Για τον εορτασμό της 200ής επετείου από τη γέννηση του μεγάλου Άγγλου πεζογράφου, το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει το αφιέρωμα Ο Ντίκενς στον Κινηματογράφο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε αυτό συμπράττουν και οι εταιρείες διανομής Odeon και Fox.
Η διοργάνωση στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κύκλου εκδηλώσεων σε περισσότερες από 50 χώρες όλου του κόσμου στη μνήμη του Τσαρλς Ντίκενς (1812-1870).
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα παρουσιαστεί μια επιλογή από δεκατρείς κινηματογραφικές μεταφορές έργων του σπουδαίου δημιουργού, από το 1913 μέχρι το 2005, από τις οποίες οι έξι προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στα σπάνια αριστουργήματα που θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό συγκαταλέγονται η βωβή ταινία Ντέιβιντ Κόπερφιλντ (1913) του Τόμας Μπέντλεϊ (διάρκειας 8'), ο Όλιβερ Τουίστ (1922) του Φρανκ Λόιντ, Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ (1935) του Στιούαρτ Γουόκερ, το The Pickwick Papers (1952) του Νόελ Λάνγκλι (το μυθιστόρημα δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά) και το φιλμ Η ζωή και οι Περιπέτειες του Νίκολας Νίκλεμπι (1947) από τον παραγνωρισμένο αλλά πολύ σημαντικό κινηματογραφιστή Αλμπέρτο Καβαλκάντι.
Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στην Αθήνα. Οι καθημερινές προβολές θα πλαισιώνονται από πέντε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης υπό την επιμέλεια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), με αφορμή τις διάφορες πτυχές της λογοτεχνικής παραγωγής του Ντίκενς (η κοινωνική κριτική της εποχής του, η πόλη, η παιδική ηλικία), την πρόσληψη του έργου του στην Ελλάδα, αλλά και την κινηματογραφική διασκευή του. Σκηνοθέτες και άνθρωποι του κινηματογράφου, συγγραφείς, μεταφραστές και πανεπιστημιακοί, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Μεγάλη Βρετανία, θα συζητήσουν μεταξύ τους και θα μοιραστούν με το κοινό σκέψεις και απόψεις για την πολυδιάστατη δημιουργική φύση του συγγραφέα. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο Άντριαν Γούτον, διευθυντής του ιστορικού γραφείου Film London, μέλος της BAFTA και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στις συζητήσεις θα συμμετάσχει ακόμα ο διακεκριμένος Βρετανός σεναριογράφος και συγγραφέας Μάικλ Ίτον.
Στη συνέχεια η διοργάνωση θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα φιλοξενηθεί από τις 5 έως τις 8 Απριλίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας και στο Μουσείο Κινηματογράφου της πόλης, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Info
Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ιερά Οδός 48, 104 35, Κεραμεικός, Αθήνα, http://dickens2012.org.
Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 378400