Ο Επιφανής Άγνωστος

Το σκηνοθετικό και συγγραφικό δίδυμο πίσω από την περσινή εμπορική επιτυχία του «Για όλα Φταίει το Όνομά σου» ενώνει τις δυνάμεις του με τον χαρισματικό Ματιέ Κασοβίτς, ο οποίος κάνει επίδειξη του σπουδαίου υποκριτικού του εύρους σε ένα φινετσάτο αλλά ελαφρώς συμβατικό θρίλερ.

Elle 05 Δεκ. 14
Ο Επιφανής Άγνωστος

Κατά την διάρκεια της ημέρας, ο Σεμπαστιάν Νικόλα είναι o χαμηλών τόνων υπάλληλος ενός μεσιτικού γραφείου που ξεσκαρτάρει τα διαμερίσματα του Παρισιού για να βρει εκείνα που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πελατών του.

Όμως, όταν η νύχτα πέφτει, ο φιλήσυχος εργένης αφοσιώνεται σε αυτό που νοηματοδοτεί την ύπαρξή του: παίρνει την μορφή άλλων ανθρώπων.

Όλα λαμβάνουν χώρα στο εργαστήριο που κρύβει στο σπίτι του, όπου ο Σεμπαστιάν δημιουργεί εκείνες τις μάσκες που,σε συνδυασμό με το μακιγιάζ και τις απαραίτητες περούκες, τον καθιστούν πιστό αντίγραφο του εκάστοτε στόχου του.

Εκτός όμως από την δεξιοτεχνία του στην κατασκευή μασκών, ο μεσήλικας μεσίτης είναι επίσης εξαιρετικός στην μίμηση της φωνής και των κινήσεων των μοντέλων του, των οποίων αντιγράφει προσεχτικά την παραμικρή λεπτομέρεια που διαμορφώνει την εξωλεκτική τους.

Και αν κάποιος θα πίστευε πως μια τόσο απαιτητική διαδικασία θα πλαισιωνόταν μόνο από μια οργανωμένη απάτη, αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύει στην περίπτωση του Σεμπαστιάν, ο οποίος είναι απλά εξαρτημένος απ' την ηδονή που νιώθει όταν ζει τις ζωές των άλλων.

Όταν ένας διάσημος σολίστ επιστρέφει στο Παρίσι και ψάχνοντας για διαμέρισμα εμπιστεύεται το επαγγελματικό ένστικτο του αινιγματικού άνδρα, έχει έρθει η ώρα για τον Σεμπαστιάν να αντιληφθεί πως η ευκαιρία που πάντα έψαχνε για να γίνει κάποιος άλλος, είναι πλέον ορθάνοιχτη.

Το σκηνοθετικό και συγγραφικό δίδυμο των Ματιέ Ντελαπόρτ και Αλεξάντρ Ντε Λα Πατελιέρ, μετά την εισπρακτική επιτυχία που γνώρισε με την περσινή κομεντί «Για όλα Φταίει το Όνομά σου» επιστρέφει με ένα θρίλερ γαλλικής παραγωγής το οποίο διαθέτει ένα σπουδαίο ατού, που δεν είναι άλλο απ’ τον πρωταγωνιστή του.

Ο λόγος για τον Ματιέ Κασοβίτς, ο οποίος αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις σκηνοθετικές του απόπειρες, υποδύεται τον Σεμπαστιάν αλλά και τον περφεξιονίστα του βιολιού Ανρί ντε Μοντάλτ, ενώ προσαρμόζεται με άνεση χαμαιλέοντα στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των ρόλων του σε μια επίδειξη του σπάνιου υποκριτικού του εύρους.

Ο «Επιφανής Άγνωστος» που εν τέλει ενσαρκώνει, είναι ένας μυστηριώδης άνδρας που, αν και παραδέχεται πως έχει ζήσει 42 χρόνια πλήρους ανυπαρξίας, αναζητά την συγκίνηση μέσα στην καθημερινότητα άλλων ανθρώπων, χωρίς όμως να καταλαβαίνει πως αυτό που στα αλήθεια ψάχνει είναι η πραγματική του ταυτότητα.

Και αν η συνειδητή επιλογή των σεναριογράφων να μην δώσουν κανένα στοιχείο για την προηγούμενη ζωή του, διατηρεί απόκρυφη αύρα γύρω από το πρόσωπο του ήρωα, είναι προφανές πως κάποιες περισσότερες αποκαλύψεις θα μπορούσαν να τονώσουν δραματουργικά σκηνές, όπως αυτή που ο μεταμφιεσμένος Σεμπαστιάν έρχεται μετά από καιρό σε επαφή με την οικογένειά του.

Σε γενικές γραμμές όμως, αν και μεγαλύτερος σε διάρκεια απ' ό,τι αντέχει η ιστορία του, ο «Επιφανής Άγνωστος» χάρη στην φινετσάτη σκηνοθεσία του Ντελαπόρτ και στις αναζωογονητικές ανατροπές του σεναρίου διατηρεί έντονο το σασπένς μέχρι και το ελαφρώς συμβατικό του φινάλε.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT