Η Περίπτωση του Οιδίποδα

Το 1990, πέντε μόλις μήνες μετά την πτώση του Βερολινέζικου Τείχους και περίπου τρείς πριν τη γερμανική επανένωση, ο Ράινερ Σίμον, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της DEFA (Εταιρεία Παραγωγής Κινηματογραφικών Ταινιών της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας), γυρίζει στην Ελλάδα με Έλληνες και Γερμανούς ηθοποιούς, μια ταινία βασισμένη στην αρχαία τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος».

Elle 16 Μαρ. 16
Η Περίπτωση του Οιδίποδα

Ελλάδα 1944. Σ’ ένα ορεινό γερμανικό στρατόπεδο κοντά στους Δελφούς, ο διοικητής του (Ματίας Χάμπιχ), καθηγητής της κλασικής φιλολογίας πριν τον πόλεμο, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τους άνδρες του για να γυρίσει μία ταινία 16 χιλιοστών με θέμα την ιστορία του Οιδίποδα.

Ένας νεαρός γερμανός στρατιώτης (Σεμπάστιαν Χάρτμαν), αγρότης πριν τον πόλεμο, θα επιλεγεί για τον ρόλο του Οιδίποδα και μία όμορφη ελληνίδα ηθοποιός (Τατιάνα Λύγαρη) θα παίξει την Ιοκάστη (στη συνέχεια, η κοπέλα θα γίνει ερωμένη του διοικητή, προκαλώντας τη ζήλεια του στρατιώτη).

Όλοι παθιάζονται τόσο με το εγχείρημα, που Γερμανοί και Έλληνες γίνονται φίλοι, προκαλώντας την οργή του πολεμοχαρούς υποδιοικητή (Κλάους Πένιτς). Όμως ο πόλεμος συνεχίζεται και, ενώ η ομάδα βρίσκεται για γύρισμα στους Δελφούς, αντάρτες επιτίθενται στο γερμανικό στρατόπεδο.

Οι Γερμανοί ξεκινούν για την πόλη και, θεωρώντας τους έλληνες ηθοποιούς «εχθρούς», τους τοποθετούν στην αρχή της φάλαγγας. Τη νύχτα, όταν οι αντάρτες τους επιτίθενται και πάλι, ο Οιδίποδας σκοτώνει την Ιοκάστη, ο διοικητής αυτοκτονεί και όλοι οι άνδρες του σκοτώνονται στη μάχη.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT