Βασικοί κανόνες
– Ο λεκές πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου η αφαίρεσή του να είναι πιο εύκολη. Όσο περισσότερο μείνει, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον βγάλετε.
– Ποτέ μην τρίβετε τους λεκέδες. Είναι προτιμότερο να τους ταμπονάρετε με μια χαρτοπετσέτα ώστε να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού. Με το τρίψιμο το πρόβλημα μπορεί να επεκταθεί ακόμη περισσότερο και να χαλάσουν οι ίνες του υφάσματος, οπότε θα είναι αδύνατο να αφαιρεθεί.
– Προτού χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε διάλυμα, δοκιμάστε το πρώτα σε ένα μη εμφανές σημείο του υφάσματος ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν θα ξεβάψει το χρώμα.
– Η χρήση σαπουνιού μπορεί να μη φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αντίθετα να σταθεροποιήσει την ουσία που λέκιασε το ύφασμα.
– Δεν ξεκινάμε ποτέ να καθαρίζουμε ένα λεκέ από το κέντρο του, αλλά από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και ορισμένοι λεκέδες που θέλουν διαφορετική και ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς φεύγουν με τους πιο απρόσμενους τρόπους!
Συνηθισμένοι δύσκολοι λεκέδες και πώς να τους αντιμετωπίσετε:
Αίμα: Κατ΄ αρχάς μη βάλετε πάνω του ζεστό νερό! Το αίμα μόλις έρθει σε επαφή με ζεστό νερό σταθεροποιείται και είναι αδύνατον να βγει. Ρίξτε κρύο νερό πάνω του και στη συνέχεια βυθίστε τον σε κρύο νερό (γύρω στα 4 φλιτζ.), στο οποίο έχετε προσθέσει ½ κ.γ. απορρυπαντικό πιάτων και 1 κ.σ. αμμωνία. Τρίψτε ελαφρά και από το πίσω μέρος του. Αν δεν είναι νωπός, τότε επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, αλλά προσθέστε πάνω του και μία στρώση αμμωνίας αραιωμένης με νερό.
Καφές: Δεν πρέπει να τον αφήσετε να στεγνώσει! Πλύνετέ τον σε χλιαρό νερό χρησιμοποιώντας λευκαντικό απορρυπαντικό. Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό, μουλιάστε τον σε κρύο νερό με λίγη αμμωνία. Αν είναι λευκό, βρέξτε τον με οξυζενέ και μετά ξεπλύνετέ τον πολύ καλά.
Κόκκινο κρασί: Ο νωπός λεκές από κρασί διαλύεται αμέσως με ούζο! Βάλτε ένα απορροφητικό χαρτί από την πίσω πλευρά και έπειτα βρέξτε τον με το γνωστό ποτό. Απρόσμενη μέθοδος με εγγυημένα αποτελέσματα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τον σκεπάσετε με αλάτι και να τον βουτήξετε σε κρύο νερό, όμως σε αυτή την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να πλύνετε το ρούχο μέσα στις επόμενες ώρες.
Λάδι: Ρίξτε ταλκ (ή αλεύρι) πάνω στο λεκέ για να απορροφήσει μεγάλο μέρος του. Στη συνέχεια βάλτε λίγο καθαριστικό για τα πιάτα ακριβώς όπου έχει πέσει το λαδι (ή στο πίσω μέρος του) και βάλτε το ύφασμα για πλύσιμο.
Μέικαπ: Βουρτσίστε καλά το λεκέ και στη συνέχεια βρέξτε τον με υγρό απορρυπαντικό αφήνοντάς το να δράσει. Εάν επιμένει, βυθίστε τον για 5΄ σε ένα αραιό διάλυμα αμμωνίας-νερού (αναλογία 1/100). Στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο κανονικά.
Μελάνι: Δεν τρίβουμε σε καμία περίπτωση το λεκέ, γιατί είναι γνωστό πως το μελάνι απλώνει ιδιαίτερα εύκολα. Το γάλα σε αυτή την περίπτωση είναι θαυματουργό, ειδικά στα βαμβακερά. Αφήστε τα, λοιπόν, να μουλιάσουν για λίγο σε γάλα και ξεπλύνετε πολύ καλά. Εάν το ύφασμα είναι συνθετικό, τρίψτε το λεκέ με μισή λεμονόκουπα.
Ούρα/ιδρώτας: Ένας λεκές που προβληματίζει ιδιαίτερα τις νέες μαμάδες! Φτιάξτε ένα μείγμα από νερό και αμμωνία και σκεπάστε με αυτό το λεκέ για λίγα λεπτά. Έπειτα βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο. Εξίσου καλά δουλεύει και το μείγμα από νερό και ταλκ (ή αλεύρι), το οποίο όμως πρέπει να αφήσετε στο ύφασμα μέχρι να στεγνώσει.
Παγωτό: Μουλιάστε το ύφασμα σε ζεστό διάλυμα απορρυπαντικού. Αν επιτρέπεται, πλύνετε στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία. Αν όχι, καθαρίστε με σφουγγαράκι εμποτισμένο με χλιαρό υδατικό διάλυμα βόρακα 1,5%.
Σάλτσα ντομάτας: Βυθίστε το ρούχο σε κρύο νερό. Αν ο λεκές είναι νωπός, προσθέστε και μία στρώση από αλάτι προτού τον ξεπλύνετε.
Σοκολάτα: Αρχικά αφαιρέστε όση σοκολάτα μπορείτε. Στη συνέχεια τρίψτε με υγρό απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε κανονικά. Εάν δεν απομακρυνθεί τελείως, ακολουθήστε την ίδια μέθοδο αλλά προσθέστε, εκτός από το απορρυπαντικό, διάλυμα αμμωνίας ή και διάλυμα λευκού ξιδιού.
Τσίχλα: Βάλτε το ρούχο σας σε μία σακούλα και αφήστε το για μία ώρα στην κατάψυξη. Η τσίχλα θα παγώσει και θα σπάσει πολύ εύκολα. Εάν παρ΄ όλα αυτά παραμείνουν ίχνη, θα χρειαστείτε βενζίνη.
Φρουτόκρεμα: Όπως γνωρίζουν οι περισσότερες μητέρες, ο συγκεκριμένος λεκές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απομακρυνθεί. Ένας τρόπος για να μειωθεί αισθητά είναι να τον πλύνετε αμέσως τοπικά με απορρυπαντικό για τα πιάτα και μετά να βάλετε το ύφασμα κανονικά για πλύσιμο.