Τη μερίδα του λέοντος φαίνεται πως κρατά η ελληνική πεζογραφία (μυθιστόρημα, νουβέλα και διήγημα), τόσο στη βιβλιοπαραγωγή, όσο και στις καρδιές των αναγνωστών. Στον αντίποδα, μείωση παρουσιάζουν οι τίτλοι της ελληνικής ποίησης, του λογοτεχνικού δοκιμίου αλλά και αυτοί της ξένης λογοτεχνίας (μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα, ποίηση και λογοτεχνικό δοκίμιο). Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που κοινοποίησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), η κρίση έχει πλήξει το χώρο των εκδόσεων, καθώς στο σύνολο της βιβλιοπαραγωγής του 2011, η πτώση είναι εμφανής σε όλες τις κατηγορίες βιβλίων.
Εξαίρεση στον παραπάνω δυσοίωνο κανόνα αποτελεί- όπως είπαμε- η ελληνική λογοτεχνική παραγωγή. Συγκεκριμένα, το μυθιστόρημα έφτασε στον υψηλότερο αριθμό τίτλων του από το 2005 (353 τίτλοι για το 2005, 554 για το 2011). Ομοίως, το διήγημα και η νουβέλα (299 τίτλοι το 2011, ενώ 217 το 2005). Η ποίηση, από την άλλη μεριά, κατέγραψε μείωση της τάξης του 12,5% σε σχέση με το 2010, το ίδιο και το λογοτεχνικό δοκίμιο (από τους 64 τίτλους του 2005 στους 57 το 2011). Πτωτική τάση σημείωσε και η ξένη λογοτεχνία.
Το περασμένο έτος φαίνεται πως το αναγνωστικό κοινό στράφηκε προς την ελληνική πεζογραφία αναζητώντας τρόπους διαφυγής από την καθημερινότητα, επιδιώκοντας να μάθει ποιες είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση της χώρας αλλά και λαχταρώντας να συσπειρωθεί γύρω από τα σύμβολα της παράδοσης. Από την άλλη, η μείωση της μεταφραστικής παραγωγής αποτελεί συνέπεια της κρίσης, καθώς τα δικαιώματα και οι μεταφράσεις ανεβάζουν αρκετά το κόστος παραγωγής.
Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για το κρισιμότερο κομμάτι της αγοράς, που δεν είναι άλλο από τις πωλήσεις, δεδομένου ότι οι ισολογισμοί των εκδοτικών οίκων για το 2011 θα είναι διαθέσιμοι από τα μέσα περίπου της φετινής χρονιάς.