Το Πάρτι

Θανατερές ατάκες, απολαυστικές ερμηνείες, φρέσκια σάτιρα, τζαζ υπόστρωμα και μια ανήσυχη δημιουργός σε αναπάντεχο κωμικό οίστρο.

Elle 28 Δεκ. 17
Το Πάρτι

Σκέτη απόλαυση το διάρκειας 71 μόλις λεπτών «Πάρτι» της Σάλι Πότερ, μια τριζάτη σάτιρα δωματίου, φιλοτεχνημένη στον προσεγμένο ασπρόμαυρο καμβά του Αλεξέι Ροντιόνοφ, φωτογράφου του μοναδικού «Έλα Να Δεις». Μ’ ένα ανσάμπλ εκλεκτών πρωταγωνιστών (Κριστίν Σκοτ Τόμας, Κίλιαν Μέρφι, Μπρούνο Γκανζ, Πατρίσια Κλάρκσον, Έμιλι Μόρτιμερ) να βάζει φωτιά σε κάθε σκηνή, μέσα από ρεσιτάλ θανατερών ατακών που έγραψε για χάρη τους η έχουσα έφεση στους πειραματισμούς Βρετανίδα δημιουργός των «Ορλάντο» και «Μάθημα Τάνγκο», η υπέροχη αυτή μαύρη κωμωδία αποτελεί κλασική περίπτωση φιλμ που βλέπεται απνευστί.

Από τους «συνδαιτυμόνες» ηθοποιούς, όλοι προσφέρουν το απαραίτητο καύσιμο ώστε το «Πάρτι» να πάρει φωτιά.

Στην πιο αστεία μέχρι σήμερα ταινία της Πότερ, η Σκοτ Τόμας υποδύεται την Τζάνετ, μια πολιτικό που έχει μόλις αναλάβει έλα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στη βρετανική κυβέρνηση. Για να γιορτάσει την υπουργοποίηση, καλεί φίλους στο σπίτι (Κλάρκσον, Γκανζ, Μέρφι, Μόρτιμερ, Τσέρι Τζόουνς), μόνο που ο άντρας της (Τίμοθι Σπαλ) τινάζει τα πάντα στον αέρα με τις αποκαλύψεις του. Στο πλαίσιο αυτό, οι αιχμάλωτες σε ευρυγώνιο φακό μορφές των πρωταγωνιστών αφήνονται σε ένα συνήθως τζαζ μουσικό χαλί να αλληλομαχαιρωθούν, βγάζοντας σκελετούς απ’ τη ντουλάπα. Στην «ωραία» αυτή ατμόσφαιρα, πρώτο βιολί αποδεικνύεται η Κλάρκσον, η οποία σκοτώνει με αφοπλιστικές ατάκες να φεύγουν απ’ το στόμα της με συχνότητα stand-up κωμικού.

Από τους «συνδαιτυμόνες» ηθοποιούς, όλοι προσφέρουν το απαραίτητο καύσιμο ώστε το «Πάρτι» να πάρει φωτιά, στους κατάλληλους χρόνους και στον ιδανικό βαθμό, δίχως να γλιστρήσει προς μια επίδειξη εξυπνακισμών που να υπερβαίνουν την ίδια την εξέλιξη της πλοκής. Νύξεις για την κρίση αξιών και το τέλος του ιδεαλισμού, αν όχι της ίδιας της ιδεολογίας (σ.σ. οι καλεσμένοι είναι όλοι τους μέλη-υποστηρικτές του ίδιου, αριστερού προφανώς πολιτικού κόμματος, άλλη μια εκδοχή του «party» δηλαδή που τιτλοφορεί το φιλμ), τα μεσήλικα αδιέξοδα των σχέσεων, την υποκρισία, το σεξ και το θάνατο, δίνουν και παίρνουν μέσα σ’ έναν μικρόκοσμο ο οποίος λειτουργεί εξίσου καλά ως ένα κλειστό σύμπαν χαρακτήρων, αλλά και ως κοινωνικό καθρέφτισμα των σημερινών ηθών.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT