Νομίζεις ότι ξέρεις τα πάντα για το τρέξιμο; Κι, όμως, υπάρχουν 8 πολύτιμες συμβουλές που πιθανόν δεν σου έχουν πει ποτέ. Διάβασε τες παρακάτω και πήγαινε την προπόνηση σου ένα βήμα παραπέρα.
Το ταρτάν δεν είναι ό,τι καλύτερο
Σίγουρα, το στάδιο φαντάζει σαν το ιδανικό μέρος για προπόνηση. Και είναι, σε ό,τι αφορά, όμως την ασφάλεια που σου παρέχει (προστατευμένος χώρος, παρουσία κόσμου πιθανόν και γιατρού κλπ.).
Αυτό, όμως που πιθανόν να μη γνωρίζεις (και πίστεψε μας ακόμα και πολλοί έμπειροι αγνοούν) είναι πως το ταρτάν δεν είναι το ιδανικό έδαφος για τρέξιμο.
Ο ελαστικός αυτός τάπητας είναι κατασκευασμένος ώστε να «συνεργάζεται» με τα ειδικά παπούτσια που φορούν οι αθλητές του στίβου στα δρομικά και στα αλτικά αγωνίσματα (καρφιά ή spikes) ώστε να αποδίδουν μέγιστη ταχύτητα.
Ωστόσο, για ένα απλό τρέξιμο ή περπάτημα είναι ένα σχετικά σκληρό έδαφος που επιτρέπει μεγάλη επιστροφή ενέργειας και καταπονεί αρκετά τα πόδια.
Προτίμησε, λοιπόν, αν φυσικά έχεις τέτοια δυνατότητα, είτε εδάφη με καλοστρωμένο χώμα ή με χόρτο (φυσικό ή και τεχνητό) που είναι πιο μαλακά, φιλικά και ασφαλή για τα πόδια.
Το τρέξιμο δεν αδυνατίζει (από μόνο του)
«Ξεκινάω τρέξιμο για να αδυνατίσω». Το έχεις ακούσει αρκετές φορές, και πιθανόν, να το έχεις πει κιόλας.
Και ως ένα σημείο μπορεί να είναι αλήθεια, καθώς η συστηματική ένταξη μίας αθλητικής δραστηριότητας στο πρόγραμμά μας αυτόματα σημαίνει περισσότερες καύσεις, που με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του βάρους.
Αυτό φυσικά με την προϋπόθεση ότι οι διατροφικές συνήθειες, και συγκεκριμένα οι θερμίδες που λαμβάνουμε καθημερινά, παραμένουν λίγο-πολύ οι ίδιες.
Ωστόσο, μετά από ένα διάστημα είναι πιθανόν να μην βλέπεις διαφορά στο βάρος σου. Ο ένας λόγος είναι ότι υπάρχει κάποια απώλεια λίπους, όμως ταυτόχρονα υπάρχει και μία αύξηση μυϊκής μάζας που ανεβάζει τα κιλά στη ζυγαριά.
Ο δεύτερος λόγος είναι πως μετά από ένα διάστημα ο οργανισμός προσαρμόζεται κι έτσι δεν παρατηρείται επιπλέον απώλεια βάρους, ιδιαίτερα αν η διατροφή δεν είναι καλή.
Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, για να συνεχίσεις να βλέπεις τα αποτελέσματα που θες, θα πρέπει να βελτιώσεις τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα στη διατροφή σου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι συνδυαστικά θα έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Συμβουλή: Ασχολήσου κυρίως με το ποσοστό του λίπους σου φροντίζοντας να βρίσκεσαι στα ιδανικά για εσένα επίπεδα (ηλικία, φύλο, σωματότυπος κλπ.), και όχι τόσο με το βάρος σου (κιλά).