Αν κάποιος σας πει ότι τα animation είναι μόνο για παιδιά και όχι για ενήλικες ποιο παράδειγμα θα του αναφέρατε από το φετινό πρόγραμμα για να του αλλάξετε γνώμη;
Ίσως είναι οι ταινίες με το θέμα της διαφορετικότητας που παρουσιάζουμε φέτος σε συνεργασία με το Athens Pride. Ωστόσο, θα έλεγα ότι φέτος ποτέ ξανά το φεστιβάλ δεν έχει υπάρξει τόσο συμβατό με το παιδικό κοινό. Από πολύ νωρίς αναγνωριστήκαμε ως φεστιβάλ σχεδόν αποκλειστικά για το ενήλικο animation, γι' αυτό φέτος ρίξαμε το βλέμμα και το ενδιαφέρον μας εξίσου και στο κοινό που αγαπούν τα κινούμενα σχέδια αυθόρμητα και ίσως περισσότερα από όλους, τα παιδιά και τους εφήβους.
Πώς θα αξιολογούσατε τη γυναικεία παρουσία στο φεστιβάλ φέτος;
Με πολύ χαρά σας λέω ότι οι μισές ταινίες φέτος είναι από γυναίκες. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα γιατί το animation θεωρούνταν μέχρι και πολύ πρόσφατα ανδροκρατούμενο. Σήμερα παγκοσμίως πια οι γυναίκες έχουν καλύψει μεγάλο έδαφος και τα πάνε περίφημα.
Ποιες από τις Ελληνίδες δημιουργούς να προσέξουμε;
Η Ειρήνη Βιανέλλη μας έχει χαρίσει το Icebergs, φιλμ το οποίο έχει επιλεχθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς. Η Έφη Παππά βρίσκεται πίσω από το συγκινητικό My Staff Granny. Η ελληνοαμερικανίδα Aliki Theofilopouloς είναι μια υπέροχη δημιουργός animation που δημιουργεί στην Dreamworks Television στην Αμερική. Είναι όμως πολλές περισσότερες. Αναζητήστε τες.
Πέρυσι η διοργάνωση έκλεισε δέκα χρόνια. Πώς μπήκατε στην δεύτερη δεκαετία;
Ολοκληρώνοντας πέρυσι την δέκατη επετειακή μας έκδοση έπρεπε να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Έπρεπε να δούμε την εξέλιξη μας. Φέτος, για πρώτη φορά δώσαμε προσοχή στο επαγγελματικό τμήμα του φεστιβάλ με τη θέσπιση της Agora που ευελπιστούμε να αποτελέσει διεθνή αναφορά για για την παραγωγή animation διεθνώς.
Το πολιτικό animation τι θέση έχει στο Animasyros;
Πάντα έχει θέση η πολιτική στο φεστιβάλ. Φέτος, χαρακτηριστικό παράδειγμα το φιλμ Seder-Masochism, η νέα ταινία της Nina Paley. Μια ακτιβίστρια, χαρακτηρισμένη liberal στην Αμερική, στρατευμένη στον αγώνα κατά του προέδρου Donald Trump, αλλά και πρέσβειρα του κινήματος Τέχνη για την Τέχνη-διανέμει όλες τις ταινίες της χωρίς δικαιώματα. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και ενθαρρύνει τις γυναίκες να διεκδικούν τα διακαιώματα τους. Γιατί όπως λέει Woman rights are human rights.
Ποια στοιχεία κάνουν το Animasyros ένα από το πιο ιδιαίτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης;
Είναι το μόνο μεγάλο φεστιβάλ animation που διοργανώνεται σε ένα μικρό νησί όπως αυτό της Σύρου. Παράλληλα, αποτελεί μια μεγάλη απόδειξη της επιτυχίας της αργής, σταδιακής, αλλά κλιμακούμενης διεύρυνσης. Ξεκίνησε από ένα boutique festival το 2008 στην καρδιά της κρίσης και σήμερα έφτασε να ανήκει σε ένα από τα σπουδαιότερα φεστιβάλ στον κόσμο στο είδος του χωρίς μάλιστα να έχουν αλλάξει πρακτικά οι οικονομικές συνθήκες και χωρίς να έχει χρησιμοποιήσει εργαλεία του παρελθόντος. Αντίθετα, αναγκαστήκαμε να επινοήσουμε ή και να ανακαλύψουμε νέα. Τέλος, παραμένει εθελοντικό. Τα μεγάλα φεστιβάλ όταν ενηλικιώνονται και ωριμάζουν γίνονται αμιγώς επαγγελματικά. Σε εμάς δεν συνέβη κάτι τέτοιο.
Αυτά είναι και τα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε -ακόμα και ως χώρα- από αυτή την διοργάνωση;
Δεν ξέρω αν είναι μαθήματα, αλλά αξίζει να τα προσέξει κανείς αυτά τα στοιχεία. Ας πούμε ότι αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του Animasyros.
Αν βρεθεί κάποιος στη Σύρο για το φεστιβάλ τι πρέπει να κάνει πέρα από το να παρακολουθήσει ταινίες;
Να δει από κοντά την απίστευτης ομορφιάς και πνευματικότητας εικόνας της Κοιμήσεως από τις σπανιότερες αγιογραφίες του Greco, η οποία βρίσκεται στην ομώνυμη εκκλησία του δίπλα στο λιμάνι. Να ανέβει στον καθολικό λόφο στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η εκκλησία Σαν Τζώρτζης για να νιώσει τον αέρα και την μεσαιωνική αύρα που έχει το νησί. Τέλος, δε μπορεί να πάρει το καράβι της επιστροφής κάποιος αν δεν περπατήσει στα Βαπόρια για να κάνει μπάνιο στα Αστέρια. Δεν υπάρχει καμιά χρυσή αμμουδιά, αλλά μια μπετονένια, old fashion εξέδρα στην οποία θα ζήσετε μια από τις πιο όμορφες και γοητευτικές συριανές εμπειρίες.
Οι Έλληνες έχουμε σχέση με animation και αν ναι σε τι φάση είναι αυτή;
Είμαστε ένας λαός άξιος και ταλαντούχος στον τομέα παραγωγής animation και ένα κοινό αρκετά επιλεκτικό. Έχουμε ένα δυναμικό σήμερα και ένα πολύ δυναμικότερο μέλλον. Ως κοινό στο παρελθόν έχουμε κάναμε πολύ σωστές επιλογές ακόμα σε σχέση με άλλες χώρες που θεωρητικά θα τα κατάφερναν καλύτερα. Ταινίες όπως τα Persepolis ή Βαλς με το Μπασίρ στην χώρα μας έκαναν επιτυχία.
Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο animation;
Θα πω τον αγαπημένη μου animation ήρωα. Αγαπώ τον Τεντεν, αυτόν τον έξυπνο, ανήσυχο τυπάκο που όλο ισορροπεί ανάμεσα στο κόσμο των μικρών και των μεγάλων. Την ίδια στιγμή που παραμένει παιδί εισβάλει διεισδυτικά και με συναισθηματισμό στον αλλόκοτο κόσμο των μεγάλων.
Κάθε χρόνο στα τέλη του Σεπτέμβρη με ποια λαχτάρα φτάνετε στο νησί;
Με εκείνη τη λαχτάρα που έφτασα και εκείνη την πρώτη φορά από όταν αποφάσισα να κάνω αυτό το φεστιβάλ στη Σύρο, η οποία παραμένει ισχυρή μέχρι και σήμερα και ίσως έχει γίνει πιο δυνατή μιας και εδώ έχω πια αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς. Νιώθω συριανός, όχι από γέννηση αλλά από επιλογή. Δε με διάλεξε, τη διάλεξα. Φέτος, ειδικά θα ήθελα να μην έχουμε απρόβλεπτα και δυσκολίες ώστε να απολαύσω λίγο παραπάνω το φεστιβάλ ως εμπειρία από την πλευρά του επισκέπτη.
Κάνοντας μια μικρή αναδρομή από την πρώτη φορά μέχρι σήμερα ποια είναι εκείνη η στιγμή που σκέφτεστε ως καθοριστική για το φεστιβάλ;
Κομβική στιγμή ήταν η συνεργασίας μας με το Ίδρυμα Ωνάση μέσω της οποίας αποκτήσαμε οικονομική σταθερότητα, αλλά και καλλιτεχνική ευρωστία. Μια συνεργασία που μας οδήγησε παραπέρα. Η ζωτική αυτή σχέση με το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας χειραφέτησε.
Το πιο τρελό σας όνειρο για το Animasyros ποιο είναι;
Θα ήθελα η ΑGORA, το τμήμα του φεστιβάλ που αφορά τους επαγγελματίες να γίνει ένα μεγάλος περιφερειακός θεσμός που θα μπει στο παζλ της ανάπτυξης της χώρας. Και φυσικά, να δω το περίφημο studio από τους παραγωγούς του Holywood στην Ερμούπολη και να παράγονται ταινίες animation διεθνής εμβέλειας στο νησί.
Info
Όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο και λαμβάνουν χώρα στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων, στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην επιβλητική Πλατεία Μιαούλη και αλλού.
Εκτός από ταινίες στο πενθήμερο του Φεστιβάλ, όμως, χωρούν πολλά ακόμα εκτός από ταινίες: η έκθεση παγκόσμιας εικονογράφησης «ΙllustraSyros» στην πανέμορφη Επαυλη Τσιροπινά (Ποσειδωνία)· το πανόραμα ταινιών για τη διαφορετικότητα σε συνεργασία με το Athens Pride (πλέον και σε προβολές… prime time)· το αφιέρωμα στον μαγικό κόσμο του ιρανικού animation· μια πρόγευση –στην πρεμιέρα– του μουσικού παραμυθιού της Λένας Πλάτωνος «Το αηδόνι του αυτοκράτορα», σε σχέδιο της Ειρήνης Βιανέλλη, η οποία θα ανέβει τον Οκτώβριο από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Πληροφορίες για το πλήρες πρόγραμμα στο animasyros.gr