Με μια λαμπερή τελετή που έμοιαζε περισσότερο με ποπ-ροκ συναυλία αποχαιρέτισε το βράδυ της Κυριακής ολόκληρος ο πλανήτης το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της ανθρωπότητας. Η μεγάλη γιορτή, η οποία είχε ως επίκεντρο τη βρετανική μουσική, φιλοξενήθηκε στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.
Το πολύωρο σόου ξεκίνησε λίγο μετά τις 23:00 (ώρα Ελλάδος) με εικόνες από το πολυσύχναστο Λονδίνο και την καθημερινότητα των κατοίκων του, ενώ ακολούθησε η ερμηνεία του Read all About it από την Εμιλί Σαντέ, η οποία βρισκόταν πάνω σε ένα φορτηγό. Σειρά πήραν οι Stomp, το διάσημο συγκρότημα που μετατρέπει σε όργανα καθημερινά αντικείμενα.
Η ατμόσφαιρα ήταν ήδη ζεστή όταν από την κορυφή του Μπιγκ Μπεν εμφανίστηκε η μορφή του Ουίνστον Τσόρτσιλ (τον υποδύθηκε ο ηθοποιός Τίμοθι Σπαλ). Την ίδια στιγμή το γήπεδο πλημμύρισε με βρετανικές σημαίες, ενώ ακούστηκαν μια έκρηξη και η ατάκα του Μάικλ Κέιν από την ταινία The Italian Job: «Σου είπα να ανατινάξεις μόνο την πόρτα». Ακολούθησε μια πανδαισία χρωμάτων -χαρακτηριστική της βρετανικής ποπ αισθητικής- και κάπως έτσι ξεκίνησε το «αντίο» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η είσοδος των αθλητών στο χώρο. Οι σημαίες μπήκαν στο στάδιο, με πρώτο σημαιοφόρο τον Έλληνα αθλητή Σπύρο Γιαννιώτη και επόμενο το Βρετανό Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας Μπεν Άινσλι, ενώ ακολούθησαν οι υπόλοιποι αθλητές, όλοι μαζί, χωρίς διαχωρισμούς, περνώντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα της συναδέλφωσης και ενότητας των λαών, μέσω του ολυμπιακού πνεύματος. Η παρέλαση έγινε υπό τους ήχους του Parade of Athletes, που έγραψε ειδικά για την περίσταση ο μουσικός διευθυντής της τελετής Ντέιβιντ Άρνολντ, αλλά και των τραγουδιών Open Arms και One Day Like This των Elbow. Οι αποστολές πήραν τις θέσεις τους στο κέντρο του σταδίου, έτσι ώστε να σχηματίζουν μια τεράστια βρετανική σημαία.
Ένα ξεχωριστό live
Η αφρόκρεμα της βρετανικής μουσικής σκηνής βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Ολυμπιακό Στάδιο, δίνοντας στην τελετή λήξης το χαρακτήρα συναυλίας. Οι Βρετανοί τίμησαν το ιδρυτικό μέλος των Σκαθαριών, αφού οι θεατές είδαν και άκουσαν τον Τζον Λένον να ερμηνεύει το Imagine, σε ένα βίντεο που επεξεργάστηκε ψηφιακά η Γιόκο Ονο, ενώ παράλληλα η μορφή του σχηματίστηκε στο κέντρο του σταδίου. Ανάλογο ήταν και το στιγμιότυπο με τον Φρέντι Μέρκιουρι από τη συναυλία των Queen στο Γουέμπλεϊ το 1986.
Στις πραγματικά live εμφανίσεις τώρα, μεταξύ άλλων τραγούδησαν οι Τζορτζ Μάικλ, Madness, Pet Shop Boys, Ρέι Ντέιβις, Kaiser Chiefs, Άνι Λένοξ, Bond, Τζέσι Τζέι, Spice Girls, οι οποίες έφτασαν στο στάδιο πάνω σε δέκα βρετανικά ταξί, Έρικ Άιντλ (ιδρυτικό μέλος των Monty Python) και Μπράιαν Μέι και Ρότζερ Τέιλορ των θρυλικών Queen καθώς και οι Who, οι οποίοι εμφανίστηκαν στο φινάλε της τελετής ερμηνεύοντας τέσσερα κλασικά κομμάτια από τις δεκαετίες των ΄60 και ΄70.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στη βρετανική μόδα, με την εμφάνιση κορυφαίων μοντέλων, ανάμεσα στις οποίες οι Ναόμι Κάμπελ, Κέιτ Μος, Αλεσάντρα Αμπρόζιο, Τζόρτζια Μέι Τζάγκερ.
Άρωμα Βραζιλίας
Μετά το δεύτερο μουσικό μέρος του σόου, ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας και του Ολυμπιακού Ύμνου, αμέσως μετά η παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας από το δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον στον Ζακ Ρογκ, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε στο δήμαρχο του Ρίο ντε Τζανέιρο Εντουάρντο Πάες, περνώντας έτσι τη σκυτάλη στην πόλη της Βραζιλίας, που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες του 2016.
Μια αντιπροσωπευτική γεύση του τι πρόκειται να δούμε έπειτα από τέσσερα χρόνια στο Ρίο έδωσαν και οι Βραζιλιάνοι, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην τελετή, με άφθονη σάμπα, καρναβαλιστές, αλλά και τον Πελέ να κάνει την εμφάνισή του φορώντας ξανά τη φανέλα με το Νο 10 και να αποθεώνεται από το κοινό του σταδίου.
Το φινάλε δόθηκε και επίσημα όταν ο βωμός χωρίστηκε και πάλι στις 204 δάδες που τον αποτελούσαν (όσες και οι χώρες που συμμετείχαν) και η Ολυμπιακή φλόγα έσβησε, εξακολουθώντας ωστόσο να σιγοκαίει στις καρδιές όλων και δίνοντας μήνυμα ελπίδας. Κάθε τέλος κρύβει και μια νέα αρχή, ακόμη και αν αυτή πρέπει να γεννηθεί μέσα από τις στάχτες…