Oscar 2012: The Artist και Hugo οι μεγάλοι νικητές

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν. Η βωβή ταινία-επίτευγμα The Artist και η 3D δημιουργία του Μάρτιν Σκορτσέζε μοιράστηκαν από πέντε χρυσά αγαλματίδια. Με την πρώτη να κερδίζει τα πιο σημαντικά: ανάμεσα σε αυτά, τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Ταινίας της Χρονιάς και Α' Ανδρικού Ρόλου για τον γοητευτικό Ζαν Ντιζαρντέν.

Elle 27 Φεβ. 12
Oscar 2012: The Artist και Hugo οι μεγάλοι νικητές

Στην 84η απονομή των Βραβείων Όσκαρ, ο θεσμός έκανε ένα σινεφίλ ταξίδι στο παρελθόν. Οι διοργανωτές φαίνεται πως θέλησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των δύο καλύτερων ταινιών της χρονιάς –όπως αποδείχτηκε και από τα αποτελέσματα- Hugo και The Artist, οι οποίες απέσπασαν από πέντε βραβεία. Έτσι λοιπόν η τελετή κύλησε με μια αίσθηση γλυκιάς μελαγχολίας. Στο κοινό μοιράστηκε ποπ κορν και προβλήθηκαν βίντεο με διάσημους ηθοποιούς που περιέγραφαν τις πρώτες κινηματογραφικές τους αναμνήσεις. Στο ρόλο του παρουσιαστή, επέστρεψε φέτος ο Μπιλ Κρίσταλ κάνοντας αυτό που ξέρει καλά. Χωρίς υπερβολές κατάφερε να δίνει ευχάριστες ανάσες ανάμεσα στα διαφημιστικά διαλείμματα και τις απονομές. Όσον αφορά στις τελευταίες, η βωβή ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους The Artist κέρδισε πέντε από τα μεγάλα βραβεία (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α΄ Ανδρικού ρόλου, Κοστουμιών και Μουσικής), αφήνοντας το Hugo του Μάρτιν Σκορτσέζε να κυριαρχήσει στα… περισσότερο τεχνικά βραβεία (Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας, Ηχητικού Μοντάζ, Ηχητικών εφέ και Ήχου). Χωρίς εκπλήξεις απονεμήθηκαν τα υπόλοιπα χρυσά αγαλματίδια με τη Μερίλ Στριπ να κερδίζει το τρίτο Όσκαρ της καριέρας της, για την ερμηνεία της ως Μάργκαρετ Θάτσερ στη Σιδηρά Κυρία (η ίδια ταινία διακρίθηκε και στην κατηγορία καλύτερο μακιγιάζ). Ανεβαίνοντας στη σκηνή ολόκληρη η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα και αυτή αστειεύτηκε για τις 18 υποψηφιότητες της καριέρας της. Στη κατηγορία Β΄ Ανδρικού ρόλου, νικητής ήταν ο 82χρονος Κρίστοφερ Πλάμερ για την απολαυστική ερμηνεία του στους Πρωτάρηδες. Ο Πλάμερ, ο μεγαλύτερος σε ηλικία ηθοποιός που έχει βραβευτεί ποτέ στο θεσμό, παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο με vintage μπλε, βελούδινο σακάκι λέγοντας γλυκά λόγια αγάπης για τη γυναίκα του. Στον αντίστοιχο Β’ γυναικείο ρόλο, η Οκτάβια Σπένσερ ήταν η πιο συγκινημένη από όλους. Αφού παρέλαβε το Όσκαρ για την ερμηνεία στις Υπηρέτριες από τον πιο hot άνδρα της αίθουσας, όπως αποκάλεσε τον Κρίστιαν Μπέιλ, ξέσπασε σε λυγμούς.
Ο αδικημένος της βραδιάς, ο ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν και οι Απόγονοί του, δεν έκαναν τελικά την έκπληξη σε κάποια από τις μεγάλες κατηγορίες, κέρδισε όμως το βραβείο Καλύτερου Διασκευασμένου σεναρίου. Το αφιέρωσε στη μητέρα του λέγοντάς της στα ελληνικά «Σ’ αγαπώ». Τέλος, ο Γούντι Άλεν δεν παρευρέθηκε στην αίθουσα-όπως συνηθίζει- για να παραλάβει το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για το Μεσάνυχτα στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT