Ένα μικρό αγόρι από το χωριό Δαφνές της Κρήτης ενηλικιώνεται απότομα στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Πενήντα χρόνια αργότερα θα επιστρέψει με ιστιοφόρο στην πατρίδα του μαζί με τον 27χρονο γιο του.
Το σκάφος θα περάσει από το στενό της Τζιας με τα Θερμιά, το γνωστό Κάβο Ντόρο. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, «σε εκείνο το σημείο ο άνεμος ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το πέρασμά του μέσα από το στενό, το οποίο "δουλεύει" σαν κάννη πυροβόλου όπλου. Στη συνέχεια ξεχύνεται με όλη του την ένταση, με όλη του την αγριότητα, στο επόμενο στενό που βρίσκει μπροστά του». Είναι εκείνο λοιπόν το στάδιο του ταξιδιού που δημιουργεί στον κεντρικό ήρωα την ανάγκη να κοιτάξει κατάματα τη ζωή του, να αναζητήσει στα βάθη της ψυχής του τα κομμάτια εκείνα που τον βοήθησαν να γίνει καλύτερος άνθρωπος.
Ο ίδιος θυμάται τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, αλλά και του Εμφυλίου, τα βράχια που εμπόδισαν τη διαδρομή του, τα κύματα με τα οποία πάλεψε για να συναντήσει τον έρωτα της ζωής του. Οι ιστορίες του, γεμάτες εικόνες, μνήμες, λεπτομέρειες, διαλόγους, συνθέτουν ένα βιβλίο που παραπέμπει σε άτυπο ημερολόγιο. Κάθε του σελίδα είναι και μία απόδειξη της αγάπης του συγγραφέα για την πατρίδα του, τους ανθρώπους και τα έθιμά της.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Γιώργος Κοκοτός, είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός και έχει μια πολύ πετυχημένη σταδιοδρομία πάνω στο αντικείμενο των σπουδών του. Σήμερα ασχολείται με την παραγωγή κρασιών, είναι ο δημιουργός πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη, ενώ έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος των διοικητικών συμβουλίων του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Επίσης είναι τακτικό μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Εκδ. Gema