«pssst….. cat!»: Η εικαστικός Caroline de Souza μιλάει για τη νέα της έκθεση που θα μας κάνει να νιώσουμε και πάλι παιδιά

Με φόντο τη Μύκονο η εικαστικός από τη Βραζιλία, πασουσιάζει τα έργα της στο κοινό και εμείς ανυπομονούμε να τα θαυμάσουμε κι από κοντά.

Σύρμα Κιουπελόγλου 02 Αυγ. 22
«pssst….. cat!»: Η εικαστικός Caroline de Souza μιλάει για τη νέα της έκθεση που θα μας κάνει να νιώσουμε και πάλι παιδιά

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε τη χαρά να θαυμάσουμε τα έργα της Caroline de Souza στη χώρα μας. Η εικαστικός από τη Βραζιλία, μετά την πολύ επιτυχημένη αναδρομική της έκθεση την περασμένη άνοιξη στην Αθήνα, επιλέγει τη Μύκονο ως φόντο του «pssst….. cat!». Λάτρης της αφήγησης ιστοριών μέσα από την τέχνη, επιλέγει τη γυναίκα και τη γάτα ως πρωταγωνίστριες, τις ντύνει με χρώματα και καρτουνίστικη διάθεση και μας γυρνάει πίσω στα χρόνια της αθωότητας.

Caroline de Souza

Η ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί της, μας γέμισε με συναισθήματα, τα ίδια ακριβώς που μας δημιουργούνται βλέποντας τους πίνακες και τα γλυπτά της και τα ίδια που θέλουμε να μεταφέρουμε και σε εσένα μέσα από αυτήν τη συνέντευξη.

Η γυναίκα βρίσκεται στο κέντρο της δημιουργίας σας. Τι είναι αυτό που σας εμπνέει τόσο στη θηλυκή ενέργεια;

Πριν στραφώ στις εικαστικές τέχνες, δίνοντας έμφαση στα γλυπτά και τους πίνακες, εργαζόμουν στο χώρο της μόδας. Βασική μου ενασχόληση η γυναικεία μόδα, άρα και η επαφή μου με το φύλο αυτό. Ανέκαθεν αποτελούσε έμπνευση για μένα, η ενέργεια, η γοητεία, η εξωστρέφεια και ο μαγνητισμός των γυναικών. Η λεγόμενη σαγήνη τους.

Caroline de Souza

Το όνομα της νέας σας έκθεσης είναι «pssst….. cat!». Στην αρχαιότητα οι γάτες συνδέονταν συχνά με τη θηλυκότητα. Είναι αυτός ο λόγος πίσω από αυτήν την επιλογή σας;

Σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς, οι γάτες ήταν ιερό ζώο και αποτελούσε μάλιστα ιερό σύμβολο. Για τους Ρωμαίους ήταν σύμβολο ανεξαρτησίας. Στην αρχαία Αίγυπτο, στα ινδικά έπη, στον κινεζικό πολιτισμό δίνονται ανθρώπινες μορφές στις γάτες συνδυασμένες με καλή τύχη, ομορφιά, δυναμισμό, μυστικισμό και χάρη.

Πώς θα περιγράφατε την τέχνη σας;

Κυρίαρχο συναίσθημα στα έργα μου είναι η εξερεύνηση των πτυχών της ευχαρίστησης της επαφής του κοινού με την τέχνη. Η παιδικότητα και η χαρά που πηγάζει από αυτήν, αποτελούν σημείο αναφοράς για κάθε άνθρωπο. Μία από τις πιο χαρούμενες παιδικές αναμνήσεις μας είναι τα γενέθλια όπου κυριαρχούν τα πολύχρωμα μπαλόνια. No balloons, no party! Τα μπαλόνια είναι σύμβολο χαράς, οπότε αποφάσισα να δημιουργήσω μια σειρά από γλυπτά έργα που θυμίζουν μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς. Η καρδιά σε όλα τα έργα μου, γλυπτά και ζωγραφικά, είναι ένα κυρίαρχο σύμβολο γιατί πιστεύω πολύ στην αγάπη. Τα έργα μου έχουν σχέση με την καλή ενέργεια, έχουν κίνηση, χρώματα και ζωή. Προσπάθεια μου μέσα από την δουλειά μου είναι να κάνω τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα παιδικά τους χρόνια. Να ανασύρουν από τη μνήμη τους αγνά συναισθήματα, όπως η ανεμελιά και η αθωότητα, και να θυμήσουν στους εαυτούς τους πώς ήταν όταν δεν υπήρχαν στις ζωές τους η πίεση, το άγχος, οι άσχημες συμπεριφορές και οι δυσκολίες της καθημερινότητας.

Caroline de Souza

Από πού αντλείτε συνήθως έμπνευση;

Με εμπνέουν πολύ τα παιδιά και τα καρτούν και κυρίως η τέχνη του δρόμου. Η έμπνευση για μένα υπάρχει παντού, αρκεί να είμαι χαρούμενη. Όταν είμαι στεναχωρημένη αυτό αποτυπώνεται αρνητικά στα έργα μου.

Το storytelling είναι τεράστιο κομμάτι της δουλειάς σας. Μιλήστε μας λίγο περισσότερο γι’αυτό.

Κάθε πίνακας και κάθε γλυπτό κρύβει μια ιστορία. Είναι εξαιρετικά λυτρωτικό για έναν καλλιτέχνη να επικοινωνεί την ιστορία αυτή και να τη διηγείται μέσα από τά έργα του. Είναι ένας τρόπος να εκφράζεις και να μοιράζεσαι συναισθήματα.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας storyteller;

Θα έλεγα ότι τα έργα μου, που εκπέμπουν ευαισθησία, δύναμη, παιδικότητα και αγάπη, αποτελούν έναν συνδυασμό σύγχρονης τέχνης, pop art και street art. Ξεχωρίζω τον Banksy, τον Κaws, ,την Maya Hayuk και τον Blek le Rat από τη σύγχρονη τέχνη και το street art.

Caroline de Souza

Γιατί επιλέξατε τη Μύκονο για να παρουσιάσετε την έκθεση σας; Νιώθετε κάποια ιδιαίτερη σύνδεση με την Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι ότι η Μύκονος με επέλεξε. Με προσκάλεσαν να συμμετέχω με δική μου έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου και δέχτηκα με χαρά, καθώς η ιστορία και η ενέργεια του χώρου μου ταιριάζει. Με τη σειρά μου συνεργάζομαι για την έκθεση αυτή με το art project {Just/art}* και τον Αλέξανδρο Κασσανδρινό που διοργανώνει πολύ πρωτοποριακές εκθέσεις και με μεγάλη επιτυχία. Γενικά αγαπάω πολύ τη Μύκονο, είναι ένα pop νησί που έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες και ταιριάζει με όλες τις πτυχές, αλλά και τις ιστορίες των έργων μου.

Caroline de Souza

Η έκθεση αποτελείται από δέκα νέα έργα και επτά παλαιότερα της εικαστικού.

Την έκθεση επιμελείται ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός.

Διοργανωτής: project {Just/Art}*

Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα 1η Αυγούστου 2022,19:00- 23:00

Διάρκεια έκθεσης: 1-10 Aυγούστου 2022 (ώρες λειτουργίας 11:00- 14:00 και 19:00- 00:00)

Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου – αίθουσα Ματογιάννη

www.cdsouza.art

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT