Αν συνηθίζετε να βάζετε πλυντήριο στους 40ο C, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ομάδα μικροβιολόγων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως το πλύσιμο στη συγκεκριμένη θερμοκρασία έχει αποτέλεσμα τα περισσότερα μικρόβια να μένουν ανέπαφα. Για την ακρίβεια, απομακρύνονται σε πολύ μικρό ποσοστό (μόλις 14%).
Οι επιστήμονες μάλιστα διαπίστωσαν υψηλή συγκέντρωση βακτηρίων σε T-shirts, πάνινα παιδικά παιχνίδια, σακάκια και σεντόνια τα οποία ωστόσο είχαν πλυθεί σε χαμηλή θερμοκρασία.
Η ειδικός σε θέματα υγιεινής δρ Λίσα Άκερλι σημειώνει: «Το πλύσιμο με κρύο νερό δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηριδίων. Με το να βάζουμε τα ρούχα στο πλυντήριο δεν σημαίνει και ότι θα εξολοθρεύσουμε τα μικρόβια. Το ίδιο συμβαίνει και με την μπουγάδα. Το να μυρίζει ωραία δεν συνεπάγεται ότι είναι καθαρή και αποστειρωμένη».
Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, οι 30ο C όχι μόνο δεν είναι αρκετοί για να καθαρίσουν τα άπλυτα, αλλά στην πραγματικότητα είναι η θερμοκρασία στην οποία επωάζονται τα βακτήρια. Ο δρ Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, εξηγεί: «Εάν γεμίσει κανείς το πλυντήριο μόνο με εσώρουχα, τότε θα απελευθερωθούν περίπου 100 εκατ. μικροοργανισμοί e.coli στο νερό. Μάλιστα, αν δεν είναι αρκετά ζεστό, όχι μόνο δεν θα εξοντωθούν, αλλά θα μεταδοθούν και στα ρούχα που θα τοποθετήσουμε την επόμενη φορά».
Τι κάνουμε, λοιπόν; Βάζουμε μπουγάδα τουλάχιστον στους 60ο C και ξεχωρίζουμε τα άπλυτα ανά κατηγορία (σε άλλη πλύση θα μπουν οι κάλτσες, τα εσώρουχα, τα βαμβακερά και τα σεντόνια). Επίσης, καθαρίζουμε τακτικά τον κάδο (δίνοντας έμφαση στο λάστιχο) και το συρτάρι του απορρυπαντικού με απολυμαντικό, ενώ έπειτα από κάθε πλύση αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή, ώστε να στεγνώσει καλά το εσωτερικό.
Ακολουθήστε το ELLE στο
Google News
και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!