H Μάτση των ονείρων

Στις 13 Φεβρουαρίου διοργανώνεται μία μουσική-ποιητική βραδιά για τα 25 χρόνια από το θάνατο της πρώτης Ελληνίδας υπερρεαλίστριας ποιήτριας Μάτσης Χατζηλαζάρου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β. και Μ. Θεοχαράκη. Ποιήματα της δημιουργού θα διαβάσουν οι Κατερίνα Λέχου και Γιάννης Λιγνάδης, ενώ στην εκδήλωση θα τραγουδήσει η Χριστίνα Αλεξάνδρου. Με αφορμή αυτό το event αξίζει να διαβάσετε το υπέροχο λεύκωμα «Ιούς, Mανιούς, ίσως και Aqua Marina» του Χρήστου Δανιήλ.

Elle 01 Φεβ. 12
H Μάτση των ονείρων

 «Γεννήθηκε δεν ξέρω πού. Έζησε, όπως κι εγώ, στην Κατοχή. Κι έφυγε από την Ελλάδα, λίγο μετά το τέλος του πολέμου. Χάθηκε μες στην κατεστραμμένη Ευρώπη –τότες που η Ελλάδα ήταν Ελλάδα και η Ευρώπη Ευρώπη. Χάθηκε… που λέει ο λόγος. Γιατί τα αληθινά κορίτσια δεν χάνονται ποτέ. Δεν τα αρπάζει ο καιρός. Ξανάρχονται με τη μορφή βιβλίων, προσευχών και τραγουδιών […]
Γυναίκα αθάνατη και Μάτση των ονείρων. Σ’ αναγνωρίζω ολόκληρη μεσ' απ’ αυτό το απελπισμένο κέφι σου, που μ’ εξοντώνει. Και τραγουδώντας τα οράματά σου σ’ ακολουθώ. Μήπως και ξαναγεννηθεί ο χρόνος που μας γέννησε, που θα τον λεν Ιούς, Μανιούς, ίσως και Άκουα Μαρίνα». Ήταν αυτή η τελευταία φράση του Μάνου Χατζιδάκι, που έδωσε στον Χρήστο Δανιήλ την έμπνευση να γράψει την περιπετειώδη βιογραφία της Μάτσης Χατζηλαζάρου (1914-1987) συνοδεύοντάς την με ανέκδοτο εικονογραφικό υλικό. Η ίδια ανήκε στις πιο σημαντικές μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας, υπήρξε πρώτη σύζυγος του Ανδρέα Εμπειρίκου, σύντροφος του ποιητή Ανδρέα Καμπά, αλλά και του ζωγράφου, ανιψιού του Πικάσο Χαβιέρ Βιλατό, και του φιλοσόφου Κορνήλιου Καστοριάδη.
Ο συγγραφέας σημειώνει σχετικά (στον πρόλογο του βιβλίου): «Αναμφίβολα, η Μάτση Χατζηλαζάρου υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα ποιήτρια που συνέθεσε ποιήματα ακολουθώντας το νεωτερικό ποιητικό κλίμα που εισήγαγε στη χώρα μας η Γενιά του Τριάντα. Έχοντας μια οικογενειακή ιστορία που εντυπωσιάζει, μια προσωπική ζωή εντονότατη (από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας της), καταφεύγει στην ψυχανάλυση και συναντιέται με τον Ανδρέα Εμπειρίκο. Πρώτη σύζυγος του Εμπειρίκου μαθητεύει στον υπερρεαλισμό και αποτελεί δυναμικό κομμάτι της ομάδας των πρωτοπόρων καλλιτεχνών που συσπειρώθηκαν γύρω από αυτόν την περίοδο της Κατοχής. Κάνοντας πράξη την ελευθερία έκφρασης που ευαγγελίζεται ο υπερρεαλισμός και υιοθετώντας τη συνειρμική γραφή, καταθέτει το δικό της έντονα προσωπικό, ιδιότυπο ποιητικό λόγο, μετα-υπερρεαλιστικό, όπως η ίδια τον χαρακτηρίζει.

Το λεύκωμα του Χρήστου Δανιήλ έχει επιμεληθεί ο Άρης Μαραγκόπουλος και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.

Η μουσική-ποιητική βραδιά θα γίνει στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν, Αθήνα, τηλ.: 210 3611206) στις 13 Φεβρουαρίου στις 8.30 μ.μ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT