο Vodafone TV, on demand, χωρίς διακοπές. Κι αυτό γιατί το Vodafone TV προβάλλει τα επεισόδια ακριβώς μετά την προβολή τους στο MEGA, αφού είναι ο αποκλειστικός streaming partner της σειράς (τα οκτώ επεισόδιά της θα είναι διαθέσιμα για έναν χρόνο, για τους συνδρομητές του).

Milky way

Μια επιλογή που μας επιτρέπει να γίνουμε συνεπιβάτες στο ταξίδι μαζί των ηρώων του Milky Way. Να μπούμε σε αυτό το διαστημόπλοιο και να συγκινηθούμε με τη γιαγιά της Μαρίας που θέλει πια να σκέφτεται φωναχτά, την ιστορία του πατέρα του Τζο (συγκλονίζει στον ρόλο ο Ακύλλας Καραζήσης) που προσπαθεί να πλησιάσει τον αντιδραστικό κούιρ γιο του με μόνη δύναμη την αγάπη και ένα ζευγάρι γάντια για το κρύο. Με τη Μαρία που θέλει να ανοίξει τα φτερά της. Με τη μητέρα της που αποζητά ένα χάδι, όταν στερήθηκε τα πάντα για να μείνει σε μια στείρα επαρχία, χωρίς να γίνει ποτέ πιλότος. Με τη Νίκη που δεν θέλει να χάσει τον εαυτό της και να παραμείνει αυθεντική μέχρι τέλους. Με όλους τους ήρωες, που όπως κι εμείς, αξίζουν τη ζωή που ονειρεύτηκαν.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT