«Προχώρα μέχρι να βρεις τη θάλασσα» 6 γυναίκες καλλιτέχνιδες ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους σε μια έκθεση γύρω από την κληρονομιά της λυρικής ποιήτριας Σαπφούς

Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την έκθεση «Προχώρα μέχρι να βρεις τη θάλασσα» σε επιμέλεια της Suzanna Petot με τη συμμετοχή έξι γυναικών καλλιτεχνών που συνδυάζουν εκφραστικά μέσα όπως φωτογραφία, κινούμενη εικόνα, περφόρμανς και ποίηση.

Elle 25 Μαΐ. 21
«Προχώρα μέχρι να βρεις τη θάλασσα» 6 γυναίκες καλλιτέχνιδες ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους σε μια έκθεση γύρω από την κληρονομιά της λυρικής ποιήτριας Σαπφούς
Samira Saidi, Prayers to Myself, 2019, Courtesy of the artist.

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Προχώρα μέχρι να βρεις τη θάλασσα» το Σάββατο 22 Μαΐου στην Αγία Παρασκευή Λέσβου με την προβολή επιλεγμένων φίλμ του Αλκαίου Σπύρου και του Latent Community (Σωτήρης Τσίγκανος & Ιώνιαν Μπισάι) σε επιμέλεια του διευθυντή της K-Gold Temporary Gallery και συνεπιμελητή της Biennale, Νικόλα Βαμβουκλή.

Με την επιμέλεια της Suzanna Petot η έκθεση αυτή εστιάζεται σε σύγχρονες εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από την κληρονομιά της Λέσβιας λυρικής ποιήτριας Σαπφούς και έχει την μοναδική ιδιαιτερότητα του συνδυασμού πολλών εκφραστικών μέσων μέσα όπως φωτογραφία, κινούμενη εικόνα, περφόρμανς και ποίηση. Παρότι σώζονται μόνο ελάχιστα σπαράγματα στίχων της, είναι αξιοσημείωτη η συμβολή της στη Δυτική παράδοση με σημείο αναφοράς έννοιες όπως ο έρωτας, η ομορφιά, το μυστήριο και ο μύθος. Οι καλλιτέχνιδες διερευνούν αυτά τα θέματα, επισημαίνοντας πώς η οικειότητα, η φύση και η μαγεία μπορούν να ιδωθούν στην καθημερινή ζωή και τι αποκαλύπτουν αυτές οι στιγμές για την ατομική ή τη συλλογική ταυτότητα.

θάλασσαMartine Gutierrez, If (still), 2013. Courtesy of the artist and RYAN LEE Gallery, New York.

Μέρος της έκθεσης αποτελεί και το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «The Wild Ones» που εξετάζει τους πειραματισμούς στη σύγχρονη φωτογραφία μέσα από συζητήσεις με τις συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες. Η οπτική τους έρευνα επικεντρώνεται σε νέα σημεία συνάντησης και διαλόγου, όπου η λέξη «wild» εκδηλώνει συνειρμικά το ανεξέλεγκτο, το αυθόρμητο, το επικίνδυνο, το άγριο, το αποφασιστικό, το ελεύθερο.

Τέλος, η K-Gold Temporary Gallery συνεργάζεται με τη Mediterranea 19 Young Artists Biennale, συνδέοντας το νησί της Λέσβου με τη Δημοκρατία του Σαν Μαρίνο, στο πλαίσιο του δημοσίου προγράμματος του θεσμού σε σημαντικά πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης. Όλη η διοργάνωση αποτελεί συνολικά μια πρόσκληση για να ανακαλύψουμε εκ νέου τη ρευστότητα που κατέστησε τη Μεσόγειο έναν πολύμορφο τόπο συνύπαρξης μορφών ζωής και διαδικασιών παραγωγής γνώσης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαΐου – 27 Ιουνίου 2021
Ωράριο λειτουργίας: Σάββατο & Κυριακή, 11:00-14:00 και 18:00-21:00
Eίσοδος Eλεύθερη. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Διεύθυνση: Αγία Παρασκευή, 81102 Λέσβος
Τηλέφωνο: 6942202222
Website: kgoldtemporarygallery.tumblr.com
E-mail: kgoldtemporarygallery@yahoo.com
Social Media: @kgoldtemporarygallery

Κ-GOLD TEMPORARY GALLERY:

Η K-Gold Temporary Gallery ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο με στόχο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη μέσα από εκθέσεις, περφόρμανς, εκδόσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει παρουσιάσει το έργο καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως Joan Jonas, Bas Jan Ader, Lucy+Jorge Orta, Ana Mendieta, Μαρία Παπαδημητρίου και Ηλία Παπαηλιάκη. Συνεργάστηκε πρόσφατα με τo Italian Council ενώ το 2015 διακρίθηκε ως καινοτόμος πολιτιστική πρωτοβουλία από τη Μητρόπολη της Ναντ.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: