Follow us

Search

5 τρόποι να μειώσεις το οικολογικό σου αποτύπωμα #EarthDay

Οι δύσκολες ημέρες που διανύουμε είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πως για να ζούμε σε έναν υγιή και καλύτερο πλανήτη, πρέπει και εμείς να αλλάξουμε τις συνήθειές μας για να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γης που φέτος γιορτάζεται για 50η χρονιά, συγκεντρώσαμε αυτά τα μικρά πράγματα που όμως έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο οικοσύστημα.

5 τρόποι να μειώσεις το οικολογικό σου αποτύπωμα #EarthDay

Οι τελευταίες εβδομάδες μας απέδειξαν πως τελικά μπορούμε να αλλάξουμε στάση και συνήθειες για το κοινό καλό. Τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως μιλούν πλέον ξεκάθαρα: την περίοδο της καραντίνας η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, ενώ έκθεση της WWF Ιταλίας αναφέρει πως η υπερεκμετάλλευση της φύσης από τους ανθρώπους οδηγεί στην εμφάνιση πανδημιών. Η ευτυχία και η ψυχική μας ηρεμία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη σχέση μας με το περιβάλλον και αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο πλανήτη. Ίσως νιώθουμε πως δεν έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε πολλά πράγματα δρώντας ατομικά, αυτό δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα. Αλλάζοντας κάποια πράγματα στην καθημερινότητά μας, μειώνουμε τον περιβαλλοντικό μας αντίκτυπο, αρκεί να το αποφασίσουμε.

Μειώνουμε τον όγκο των emails

Ένα email αντιστοιχεί σε 4 γραμμ. εκπομπών CO2, ένα spam email σε 0,3 γραμμ., ενώ ένα email με μεγάλη επισύναψη μπορεί να φτάσει τα 50 γραμμ. CO2. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την ηλεκτρονική αλληλογραφία φυσικά, μπορούμε όμως να περιορίσουμε κάποια μηνύματα, όπως αυτά που αναφέρουν απλά «Ευχαριστώ» σαν απάντηση σε προηγούμενο email. Ακόμα, είναι καλύτερο να επιλέγουμε εξωτερικές πλατφόρμες για να μοιραζόμαστε αρχεία, όπως το WeTransfer.

Netflix και You Tube με μέτρο

Τα Netflix, Amazon Prime και οι αντίστοιχες πλατφόρμες, ισοδυναμούν με το 7% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που έχουν προκληθεί από την ψηφιακή τεχνολογία, ενώ τα video στο διαδίκτυο με το 20%. Η αλήθεια είναι πως δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τις μέρες καραντίνας χωρίς αυτά, οπότε το πιο εφικτό βήμα είναι να επιλέγουμε χαμηλότερη ανάλυση αντί για High Definition, και να κλείνουμε όλα τα tabs όταν δεν παρακολουθούμε.

Περιορίζουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Η κτηνοτροφία είναι ένας από τους ανθρωπογενείς παράγοντες που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι πως για την παραγωγή 1 kg. τυριού, έχουμε περισσότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με 1 kg κοτόπουλο. Αν ο περιορισμός του τυριού από την καθημερινή διατροφή μας φαντάζει αδύνατος, τότε η επιλογή low-fat προϊόντων είναι τελικά μονόδρομος.

Γκαρνταρόμπα με συνείδηση

Ο κόσμος της μόδας έχει λάβει πλέον το μήνυμα και στρέφεται προς μια πιο οικολογική κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό, επενδύοντας σε ανακυκλωμένα νήματα, ή και αντισταθµίζοντας τα αέρια θερµοκηπίου που εκπέµπουν αναλαµβάνοντας να χρηµατοδοτήσουν ενέργειες που «επιστρέφουν» στον πλανήτη οξυγόνο, όπως για παράδειγµα µια αναδάσωση ή τη φροντίδα ενός δάσους. Εμείς μπορούμε να κάνουμε την αρχή αγοράζοντας λιγότερα και καλύτερης ποιότητας ρούχα που θα κρατήσουν περισσότερο. Αποφεύγουμε εφήμερα trends που έχουν διάρκεια ζωής λίγους μήνες και προτιμάμε διαχρονικά κομμάτια.

Λιγότερη κατανάλωση ζεστού νερού

Κάθε χρόνο το ζεστό νερό που χρησιμοποιεί ένα σπίτι, ισοδυναμεί με 875 kg CO2. Υπάρχει τρόπος να μειώσουμε αυτό το μέσο όρο, κάνοντας ντους για λιγότερη ώρα, πλένοντας τα ρούχα μας στους 30 βαθμούς αντί για τους 40 και βέβαια γεμίζουμε πάντα το πλυντήριο για να εξασφαλίζουμε λιγότερες πλύσεις.

MORE FROM

ELLE GREEN