Τα τελευταία χρόνια έδινε σκληρή και γενναία μάχη για να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο αγώνας του Δημήτρη Μητροπάνου τελείωσε σήμερα, πρωί Τρίτης, καθώς ο σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών.
Γεννήθηκε το 1948 στην Αγία Μονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όπου έζησε μέχρι τα δεκαέξι του χρόνια. Το 1964 μετακόμισε στην Αθήνα και αμέσως έκανε τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι. Μάλιστα, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τον άκουσε να τραγουδά σε μια συγκέντρωση και τον παρότρυνε να επισκεφθεί τη δισκογραφική εταιρεία Κολούμπια. Εκεί ο Μητροπάνος γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο δούλεψε και έμαθε πολλά.
Το 1966 συνάντησε για πρώτη φορά τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος του πρότεινε να ερμηνεύσει μέρη από τη Ρωμιοσύνη και το Άξιον Εστί σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μία χρονιά αργότερα κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του 45 στροφών με το τραγούδι Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του κομματιού Χαμένη Πασχαλιά, το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
Χρονιά-σταθμός στην καλλιτεχνική του διαδρομή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το 1972, καθώς συνεργάστηκε με τον Δήμο Μούτση και τον Μάνο Ελευθερίου σφραγίζοντας με την ερμηνεία του έναν από τους καλύτερους ελληνικούς δίσκους όλων των εποχών, τον Άγιο Φεβρουάριο. Τον Ιούλιο του 1999, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο Μητροπάνος και ο Μούτσης βρέθηκαν πάλι μαζί στο Ηρώδειο με τη Δήμητρα Γαλάνη και τη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου.
Ακολούθησαν οι δίσκοι Ο Δρόμος για τα Κύθηρα του Γιώργου Κατσαρού, Τα Συναξάρια του Γιώργου Χατζηνάσιου και στη συνέχεια οι συνεργασίες του με τον Σπύρο Παπαβασιλείου και τον Τάκη Μουσαφίρη που είχαν και έχουν ακόμα μεγάλη απήχηση στο κοινό.
Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, η οποία είχε διάρκεια μεγαλύτερη των 40 ετών, ο Μητροπάνος ερμήνευσε τραγούδια των μεγαλύτερων δημιουργών του λαϊκού αλλά και του έντεχνου ρεπερτορίου. Οι Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης, Γιάννης Σπανός ήταν ορισμένοι από τους συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε στενά μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '80.
Η συμμετοχή του σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου (με το γνωστό τραγούδι Για Να Σ' Εκδικηθώ) και του Νίκου Πορτοκάλογλου (Κλείνω κι Έρχομαι) απέδειξαν πως η φωνή του -γνήσια και μοναδική- μπορούσε να κινηθεί άνετα και σε έντεχνα μονοπάτια. Οι συνεργασίες με τον Μάριο Τόκα και τον Φίλιππο Γράψα (Η Εθνική μας Μοναξιά και Παρέα με Έναν Ήλιο) συνδύαζαν τις λαϊκές μελωδίες με στίχους δυνατούς που μιλούσαν κατευθείαν στην καρδιά.
Ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα του υπήρξε και η συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο, από την οποία προέκυψε ο δίσκος Στου Αιώνα την Παράγκα σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, τα τραγούδια του οποίου σκιαγραφούσαν την τότε πορεία της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Μητροπάνος συνέχισε στα ίδια μονοπάτια με τραγούδια των Μικρούτσικου, Κορακάκη, Μουκίδη, Παπαδημητρίου κ.ά. στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000. Από τις τελευταίες δουλειές του ερμηνευτή ξεχώρισαν το Πες Μου τ' Αληθινά Σου (2005), σε μουσική Στέφανου Κορκολή και στίχους Ρεβέκας Ρούσση και Νίκου Μωραΐτη, απ' όπου αγαπήθηκε το Σβήσε το Φεγγάρι, καθώς επίσης και ο δίσκος Στη Διαπασών (2008) με 12 λαϊκά τραγούδια και μία μπλουζ μπαλάντα. Από τα πιο γνωστά κομμάτια του τελευταίου είναι και Η Εκδρομή του Γιάννη Μηλιώκα, τραγούδι που γράφτηκε για την επιστροφή του ερμηνευτή στη δισκογραφία μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Η τελευταία δισκογραφική δουλειά του Μητροπάνου -η πιο ροκ της πορείας του με έντονα επαναστατικό χαρακτήρα- κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι. Πρόκειται για το cd Εδώ Είμαστε σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη με χαρακτηριστικά κομμάτια τα Όταν Έχω Εσένα, Κατσαρόλα, Ζωή Νταλίκα Κόκκινη.
Τα τελευταία χρόνια έδινε σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Με τόλμη και δύναμη στάθηκε μπροστά στο θάνατο και του τραγούδησε. Δεν τον φοβήθηκε στιγμή! Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει και τον Ιανουάριο του 2009 σε συνέντευξή του στο ELLE, «το θάνατο δεν τον πρόσεξα καν. Τι να τον φοβηθώ; Εγώ από παιδάκι τον έχω τραγουδήσει»…