Οι νικητές των βραβείων BAFTA

Η βρετανική Ακαδημία των Τεχνών του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης βράβευσε τις κορυφαίες στιγμές της μεγάλης οθόνης.
 

Elle 13 Φεβ. 12
Οι νικητές των βραβείων BAFTA

Σε μια λαμπερή τελετή στη βασιλική όπερα του Λονδίνου απονεμήθηκαν χθες τα βραβεία BAFTA, χωρίς ωστόσο να επιφυλάσσουν ιδιαίτερες εκπλήξεις, και πλέον ο δρόμος για τα Όσκαρ είναι ολοφάνερος. Μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε η βωβή ταινία The Artist, που επικράτησε σε όλες τις βασικές κατηγορίες. Το ασπρόμαυρο φιλμ επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και απέσπασε συνολικά επτά βραβεία, ανάμεσά τους και για την καλύτερη ταινία της χρονιάς.
Η τρελή «κούρσα» του The Artist προς τα Όσκαρ, όμως, συνεχίστηκε και με δύο ακόμα κορυφαία βραβεία: αυτό για την καλύτερη αντρική ερμηνεία στον πρωταγωνιστή Ζαν Ντιζαρντέν, αλλά και εκείνο καλύτερης σκηνοθεσίας στον Μισέλ Χαζαναβίσιους.
Η Μέριλ Στριπ έκλεψε τις εντυπώσεις ως Μάργκαρετ Θάτσερ στην ταινία Σιδηρά Κυρία και, όπως ήταν αναμενόμενο, βραβεύτηκε για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της χρονιάς. Στα highlights της βραδιάς, η Στριπ ως άλλη Σταχτοπούτα έχασε το γοβάκι της την ώρα που ανέβαινε τα σκαλιά για να παραλάβει το βραβείο της και ο «πρίγκιπας» Κόλιν Φερθ γονάτισε μπροστά της και τη βοήθησε να το ξαναφορέσει.
Ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορτσέζε ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης, καθώς αναγορεύτηκε επίτιμο μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και με ένα συγκινητικό λόγο αναφέρθηκε σε όλους τους μεγάλους Βρετανούς σκηνοθέτες που τον ενέπνευσαν στη μεγάλη πορεία του. Μια ακόμα τιμητική διάκριση ήταν αυτή του Βρετανού ηθοποιού Τζον Χερτ, που βραβεύτηκε για τη συνολική προσφορά του στην έβδομη τέχνη.
Η λίστα των βραβείων για την ταινία The Artist συμπληρώνεται με εκείνα καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, μουσικής, φωτογραφίας και κοστουμιών.
Το Hugo του Μάρτιν Σκορτσέζε περιορίστηκε σε δύο τεχνικά βραβεία, για τα καλύτερα σκηνικά και για τον ήχο.
Ο Πέδρο Αλμοδοβάρ αποτέλεσε τη μοναδική έκπληξη της απονομής, καθώς κέρδισε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για Το Δέρμα Που Κατοικώ, διαψεύδοντας όσους στοιχημάτιζαν στο φιλμ Χωρισμός.
Ο Κρίστοφερ Πλάμερ απέσπασε το βραβείο β' αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Οι Πρωτάρηδες και η Οκτάβια Σπένσερ το αντίστοιχο β' γυναικείου ρόλου για το ρόλο της στην ταινία Υπηρέτριες.
Με άδεια χέρια, ωστόσο, έφυγαν οι συντελεστές των ταινιών Οι Απόγονοι, Shame και Το Άλογο του Πολέμου.

Ως προς τις υπόλοιπες κατηγορίες:
Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης, σεναριογράφος ή παραγωγός: Πάντι Κονσιντάιν, Ντιάρμιντ Σκρίμσο για το φιλμ Τυραννόσαυρος.
Καλύτερη βρετανική ταινία: Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι.
Καλύτερο ντοκιμαντέρ: Senna.
Βραβείο διασκευασμένου σεναρίου: Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι.
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων: Rango.
Καλύτερο μοντάζ: Γκρέγκερς Σαλ, Κρις Κινγκ για το ντοκιμαντέρ Senna.
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους: Pitch Black Heist.
Ειδικά εφέ: Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου.
Βραβείο κοινού για το ανερχόμενο αστέρι της χρονιάς: Άνταμ Ντίκον.
Βραβείο για το καλύτερο μακιγιάζ: Η Σιδηρά Κυρία.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT