Νύχτες Πρεμιέρας: Οχτώ σκηνοθέτριες που πρέπει να ανακαλύψετε

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι το καθιερωμένο μας φθινοπωρινό ραντεβού. Το ELLE ξεχωρίζει τις σκηνοθέτριες που πρέπει να ανακαλύψουμε από το φετινό πρόγραμμα με επιχείρημα κυρίως το τρόπο που επιλέγουν να προσεγγίσουν το γυναικείο βίωμα.

Φωτεινή Σίμου 26 Σεπ. 23
Νύχτες Πρεμιέρας: Οχτώ σκηνοθέτριες που πρέπει να ανακαλύψετε

To 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας  καταλαμβάνει τις αίθουσες του κέντρου της Αθήνας (έως τις 9/10). Παρουσιάζει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της σεζόν, αλλά και φιλμ που δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία να δούμε στη μεγάλη οθόνη. Εμείς διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε επτά σκηνοθέτριες που πρέπει να ανακαλύψετε. Το φεστιβάλ πάντα έδινε χώρο σε ουσιαστικές φεμινιστικές φωνές που και φέτος οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να τις ακούσουμε.

Η Tatiana Huezo επιστρέφει με τον υπέροχο Αντίλαλο
Η Tatiana Huezo μας είχε χαρίσει το φιλμ Νύχτα της Φωτιάς επιτυγχάνοντας να πλάσει μια σκληρή, ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης με τέτοια ισορροπημένη ευαισθησία και λυρικότητα που μας κάνει να αδημονούμε για το ντοκιμαντέρ της, ο Αντίλαλος. Αυτή τη φορά μας μεταφέρει σε έναν απομονωμένο αγροτικό οικισμό του Βόρειου Μεξικού στον οποίο οι λιγοστές οικογένειες φροντίζουν τη γη. Στην καρδιά του έργου της και πάλι είναι η απότομη, σκληρή ενηλικίωση. Σκληρή κυρίως γιατί η Huezo φαίνεται να έχει μελετήσει το πόσο απάνθρωπα δύσκολο μπορεί να είναι να ξεφύγει ένα κορίτσι από τα δεσμά της καταγωγής και του φύλου του. Κυρίως όμως η Huezo είναι συγκινητική γιατί ξέρει να παρατηρεί από τη σωστή απόσταση το κύκλο της ίδιας της ζωής. Δεν είναι αυτονόητο.

Η Molly Manning Walker έρχεται με το How To Have Sex
Το ντεμπούτο της Molly Manning Walker συζητήθηκε στις Κάννες – έφυγε με το Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φετινού Φεστιβάλ Καννών-, γιατί στην καρδιά του χτυπά δυνατά το ακανθώδες και απλησίαστο στο σινεμά-και σε άλλες τέχνες- θέμα της συναίνεσης. Η Walker έχοντας την τύχη να αποσπάσει μια ζωηρή ερμηνεία από την πρωταγωνίστρια της μιλάει την πίεση που νιώθουν τα κορίτσια να κάνουν σεξ, την αγωνία τους, αλλά και τη δυσκολία τους να μιλούν για αυτό τους το βίωμα. Η Walker το φέρνει στη μεγάλη οθόνη με μια αλήθεια που αξίζει να την ακούσουμε και κυρίως να την μοιραστούμε. Η κάμερα της ακολουθεί μια νεαρή κοπέλα που ταξιδεύει με τις φίλες της στα Μάλια-ναι έχει γυριστεί στην Ελλάδα- για να ζήσει την all inclusive διονυσιακή εμπειρία του ελληνικού καλοκαιριού. Ετοιμάζεται για τις καλύτερες διακοπές τις ζωής της, ένα γεγονός όμως το τελευταίο βράδυ είναι αρκετό για να γκρεμίσει τα εφηβικά της όνειρα.

Η Lila Avilés υπογράφει το Τotem
Είχαμε ανακαλύψει την Avilés μέσα από το φιλμ Η Υπηρέτρια που είχε επίσης προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Η κάμερα και ο τρόπος που κινηματογραφεί η Avilés έχει μια δικαιοσύνη μιλώντας για τον φεμινισμό, αλλά και την τάξη χωρίς ωστόσο να το βροντοφωνάζει. Με την ίδια δικαιοσύνη κινηματογραφεί και στο Totem. Εδώ μας διηγείται την ιστορία ενός επτάχρονου κοριτσιού που ετοιμάζεται, μαζί με την ευρύτερη οικογένειά της, να γιορτάσουν τα γενέθλια του πατέρα της. Για τη ζωή όμως μπορεί και η θλίψη να είναι ένα μέρος της γιορτής και αυτό η Avilés το φέρνει με γλύκα, τρυφεράδα και παρηγορητική ικανότητα στο Τοτέμ της. Όπου Τοτέμ, η αληθινή, βαθιά, απαλή, γήινη αγάπη. Παρατηρήστε τι κάνει η κάμερα της Avilés όταν πλησιάζει τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών της. Θα περιμένουμε και το επόμενο φιλμ της Μεξικανής σκηνοθέτριας με την ίδια ανυπομονησία. Μετά τις Νύχτες Πρεμιέρας, η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες 30/11 από το Cinobo.

H Agniia Galdanova μας παρουσιάζει το Queendom
Το Queendom είναι ένα ντοκιμαντέρ που φέρει την υπογραφή της ρωσίδας Agniia Galdanova που μας ταξιδεύει στα βάθη της χώρας της για να μας πει την ιστορία ενός drag performer, της Τζένα. Η Τζένα είναι ένα πλάσμα που μοιάζει από αλλού φερμένο, αλλά όχι φυλακισμένο σε αυτόν τον κόσμο. Η σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ την παρουσιάζει ελεύθερη και γενναία. Ελευθερία και γενναιότητα είναι οι αρετές και της ίδιας της Galdanova που επιλέγει να μας πει την συγκεκριμένη ιστορία. Η Τζένα μεγαλώνει με τους παππούδες της σε ένα απομονωμένο, παγωμένο ψαροχώρι. Όταν η σχολή της στη Μόσχα την αποβάλλει, έπειτα από συμμετοχή σε διαμαρτυρία ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο. Η Τζένα επιστρέφει για μια τελευταία φορά στο χωριό, για να εξηγήσει (ξανά) στους δικούς της γιατί δεν πρόκειται να πάει φαντάρος, τι είναι το Instagram και γιατί η drag performance είναι μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές πράξεις των καιρών μας.

Η Anna Hints σκηνοθετεί το ντοκιμαντέρ Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας.
Στο πρώτο της ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, η Εσθονή σκηνοθέτρια με παρελθόν στη σύγχρονη τέχνη και την πειραματική παραδοσιακή μουσική μας αποκαλύπτει μια γυναικεία αδελφότητα που συνευρίσκεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην αχλή μιας παραδοσιακής ξύλινη σάουνας, κάπου στα βάθη ενός εσθονικού δάσους. Οι εξομολογήσεις των γυναικών της αδερφότητας δημιουργούν ένα χάρτη της γυναικείας εμπειρίας με την Hints να διαλύει τους “ατμούς” που αυτή συνήθως τυλίγεται σε μια πατριαρχική κοινωνία. Αφήνει αυτή τη συμμαχία να βουτά στα παγωμένα εξαγνιστικά νερά και στην φροντιστική αγκαλιά της φύσης με γενναιοδωρία και μια ιαματική κάμερα. Άλλωστε ξέρει ότι μετά από εκεί θα επιστρέψουν στην ζωή που δεν υπήρξε ποτέ εύκολη για αυτές τις νεράιδες της πατριαρχικής πραγματικότητας. Το Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας φτάνει στο φεστιβάλ έχοντας νικήσει το Βραβείο Καλύτερου ντοκιμαντέρ από το Φεστιβάλ του Σάντανς.

 

Η Noora Niasari με το βαθιά συγκινητικό Shayda
Μη χάσετε την παρουσία της Noora Niasari στο φεστιβάλ με την ταινία της Shayda. Η Αυστριαλιανή σκηνοθέτρια μας αφηγείται την ιστορία μιας Ιρανής μητέρας που μαζί με την εξάχρονη κόρη της βρίσκουν καταφύγιο σε μια δομή που φιλοξενεί κακοποιημένες γυναίκες. Οι δυο τους, μητέρα και κόρη έχουν μόλις καταφέρει να δραπετεύσουν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν και καλούνται να γεννήσουν ξανά ένα νέο κόσμο που θα της χωρά και θα τις αφήσει να ζήσουν ευτυχισμένες. Η ταινία βασίζεται σε βιώματα της σκηνοθέτριας, μιας και η ίδια έχει γεννηθεί στο Ιράν και ήταν μόλις πέντε χρονών, όταν χρειάστηκε να αφήσει τη χώρα της με τη μητέρα της. Η Noora Niasari χωρίς να εκβιάζει τα συναισθήματα αφήνει την ιστορία να ειπωθεί και δεν χάνει ποτέ το κέντρο της που είναι η δύναμη των ηρωίδων της, ιδιαίτερα της Shayda.

Η Estibaliz Urresola Solaguren από την Ισπανία παρουσιάζει το 20.000 Είδη Μελισσών
Η ισπανίδα σκηνοθέτρια στο ντεμπούτο της έχει για ηρωίδα της ένα οχτάχρονο τρανς κορίτσι που προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει στο σώμα, τη ψυχή και στο μυαλό του και αποσπά μια συγκινητική ερμηνεία από τη μικρή Σοφία Οτέρο που τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Ένα διακριτικό ποίημα για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της ελευθερίας μας να ορίζουμε τις ταυτότητες μας χωρίς να πρέπει να διεκδικούμε την αποδοχή τους.

H Marija Kavtaradze υπογράφει το πιο ιδιαίτερο love story του φεστιβάλ, το Slow.
Η σκηνοθέτρια από τη Λιθουανία αγκαλιάζει με τρυφερότητα μια νεαρή δασκάλα που νομίζει ότι βρήκε τον έρωτα της ζωής της στο πρόσωπο ενός διερμηνέα για κωφούς. Εκείνος όμως της αποκαλύπτει ότι είναι ασεξουαλικός. Τι χρειάζεται για να πεις ιδανικά μια ιστορία αγάπης; Να της πεις απλά μέσα στην πολυπλοκότητα της. Αυτό κάνει η Kavtaradze. Την λέει απλά και αργά. Την αφήνει να κυλήσει. Γιατί ίσως, έτσι είναι οι ιστορίες αγάπης. Μικρά ρυάκια. Κάποια αργά, κάποια πιο γρήγορα. Σημασία έχει να τ’ αφήνουμε να κυλάνε. Το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Sundance, υπάρχει, αλλά ποιος χρειάζεται τέτοιο επιχείρημα για ένα love story;

Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2023. Περισσότερες λεπτομέρειες: www.aiff.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT