Μια παράσταση αφιερωμένη στις γυναίκες

Στην Αίθουσα Διδασκαλίας Φίλων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών παρουσιάζεται έως τις 20/3 «H Εφημερίς των κυριών: το όνειρο» της Έλενας Παλαιολόγου σε σκηνοθεσία Ισμήνη Σακελλαροπούλου. Επί σκηνής δυο δυνατές γυναίκες από το παρελθόν θα μιλήσουν για τη χειραφέτηση της γυναίκας σε μια εποχή που πολλές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει πίσω από αυτό το θέμα. 

Elle 01 Μαρ. 18
Μια παράσταση αφιερωμένη στις γυναίκες

Το έργο είναι αφιερωμένο στην πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, η οποία σαν σε όνειρο βρίσκεται να συνομιλεί με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ. Μέσα από τους διαλόγους τους παρουσιάζονται η ζωή, το έργο τους και οι αγώνες τους για τη θέση της γυναίκας ανά τους αιώνες. Στην παράσταση ακούγονται ζωντανά μελοποιημένα ποιήματα της συγγραφέως σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Αν δεν ξέρετε ποια ήταν η  Καλλιρρόη Παρρέν, τότε θα σας πούμε πως έζησε στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα ασκώντας το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Το 1887 γίνεται η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, εκδότρια της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εφημερίς των Κυριών» που συντασσόταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες.

Επίσης, το πάθος της για την αναβίωση και τη διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων την οδήγησε το 1911 να δημιουργήσει το «Λύκειον των Ελληνίδων». Η δράση της έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην αναγνώριση των γυναικείων δικαιωμάτων στη νεότερη Ελλάδα. Είναι αυτή που διεκδίκησε πρώτη το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες,  χρόνια πριν γίνει πραγματικότητα!

Πρώτη, επίσης, πέτυχε να επιτρέπεται στις γυναίκες να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο και είναι αυτή που διεκδίκησε και κέρδισε καλύτερες συνθήκες εργασίας για τις εργάτριες, όταν μπήκε μπροστά στη μεγάλη απεργία των κλωστηρίων και των υφαντουργείων του Πειραιά. Το 1918 η Καλλιρρόη Παρρέν εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα.

Στην πλοκή του έργου συναντά την ποιήτρια Σαπφώ, στο όνειρό της, σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της, και έχοντας ως πηγή έμπνευσης τη ζωή της μεγάλης ποιήτριας αλλά και τους αγώνες της, η Παρρέν βρίσκει τη δύναμη να συνεχίσει τον δικό της αγώνα της. 

Η παράσταση θα παίζεται έως τις 20/3. Αναλυτικά το πρόγραμμα θα το βρείτε στο www.megaron.gr 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT