Επτά ταινίες σε avant première, δέκα να διεκδικούν κάποιο βραβείο, επτά θεματικά αφιερώματα και 5 συζητήσεις για το σινεμά… Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου επιστρέφει δυναμικά για άλλη μια φορά -για την ακρίβεια την 25η συνεχή χρονιά- από τις 15 έως και τις 26 Νοεμβρίου. Σε αυτό το διάστημα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει περισσότερα από ενενήντα φιλμ, κυρίως από την Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται από το πρόγραμμα και κάποια με προέλευση από άλλες ηπείρους. Η επίσημη έναρξη σήμανε χθες στον κινηματογράφο Άστυ, με την προβολή της ταινίας Άννα Καρένινα του Τζο Ράιτ, με την Κίρα Νάιτλι στον ομώνυμο ρόλο.
Τι θα δούμε όμως φέτος;
– Καινούργιες ευρωπαϊκές παραγωγές, οι οποίες μέχρι στιγμή δεν έχουν βρει διανομέα στη χώρα μας, θα συμμετάσχουν στο καθιερωμένο διαγωνιστικό τμήμα, παλεύοντας για τη διάκριση. Ανάμεσά τους και δύο ελληνικές, Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος του Ανδρέα Πάντζη και η 10η Ημέρα του Βασίλη Μαζωμένου, που παρακολουθεί τη ζωή ενός μετανάστη στην Ελλάδα της κρίσης. Από τις υπόλοιπες ξεχωρίζει η μαύρη κωμωδία για τη βαλκανική ιδιοσυγκρασία Death of a Man in the Balkans του Μίροσλαβ Μομσίλοβιτς, το La Noche d' Enfrente, το κύκνειο άσμα του μεγάλου σκηνοθέτη Ραούλ Ρουίζ, αλλά και το βραβευμένο φιλμ για την Ισλανδία της δεκαετίας του '80 Either Way του Χαφστάιν Γκούναρ Σιγκούρασον.
–Επτά θεματικά αφιερώματα:
Τα Γουέστερν του Μπαντ Μπέτικερ: Ανάμεσα στις έξι συναρπαστικές ταινίες που γύρισε ο μοναχικός σκηνοθέτης στα '50ς και οι οποίες θα προβληθούν στο φεστιβάλ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει Η Συμμορία των Επτά Δολοφόνων. Πρόκειται για το πιο διάσημο γουέστερν του ίδιου και -κατά πολλούς- το αποκορύφωμα της τέχνης του.
Νέο Τουρκικό Σινεμά: Μπορεί οι τηλεοπτικοί σταθμοί να μας βομβαρδίζουν με τουρκικά σίριαλ, ωστόσο στο συγκεκριμένο αφιέρωμα αποτυπώνεται μια από τις πιο σύγχρονες κινηματογραφίες των Βαλκανίων. Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν τα φιλμ Έκπτωτος Άγγελος του Σεμί Καπλάνογλου και Τα Σύννεφα του Μάη του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν.
Νύχτες Τρόμου: Με μια εύστοχη επιλογή ταινιών, όπως το Audition του Τακάσι Μιικέ και το Μαγαζάκι του Τρόμου του «μετρ του φανταστικού» Ρότζερ Νόρμαν οι διοργανωτές επιχειρούν να αποκαταστήσουν τη φήμη ενός παρεξηγημένου είδους, το οποίο ωστόσο έχει χιλιάδες φαν παγκοσμίως.
Κυπριακός Κινηματογράφος: Το Νησί που Μοιραζόμαστε της Δανάης Στυλιανού, το Κάτω απ’ τ’ άστρα του Χρήστου Γεωργίου και το Τάμα του Ανδρέα Πάντζη είναι μερικά από τα φιλμ του εν λόγω αφιερώματος που επικεντρώνονται στους δημιουργούς κυπριακής καταγωγής που έδρασαν την περίοδο μεταξύ 1970 και 2012.
Έλληνες Σκηνοθέτες της Διασποράς: Πρόκειται για αναδρομή σε σκηνοθέτες ελληνικής καταγωγής, που ωστόσο αναγκάστηκαν για λόγους πολιτικούς αλλά και οικονομικούς να μεταναστεύσουν. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν ταινίες καταξιωμένων σκηνοθετών (Ελία Καζάν, Νίκος Παπατάκης, Τζον Κασσαβέτης, Ροβήρος Μανθούλης, Άδωνις Κύρου).
Μικρού Μήκους: Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει ακόμα τις 15 βραβευμένες ταινίες από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (2011).
–Παράλληλες δράσεις, ανάμεσα στις οποίες και η συζήτηση για τα 60ά γενέθλια του γαλλικού κινηματογραφικού περιοδικού Positif (21/11, στις 19:00 στην Ταινιοθήκη).
Info: Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα αναλυτικά στο http://www.panoramafest.org/