Ο χώρος της κουζίνας είναι συνδεδεμένος στη συνείδησή μας με γευστικές συνταγές, γεύματα με φίλους, ατελείωτες συζητήσεις γύρω από το τραπέζι, αλλά και πολλά μικρόβια. Όσο και αν έχουμε καθαρίσει το χώρο μας, από τη στιγμή που σε αυτόν υπάρχουν τρόφιμα, οι επισκέψεις των βακτηριδίων είναι συχνότατες. Μπορούμε άραγε να τα διώξουμε εύκολα από το χώρο μας; Η απάντηση είναι θετική και οι συμβουλές περιλαμβάνουν μη χημικούς τρόπους:
Στο ψυγείο: Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική μελέτη, τα μικρόβια αγαπούν αρκετά αυτή την ηλεκτρική συσκευή και ιδιαίτερα τα συρτάρια, στα οποία τοποθετούμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας. Μάλιστα, τα πορίσματα της έρευνας έδειξαν ότι εκεί συγκεντρώνονται βακτήρια σε επίπεδα έως και 785 φορές υψηλότερα από το όριο ασφαλείας. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για να απαλλαγούμε από αυτά είναι να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία, ρυθμίζοντας το θερμοστάτη της ψύξης ανάμεσα στους 0 και 4 °C και τον αντίστοιχο της κατάψυξης στους -18 °C.
Ένα ακόμη μέτρο πρόληψης είναι να τοποθετούμε στο ψυγείο το φαγητό δύο ώρες αφού το έχουμε μαγειρέψει – ούτε αργότερα, ούτε όμως και όταν είναι καυτό.
Ο δρ Τομ Χάμφρι, καθηγητής Ασφάλειας & Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, συμβουλεύει παράλληλα να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά προτού τα τοποθετήσουμε στη συντήρηση, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτά δεν «κουβαλούν» φυτοφάρμακα ή μικρόβια.
Η επιμόλυνση ενός τροφίμου από άλλο είναι μία ακόμη αιτία δηλητηρίασης. Γι' αυτό, λοιπόν, καλό είναι να αποθηκεύουμε το νωπό κρέας στο κάτω συρτάρι του ψυγείου και μέσα σε ένα ταψάκι, ώστε να μην έρθει σε επαφή με άλλα προϊόντα. Τέλος, ας μην ξεχνάμε να απομακρύνουμε άμεσα ό,τι χαλάει, αλλά και να καθαρίζουμε-απολυμαίνουμε τακτικά τα ράφια χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από νερό και ξίδι.
Στον πάγκο εργασίας: Ένας ακόμη αγαπημένος προορισμός για τα μικρόβια είναι ο πάγκος εργασίας. Για να τα αποφύγουμε, καλό είναι να βάζουμε σε διαφορετικά δοχεία όσα υλικά περίσσεψαν κατά την προετοιμασία του φαγητού, να απομακρύνουμε αποφάγια και ψίχουλα από το ξύλο κοπής και να σαπουνίζουμε καλά όλες τις επιφάνειες. Δεδομένου όμως ότι ακόμη και στο σφουγγάρι συσσωρεύονται βακτήρια, είναι χρήσιμο να το απολυμαίνουμε τακτικά (σε νερό με θερμοκρασία 60 °C και ξίδι). Τέλος, πρέπει να πλένουμε καλά όποιο σκεύος έρθει σε επαφή με νωπό κοτόπουλο (υπάρχει ο κίνδυνος σαλμονέλας), καθώς και τα χέρια μας πριν καταπιαστούμε με κάποιο άλλο υλικό.
Στο τραπέζι: Όσα προϊόντα συντηρούνται στο ψυγείο απαγορεύεται να μένουν έξω από αυτό περισσότερο από δύο ώρες. Πολλές φορές, στο πλαίσιο ενός χαλαρού και ευχάριστου γεύματος ξεχνιόμαστε και έτσι καταλήγουμε να τα αφήνουμε εκτεθειμένα έξω από αυτό επ' αόριστον. Φυσικά, δεν παραλείπουμε να ελέγχουμε πάντα τις ημερομηνίες λήξης και να μην κρατάμε στο ψυγείο επεξεργασμένα προϊόντα (π.χ. κονσέρβες) για περισσότερο από τρεις ημέρες.