Οι μέρες που το ίντερνετ θεωρούνταν εχθρός της λογοτεχνίας και της ποίησης έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η ψηφιακή τεχνολογία δίνει βήμα στην ποίηση να εκσυγχρονιστεί, να υπάρξει παράλληλα με τις νεότερες μορφές τέχνης και ταυτόχρονα της επιτρέπει να φτάνει σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα του κοινού. Από την άλλη, η ποίηση δανείζει μέρος από την ευαισθησία και το λυρισμό της στον ψυχρό κόσμο της ηλεκτρονικής γενιάς.
Διαδραστική ποίηση
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ποιητική συλλογή της Mαρίνας Παπατσώνη με τίτλο «…νόμιζα ότι η εξυπνάδα οδηγεί στην ευτυχία…», που έχει διαδραστική μορφή και συνδυάζει τρεις διαφορετικές τέχνες: ποίηση, ζωγραφική και video art. Ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει βίντεο, να ακούσει ερμηνείες των ποιημάτων στο κινητό του μέσω της εφαρμογής CLIC2C. «Eίναι και αυτό μέρος της εξερεύνησης και της διεύρυνσης» σχολιάζει η ποιήτρια. Αποκτήστε την ελληνική εφαρμογή CLIC2C στο www.clic2c.gr και θα έχετε πρόσβαση σε εφημερίδες και περιοδικά που οι σελίδες τους προσφέρουν διαδραστικό περιεχόμενο.
On-line θησαυροί
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει δημιουργήσει μια τεράστια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, όπου υπάρχει το σύνολο σχεδόν των έργων των μεγαλύτερων Ελλήνων δημιουργών, www.di.uoa.gr.
Το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού, επίσης, διαθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή από έργα Ελλήνων ποιητών και λογοτεχνών. Από Οδυσσέα Ελύτη (http://www.snhell.gr/anthology/writer.asp?id=9) μέχρι Τάσο Λειβαδίτη και Νίκο Εγγονόπουλο, www.snhell.gr.
Τέλος, η http://greece.poetryinternational.org είναι μια βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε για την προώθηση της ελληνικής ποίησης στο εξωτερικό με τη συμβολή του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Εδώ, υπάρχει ένα microsite (www.greekpoetrynow.com) που, εκτός από τους μεγάλους δημιουργούς, μας συστήνει και ανερχόμενους, όπως η Κατερίνα Ηλιοπούλου και ο Γιώργος Λίλης. Και οι δύο αυτές ιστοσελίδες ανήκουν στο διεθνή δικτυακό τόπο www.poetryinternational.org, που έχει δημιουργηθεί από το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης του Ρότερνταμ για την προώθηση της ποιητικής δημιουργίας παγκοσμίως. Εκτός της Ελλάδας, συμμετέχουν πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Σλοβακία, η Κίνα, η Νιγηρία κ.ά. Εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν καθημερινές αναρτήσεις με ποιήματα απ' όλο τον κόσμο.
Ποίηση εν κινήσει
Από τις smart συσκευές δεν θα μπορούσε να λείπει ο έμμετρος λόγος. Εκτός από τα e-books, σχεδόν ταυτόχρονα έκαναν την εμφάνισή τους και τα e-poets. Ποιητικές συλλογές, δηλαδή, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο άλλοτε προς πώληση και άλλοτε όχι. Στο google books υπάρχουν αμέτρητες επιλογές τόσο από την ελληνική όσο και από την παγκόσμια ποίηση, τις οποίες μπορούμε να κατεβάσουμε στον υπολογιστή ή το κινητό μας με ένα μόνο κλικ.
Το ίδιο και στην ιστοσελίδα 24grammata.gr, στο section e-book, και μάλιστα δωρεάν. Θα βρείτε από τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου μέχρι τις ποιητικές συλλογές «Ημιτόνια» του Μίμη Φωτόπουλου. Επιπλέον, ο εκδοτικός οίκος Ίκαρος, ο οποίος σε τόσο δύσκολες εποχές παράγει μεγάλο έργο, διαθέτει ψηφιακά βιβλία και ποιήματα μέσω της ιστοσελίδας του, π.χ. έργα του ποιητή Ράινερ-Μαρία Ρίλκε και της Κικής Δημουλά, που κατεβαίνουν από το i-tunes με € 3,99. Συλλογές που αξίζει να έχει στο digital αρχείο του κάποιος με πολύ μικρό κόστος.
Blogs με έμπνευση
Τα blogs έδωσαν τη δυνατότητα σε ποιητές και λογοτέχνες να εκφραστούν χωρίς να εξαρτώνται από την εκδοτική βιομηχανία.
Μερικά από αυτά, τα οποία έχουν αρκετό ενδιαφέρον, είναι:
http://ekpoiisi.blogspot.com
http://aristontelos.free.fr/piisi.html
http://sakpoetry.com
http://www.kavafis.gr
www.anemologio.gr
http://panosakraios.blogspot.com
http://pribas.blogspot.com
http://epc.buffalo.edu/e-poetry
http://genesis.ee.auth.gr
http://modern-greek-poetry.blogspot.com
www.peri-grafis.com
http://greekpoems.wordpress.com/
Poets app
Στο διαδίκτυο επίσης θα βρείτε πολλά applications για το ipad ή iphone που αφορούν την ποίηση, τα οποία βοηθούν στη συγγραφή ή την εκφώνηση. Δυστυχώς, καμία από αυτές δεν διατίθεται ακόμη στα ελληνικά.
http://www.portapoet.com
http://www.mywritingnook.com
Best site
Το openarchive.gr είναι μια μηχανή αναζήτησης των περισσοτέρων ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών.