Η γερμανική πρωτεύουσα πριν και μετά τον Χίτλερ. Η παρακμή μιας πόλης στην καρδιά της οποίας επωαζόταν το αυγό του φιδιού. Η γιγάντωση του ναζισμού. Η βία στην καθημερινότητα. Η τζαζ και τα καμπαρέ. Το ξεφάντωμα και ο τρόμος. Μέσα από τρεις διαφορετικές αστυνομικές ιστορίες ο Φίλιπ Κερ αποτυπώνει το κλίμα στο οποίο γεννήθηκε ο μεγαλύτερος εφιάλτης του περασμένου αιώνα, αλλά και τις συνέπειες ενός παράλογου πολέμου που έσυρε στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους.
Και τα τρία βιβλία που απαρτίζουν αυτο τον τόμο έχουν ως βασικό τους ήρωα τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ. Στις Βιολέτες του Μάρτη γυρίζουμε πίσω στο 1936, τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων στο Βερολίνο. Μια άρρωστη πόλη με μουντά κτίρια και σκοτεινούς δρόμους, πρόσωπα γεμάτα φόβο ή μίσος, που αφήνεται σιγά σιγά έρμαιο στις νοσηρές ιδέες του Χίτλερ. Ο ήρωας, ο Μπέρνι Γκούντερ, πρώην αστυνομικός και νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ, προσλαμβάνεται από τον εκατομμυριούχο Χέρμαν Σιξ για να διαλευκάνει την κλοπή ενός διαμαντένιου κολιέ. Το κόσμημα βρισκόταν στο σπίτι της κόρης του Σιξ, η οποία μαζί με το σύζυγό της βρέθηκαν απανθρακωμένοι.
Στο δεύτερο βιβλίο Ο Χλομός Εγκληματίας ακολουθούμε τον ντετέκτιβ στο 1938 -εποχή κυριαρχίας του Χίτλερ- όπου αναλαμβάνει να ρίξει φως σε μια σειρά από αποτρόπαια εγκλήματα νεαρών κοριτσιών. Ενώ την ίδια στιγμή αναλαμβάνει μια υπόθεση εκβιασμού που αφορά τον ομοφυλόφιλο γιο της πάμπλουτης μεγαλοεκδότριας Λάνγκε. Η ιστορία παίρνει διαστάσεις αφού την εποχή εκείνη οι ομοφυλόφιλοι οδηγούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Τέλος στο Γερμανικό Ρέκβιεμ βρισκόμαστε στο 1947, την περίοδο της κατάρρευσης, κατά την οποία ο Μπέρνι Γκούντερ σκέφτεται να εγκαταλείψει τη χώρα του εξαιτίας προσωπικών προβλημάτων. Η άρρωστη αυτοκρατορία της Γερμανίας έχει ξεπέσει και το Βερολίνο «μετρά τις απώλειες του πολέμου: μισογκρεμισμένα κτίρια, κατεστραμμένοι δρόμοι, άνθρωποι-φαντάσματα του παλιού τους εαυτού με δελτίο τροφίμων στο χέρι».