We Are the Best!

Αφήνοντας για λίγο πίσω του τις σκοτεινές πτυχές των ανθρώπινων σχέσεων και τις δυσλειτουργίες των σύγχρονων κοινωνιών στις οποίες περιπλανήθηκε με προηγούμενες ταινίες, ο Λούκας Μούντισον («Λίλια για Πάντα», «Μαζί», «Mammoth») αφήνει το φως να κατακλύσει το δημιουργικό του σύμπαν και επιστρέφει με ένα ανεβαστικό coming of age φιλμ που έκανε την πρεμιέρα τoυ στο περσινό φεστιβάλ Βενετίας.

Elle 31 Οκτ. 14
We Are the Best!

Ψυχωμένο όσο ένα πανκ ρεφρέν και γλυκό σαν την αγκαλιά ενός φίλου που έρχεται την πιο ανύποπτη στιγμή, το «We Are the Best!» ακολουθεί τρία 13χρονα κορίτσια, στην Στοκχόλμη των 80s, κατά την διάρκεια του καθημερινού ταξιδιού τους προς την ενηλικίωση.

Η μία κοντοκουρεμένη και η άλλη με μια μοϊκάνα να χωρίζει το κεφάλι της στα δύο, οι Μπόμπο και Κλάρα ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου, και όχι μόνο για την κόμη τους.

Οι εξεγερμένες νεαρές μισούν την γυμναστική, εκνευρίζονται από την συμπεριφορά των γονιών τους, ενώ η αγαπημένη τους συνήθεια είναι να αντιδρούν σε οτιδήποτε νιώθουν πως παρεμβαίνει στη ζωή τους.

Ένα απόγευμα, τρυπώνουν στο στούντιο του πολιτιστικού κέντρου προφασιζόμενες ότι θέλουν να παίξουν μουσική. Μόνο που δεν έχουν όργανα και φυσικά δεν ξέρουν να παίζουν νότα. Έχουν όμως έτοιμους τους στίχους: «Αποβάλλετε τους γονείς» ουρλιάζει η Κλάρα στο μικρόφωνο καθώς η Μπόμπο χτυπάει δίχως αύριο τα πιατίνια της.

Επειδή όμως χρειάζονται κάποιον να γνωρίζει μουσική, οι δύο κολλητές προσεγγίζουν την Χέντβιγκ, μια συμμαθήτριά τους που παίζει εξαιρετικά κλασική κιθάρα.

Η Χέντβιγκ, όμως, υστερεί σε δύο βασικά σημεία: έχει μακριά ξανθά μαλλιά και πιστεύει στον Θεό. Όταν το πρώτο διορθώνεται με ένα ατημέλητο κούρεμα τότε ο δρόμος είναι πια ανοιχτός για τις τρεις τους να βροντοφωνάξουν ότι το πανκ δεν είναι νεκρό αλλά κυρίως να αντιληφθούν το πόσο ιδιαίτερο και απαιτητικό είναι να αγαπάς το διαφορετικό.

Στην έβδομη ταινία του, η οποία βασίζεται στο σχεδόν αυτοβιογραφικό βιβλίο κόμικ της συζύγου του, ο Λούκας Μούντισον ζεσταίνει την καρδιά του θεατή με την εντελώς ανεπιτήδευτη ματιά του στο μικρόκοσμο τριών κοριτσιών που έχουν αποκηρύξει τον κόσμο των μεγάλων και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανεξαρτητοποιηθούν.

Χωρίς περιττό στιλιζάρισμα αλλά δίνοντας έμφαση στις μικρές καθημερινές περιπέτειες που διαμορφώνουν χαρακτήρες, η νέα ταινία του Σουηδού σκηνοθέτη εξελίσσεται όπως ακριβώς θα έπρεπε να ηχεί μια πανκ μπαλάντα που δεν επικεντρώνεται στην τεχνική επιδεξιότητα αλλά αποκλειστικά στην ανάδειξη του συναισθήματος.

Feelgood, διασκεδαστικό και αφοπλιστικά ειλικρινές, το «We Are the Best!» μπορεί να μην διαθέτει το ειδικό βάρος προηγούμενων δουλειών του Μούντισον αλλά καταφέρνει να είναι εξίσου ελκυστικό, αυτή τη φορά με έναν πιο ανάλαφρο και άμεσο τρόπο.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT