Ήταν λίγο μετά τις 11:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας όταν η πιο σημαντική γιορτή ξεκίνησε και η μεγαλύτερη καμπάνα του κόσμου σήμανε την έναρξή της. Όλα κύλησαν ομαλά, όπως τα είχαν σχεδιάσει οι διοργανωτές και περισσότερο από όλους ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ, ο οποίος είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση της τελετής έναρξης.
Όταν τα εντυπωσιακά φώτα άναψαν, το στάδιο του Στράτφορντ είχε μεταμορφωθεί σε ένα απέραντο λιβάδι απεικονίζοντας τη βρετανική ύπαιθρο με φάρμες, γεωργούς, Βρετανούς να παίζουν κρίκετ και να κάνουν πικνίκ. Σκηνές εμπνευσμένες από την Τρικυμία του Σαίξπηρ. Αμέσως μετά ακολούθησε η αναπαράσταση της περιόδου της βιομηχανικής επανάστασης. Εργοστάσια, μηχανές, καπνοί και εργάτες να σφυρηλατούν τους Ολυμπιακούς Κύκλους οι οποίοι υψώθηκαν στον ουρανό της πόλης.
Τη σκυτάλη πήρε ένας από τους διάσημους Βρετανούς ήρωες, ο Τζέιμς Μποντ, δηλαδή ο Ντάνιελ Κρεγκ, ο οποίος εικονικά μετέφερε με ελικόπτερο τη Βασίλισσα Ελισάβετ στο γήπεδο.
Όταν επιστρέψαμε στον πραγματικό χρόνο, το στάδιο είχε πλημμυρίσει με αγαπημένους ήρωες της παιδικής λογοτεχνίας από όπου δεν θα μπορούσε να λείπει ο μικρός μάγος Χάρι Πότερ και η διάσημη συγγραφέας που τον εμπνεύστηκε, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Ενώ οι πιο παλιοί είδαν με χαρά τις ομπρέλες της Μαίρη Πόπινς να κάνουν παιχνίδια με τον άνεμο και να προσγειώνονται στο στάδιο, ξορκίζοντας τους κακούς της αγγλικής λογοτεχνίας. Τη δική του στιγμή στην τελετή είχε ο διάσημος Μίστερ Μπιν, εκπροσωπώντας το βρετανικό χιούμορ και ερμηνεύοντας με το δικό του τρόπο στο πιάνο τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Ένα κόκκινο Mini Cooper μπήκε στο στάδιο και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι στη μουσική ιστορία της σύγχρονης Βρετανίας. Ένα εντυπωσιακό σόου με τα πιο αγαπημένα τραγούδια: από τους Beatles, τον Ντέιβιντ Μπόουι, τους Rolling Stones, τον Έλτον Τζον, τον Έρικ Κλάπτον, μέχρι την Αντέλ και την Έιμι Γουάινχαους.
Όταν έφτασε η στιγμή της παρέλασης, πρώτη μπήκε η ελληνική αποστολή με σημαιοφόρο τον χρυσό ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαΐδη. Ακολούθησαν οι υπόλοιπες 203 αποστολές.
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έφτασε με ένα ταχύπλοο, αφού διέσχισε όλο τον Τάμεση, παραδίδοντας την Ολυμπιακή Φλόγα στα χέρια του Σερ Στίβεν Ρεντγκρέιβ που τη μεταλαμπάδευσε στις δάδες εφτά νέων ανερχόμενων αθλητών, οι οποίοι άναψαν και τον τεράστιο Ολυμπιακό Βωμό που αποτελείται από 204 δάδες-μια για κάθε χώρα που συμμετέχει στους Αγώνες. Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο 70χρονος Μοχάμεντ Άλι ακούμπησε την Ολυμπιακή σημαία που συνόδευε την Ολυμπιακή Φλόγα μέσα στο στάδιο.
Την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων έκανε η Βασίλισσα Ελισάβετ και η τελετή ολοκληρώθηκε με χιλιάδες πυροτεχνήματα να μετατρέπουν τον ουρανό του Λονδίνου σε ένα πολύχρωμο πίνακα. Τέλος ο σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ τραγούδησε τα περίφημα τραγούδια των Beatles The End και Hey Jude κάτω από την τεράστια ολυμπιακή καμπάνα. Η μουσική άλλωστε ήταν από τις μεγάλες πρωταγωνίστριες της βραδιάς. Δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να ακούγονται μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της βρετανικής ροκ και ποπ μουσικής, την επιλογή των οποίων είχε κάνει ο ίδιος ο Ντάνι Μπόιλ.
Τα κοστούμια της τελετής οι διοργανωτές τα ανέθεσαν σε ανερχόμενους σχεδιαστές της Βρετανίας όπως οι Μάικλ βαν ντερ Χαμ, Κρίστοφερ Σάνον, Ναζίρ Μαζχάρ.
Τώρα η σκυτάλη έχει περάσει στους αθλητές, οι οποίοι θα είναι και οι μεγάλοι πρωταγωνιστές αυτής της διοργάνωσης. Είναι αυτοί που θα αγωνιστούν μέσα στα γήπεδα για να ξεπεράσουν τον εαυτό τους με σκοπό να κερδίσουν την υπέρτατη αθλητική διάκριση. Ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.