Το βιβλίο για το φεμινισμό που η Beyonce έκανε γνωστό ακόμα και σε όσους δεν διαβάζουν

Η viral ομιλία της χαρισματικής Νιγηριανής συγγραφέα Chimamanda Ngozi Adichie, απόσπασμα της οποίας χρησιμοποιήθηκε και στο τραγούδι «***Flawless», κυκλοφορεί τώρα μεταφρασμένη στα ελληνικά με τίτλο «Ας είμαστε όλοι φεμινιστές». Αξίζει να την ανακαλύψουμε.

Elle 03 Μαρ. 17
Το βιβλίο για το φεμινισμό που η Beyonce έκανε γνωστό ακόμα και σε όσους δεν διαβάζουν

Όταν ήταν σχεδόν δεκατεσσάρων ετών, σε ένα καβγά με το φίλο της εκείνος την αποκάλεσε «φεμινίστρια». Τότε δεν ήξερε τι σημαίνει η λέξη και, ανατρέχοντας σε ένα λεξικό, ανακάλυψε ότι έχει πολύ βαρύ και αρνητικό φορτίο. Χρόνια αργότερα, η Chimamanda Ngozi Adichie έχει αναδειχθεί κατά κάποιον τρόπο πρέσβειρα ενός φεμινισμού απενοχοποιημένου και προσαρμοσμένου στα σύγχρονα ζητούμενα. 

Η Νιγηριανή συγγραφέας, που υπογράφει μεταξύ άλλων το εμβληματικό μυθιστόρημα «Americanah» (2013), που έχει τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις και έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό New Yorker ως μία από τους καλύτερους συγγραφείς κάτω των 40 ετών (2010), είναι αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό και για έναν ακόμη, λιγότερο αναμενόμενο λόγο: Η διάλεξη που έδωσε το 2013 σε ένα TED event με τίτλο «We should all be feminists» έγινε viral (μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει πάνω από 3,5 εκ. views) και πηγή έμπνευσης για την Beyonce, η οποία χρησιμοποίησε απόσπασμά της στο τραγούδι «***Flawless».

Κατόπιν αυτή η ομιλία εκδόθηκε σε διάφορες γλώσσες και τώρα κυκλοφορεί μεταφρασμένη στα ελληνικά με τίτλο «Ας είμαστε όλοι φεμινιστές», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς προσεγγίζει το θέμα μια γυναίκα που ζει σε μια πόλη όπου όταν εκείνη δίνει φιλοδώρημα εισπράττει το ευχαριστώ ο άντρας που τη συνοδεύει, όταν μπαίνει μόνη στο λόμπι ενός ξενοδοχείο θεωρείται απαρέγκλιτα επαγγελματίας του σεξ και όταν πηγαίνει για φαγητό οι σερβιτόροι στο εστιατόριο απευθύνουν χαιρετισμό μόνο στους άντρες. Ως μια δημιουργός διεθνούς εμβέλειας, φυσικά, έχει στενή επαφή με το τι συμβαίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ. Και τα αμερικανικά παραδείγματα που χρησιμοποιεί σχετικά με τις σχέσεις των δύο φύλων δεν είναι πολύ περισσότερο αισιόδοξα.

«Το φύλο έχει σημασία παντού στον κόσμο. Και θα ήθελα να σας ζητήσω να ξεκινήσουμε να ονειρευόμαστε και να σχεδιάζουμε έναν άλλο κόσμο […] πιο ευτυχισμένων αντρών και πιο ευτυχισμένων γυναικών, που θα είναι πιο πιστοί στον πραγματικό τους εαυτό» έχει πει για το φεμινισμό, ένα θέμα που παραμένει πάντα επίκαιρο.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT