Τα βιβλία που θα βάλουμε πρώτα στη βαλίτσα των διακοπών

Τα πρώτα βιβλία που θα μπούνε στις βαλίτσες των διακοπών. Αυτά που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις βεράντες, που θα μας κάνουν σκιά στο πρόσωπο στην παραλία.

Elle 25 Ιουν. 21
Τα βιβλία που θα βάλουμε πρώτα στη βαλίτσα των διακοπών

Δυσφορεί η Νύχτα του/της Marieke Lucas Rijneveld (εκδ. Ίκαρος)
Στο μυθιστόρημα που τιμήθηκε το 2020 με το βραβείο International Booker συνυπάρχουν το σκοτάδι, η τρυφεράδα της παιδικής ηλικίας και η δυσφορία της ανθρώπινης ύπαρξης με τέτοια ανατριχιαστική, διάφανη λεπτότητα, που η ανάγνωσή του καταλήγει ένα δύσκολο, δυσφορικό τελετουργικό. Στο τέλος του καταλαβαίνεις ότι έχεις διαβάσει κάτι που μπορεί να σε στοιχειώσει. Αλλά αυτό κάνει η σημαντική λογοτεχνία, δημιουργεί κάποιες φορές φαντάσματα που είχες την τύχη να μην είναι δικά σου.

βιβλία

Όλοι θέλουν να χορεύουν του Alberto Garlini (εκδ. Πόλις)
Όλα ξεκινούν λίγες ώρες αφότου έχει δολοφονηθεί ο Παζολίνι στην Ιταλία των ’70s. O 8χρονος Ρομπέρτο παρακολουθεί το τρομακτικό έθιμο της τελετουργικής σφαγής του χοίρου. Την ίδια μέρα συναντά τον Ρικάρντο και μαζί γνωρίζουν τυχαία έναν νεαρό συγγραφέα, τον Πιερ. Οι τρεις τους ενώνονται σε μια εποχή αλλαγής. Η ένωσή τους έχει τα υλικά του έρωτα, του θαυμασμού, της αγάπης, των πάρτι, του αλκοόλ και των ιταλικών ’80s. Από αυτό το λυρικό, δυνατό, ιταλικό κοκτέιλ δεν θα μπορούσαν να λείπουν το σκοτάδι και η βία.

βιβλία

Το θηρίο βγήκε βόλτα της Μαρίλης Μαργωμένου (εκδ. Καστανιώτη)
Ποιον ρόλο παίζει το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθείς για να αναπτύξεις ή να επιτρέψεις το κακό να βγει προς τα έξω; Αυτό είναι το ερώτημα που βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του βιβλίου, οι σελίδες του οποίου ακολουθούν την ιστορία του Βύρωνα, που σκοτώνει κατά λάθος, μπαίνει φυλακή, αλλά εκεί συναντά τους σπόρους ενός θηρίου που κρύβονται στο χώμα της καρδιάς του.

βιβλία

Γυναίκες, Φύλο και Εργασία στην Ελλάδα της Μαρίας Καραμεσίνη (εκδ. Νήσος)
Κάθε φορά που κάποιος μας μιλάει για ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην εργασία μπορούμε να του κάνουμε δώρο αυτό το βιβλίο. Εδώ υπάρχουν όλα τα στοιχεία των φυλετικών ανισοτήτων στην αγορά εργασίας από το 1960 έως σήμερα, με ιδιαίτερη μνεία στην απλήρωτη οικιακή εργασία. Κυρίως, όμως, αυτή την έρευνα πρέπει να την κάνουμε δώρο σε εμάς και όλες τις φίλες μας, για να ξέρουμε τι πρέπει να διεκδικούμε.

βιβλία

Αληθινή Ζωή του Μπράντον Τέιλορ (εκδ. Κάκτος)
Ο Γουάλας, ένας εσωστρεφής νεαρός από την Αλαμπάμα, μαύρος και gay, δεν νιώθει πουθενά εκείνη την πολύτιμη αίσθηση της οικειότητας. Όταν αυτό θα γίνει πλέον δυσβάσταχτο, κάποια γεγονότα θα φέρουν στο φως τις αληθινές πληγές της απόστασης που έχει πάρει από τους άλλους, αλλά και από τη ζωή και από τον ίδιο του τον εαυτό.

βιβλία

Χιλιανός Ποιητής του Alejandro Zabra (εκδ. Ίκαρος)
Όσοι αγαπούν τις εκφραστικές ασκήσεις του Alejandro Zabra και την παράδοση της Χιλής στην ποίηση (όπως σημειώνει ένας χαρακτήρας του βιβλίου, «οι Χιλιανοί, σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία, είναι δις παγκόσμιοι πρωταθλητές της ποίησης») δεν χρειάζονται πειστήρια για να βάλουν στην τσάντα τους ή στο κομοδίνο τους και αυτό το πόνημα του Zabra. Αφορά την ιστορία ενός κακού ποιητή που ονειρεύεται ένα λαμπρό ποιητικό μέλλον. Στα όνειρά του, εμπόδια αλλά και χαλιά -κατά περίπτωση- του στρώνουν ο έρωτας, η οικογένεια, η καταγωγή και, φυσικά, το πολιτικό backround.

βιβλία

Το τραγούδι του Σόλομον, της Toni Morrison (εκδ. Παπαδόπουλος)
Δεν υπάρχουν πολλά που δεν έχουν γραφτεί για τα μυθιστορήματα της μεγάλης νομπελίστριας. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος ακόμη και να ξαναδιαβάσεις τα βιβλία της (μήπως για να μην ξαναδιαβάσεις???). Το συγκεκριμένο είναι μια μαγικά ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης ενός Αφροαμερικανού στην μεταπολεμική Αμερική.

βιβλία

Πέτρινα Πλοία της Μαρίας Ξυλούρη (εκδ. Μεταίχμιο)
Δεκαπέντε ιστορίες απώλειας, χαμού, αποχωρισμού και απουσίας. Έντονες, γεμάτες μνήμες και πληγές, αλλά και συγκινητικές σαν καρδιές που έχουν ζήσει, έχουν ραγίσει και έχουν σκληρύνει σαν στεριές, σαν πέτρες.

βιβλία

Το φιλί του Πλίνιου της Ειρήνης Κίτσιου (εκδ. Αντίποδες)
Διηγήματα φιλημένα από όνειρα, φαντασία, αγίους, πουλιά, λυρικές εξάρσεις, αναμνήσεις, ευχές, αλλά και από λιτή, πολύτιμη πραγματικότητα. Οι ιστορίες της συγγραφέως μοιάζουν με μικρά παραμύθια που μπορεί να σας ξυπνήσουν και δικές σας μνήμες.

βιβλία

Ημερολόγιο της Πανούκλας του Γκονσάλο Μ. Ταβάρες (εκδ. Καστανιώτη)
Ο Πορτογάλος συγγραφέας μοιάζει να προσπαθεί να αντέξει το σκοτάδι της πανδημίας και του θανάτου εφευρίσκοντας σχισμές, μέσα από τις οποίες συνεχίζουν να αναβλύζουν ορμητικά το καλό, η ζεστασιά, η λύση, η μελλοντική, άφοβη αγκαλιά σε μια νέα εποχή που την καθόρισε μια καινούρια «πανούκλα».

βιβλία

Μια Γυναίκα Απολογείται της Μαρίας Λουκά (εκδ. Τόπος)
Η δημοσιογράφος και σεναριογράφος Μαρία Λουκά εμπνέεται από αληθινές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών. Ιστορίες που μένουν ανομολόγητες, κλεισμένες σε σκουριασμένα συρτάρια, κρυμμένες πίσω από καρδιές που συνεχίζουν να χτυπούν φοβισμένες, ζωγραφισμένες σε μελανιασμένες επιδερμίδες, σχισμένα χείλη. Ιστορίες που πρέπει να ακουστούν σε έναν κόσμο που νομίζει πως η πατριαρχία δεν υπάρχει.

βιβλία

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173 του Βαγγέλη Γιαννίση (εκδ. Διόπτρα)
Ο συγγραφέας παρουσιάζει πέντε αληθινές ιστορίες βγαλμένες από τα αρχεία του Τμήματος Ανθρωποκτονιών. Πρόκειται για εγκλήματα που είχαν συγκλονίσει τη χώρα για την αγριότητα και το μυστήριό τους. Ο ταλαντούχος ΒαγγέληςΓιαννίσης διατηρεί και τα δύο με έναν ώριμο σεβασμό.

βιβλία

Κάστρα της Οργής του Μπαρίκκο Αλεσσάντρο (εκδ. Πατάκη)
Σε μια μικρή, φανταστική πόλη, που όμως θα μπορούσε να υπάρχει, εκτυλίσσεται ένα γαϊτανάκι μικρών αφηγήσεων, το ενιαίο αποτέλεσμα των οποίων δημιουργεί μια σπάνια γήινη ένταση σε στιγμές, από αυτές που ζούμε καθημερινά. Εύθραυστες και έτοιμες να καταρρεύσουν από την οργή.

βιβλία

 

βιβλία

Το Πέρασμα του Μακελάρη του John Williams (εκδ. Gutenberg)
Πέντε χρόνια πριν τον Στόουνερ, ο John Williams είχε γράψει για τον Γουίλιαμ Άντριους, που στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αμερική εγκαταλείπει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ και πηγαίνει στην Άγρια Δύση για να γίνει κυνηγός βουβαλιών. Μέσα από τα αίμα των ζώων, ανοίγουν και οι δικές τους πληγές και τις γνωρίζει.

βιβλία

Μαθήματα ζωής από τη γάτα μου της Τζέιμι Σέλμαν (εκδ. Ισόρροπον)
Εκατό βασικά μαθήματα που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες της ζωής, εμπνευσμένα από τις εννιά ζωές και τη σοφία που έχουν μόνο οι γάτες.

βιβλία

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Ο κήπος του Προφήτη του Kahlil Gibran (εκδ. Ωκεανίδα)
Ο Αμερικανολιβανέζος δημιουργός γεφυρώνει με την πένα του την αραβική κληρονομιά με τον δυτικό ελληνοχριστιανικό ανθρωπισμό, θυμίζοντας στον άνθρωπο των πολέμων, της επιστήμης και της ταχύτητας την ξεχασμένη σοφία που υπάρχει μέσα του.

βιβλία

Αυτοχειρία του Edouard Levé (εκδ. Κείμενα)
Είναι σπάνια η στιγμή που κάποιος ανακαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο ο Γάλλος καλλιτέχνης αποτυπώνει τα θραύσματα γύρω του και μέσα του σε ένα λεκτικό μπουκέτο που σε χαϊδεύει και σε κλωτσάει ταυτόχρονα.

βιβλία

Να μάθω να μιλώ με τα φυτά της Μάρτα Οριόλς (εκδ. Καστανιώτη)
Η Καταλανή συγγραφέας γράφει για την Πάουλα, για τον τρόπο που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το πένθος και την εγκατάλειψη την ίδια στιγμή, και το κάνει με μια αφηγηματική δεινότητα που σε ενδιαφέρει, που σε κάνει να νιώθεις οικειότητα.

βιβλία

Το σκάνδαλο του αιώνα του Γκαέλ Γκαρθία Μάρκες (εκδ. Ψυχογιός)
Πενήντα δημοσιογραφικά κείμενα του Μάρκες, αντιπροσωπευτικά της πολυετούς καριέρας του ως δημοσιογράφος, ενώ παράλληλα έγραφε τα μυθιστορήματα που του χάρισαν το Βραβείο Νoμπέλ το 1982. Άλλωστε, γι’ αυτά τα κείμενα ήθελε να τον θυμούνται. Το είχε δηλώσει.

βιβλία

Ανησυχία της Linn Ullmann (εκδ. Μεταίχμιο)
Η Linn Ullmann, κόρη του Ingmar Bergman και της Liv Ullmann, θυμάται, και μέσα από τις μνήμες γράφει για την καταγωγή, την τέχνη, την παιδική ενηλικίωση, την πολυπλοκότητα των σχέσεων, τη μνήμη, τα γεράματα και το όποιος τέλος.

βιβλία

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT