Και όμως η yoga μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις σου και στο τρέξιμο #ELLERUN

Λίγο πριν φορέσουμε τα αθλητικά μας και τρέξουμε και εμείς στον πρώτο αγώνα δρόμου του ELLE στις 19 Σεπτεμβρίου, συναντήσαμε τον yoga instructor Μιχάλη Ντουμπάκη και μάθαμε πώς θα προστατεύσουμε το σώμα μας και θα βάλλουμε το τρέξιμο στη ζωή μας.

Elle 08 Φεβ. 20
Και όμως η yoga μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις σου και στο τρέξιμο #ELLERUN

«Τα τελευταία χρόνια ο αθλητισμός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και για καλύτερη υγεία. Ξεκινώντας από τις παιδικές ηλικίες βλέπουμε μια μεγάλη άνθηση στον παιδικό και εφηβικό αθλητισμό, ακόμα και στον πρωταθλητισμό από εφηβικές ηλικίες. Κάποτε για να δεις δρομέα να προπονείται έπρεπε να μπεις σε στάδιο και τώρα, ειδικά λίγους μήνες πριν τον κλασικό μαραθώνιο, σε κάθε γειτονιά βλέπεις κόσμο να τρέχει σε πάρκα και δρόμους. Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό, άλλα ο αθλητισμός έχει και κάποιες δυσκολίες… Όταν προπονείς το σώμα σου, ειδικά όσο η ένταση ανεβαίνει, υπάρχει καταπόνηση, κίνδυνος τραυματισμού και πολλές φορές νιώθουμε το σώμα να σφίγγει πολύ και να χάνει την ευλυγισία του, κάτι που καταλαβαίνουν όσοι ασχολούνται με το τρέξιμο, τα βάρη ή το crossfit», μας περιγράφει ο Yoga Instructor και δρομέας Μιχάλης Ντουμπάκης. Με αφορμή τον πρώτο μας αγώνα δρόμου, το ELLE Run στις 19 Σεπτεμβρίου, ρωτήσαμε όλες τις λεπτομέρειες για όσα πρέπει να προσέξουμε.

Καλύτερες επιδόσεις
Το εύρος κίνησης και η ακρίβεια είναι τα ζητούμενα στα περισσότερα αθλήματα. Ο κολυμβητής θέλει καλό εύρος κίνησης στην ωμική ζώνη, στο στίβο χρειάζεται εύρος στα ισχία και στους ώμους κλπ. Η yoga όχι μόνο μας δίνει εύρος στην κίνηση, αλλά μαθαίνει στο σώμα μας να προσανατολίζεται και να έχει τον απόλυτο έλεγχο σε όλες τις διαστάσεις, ακόμα και σε ανάστροφες θέσεις. Αυτό δίνει ακρίβεια και έλεγχο στο σώμα σε κάθε κίνηση. Επίσης, η ευλυγισία που αποκτάς κάνει την κίνηση των μελών του σώματος πιο εύκολη για τους μυς και αφήνει όλη τη δύναμη να εστιαστεί εκεί που πρέπει για να πετύχεις την μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Οι ασκήσεις αναπνοής βελτιώνουν σημαντικά την αναπνευστική ικανότητα, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό σε κάθε άθλημα. Έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν ακόμα και ανθρώπους με άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Σε συνδυασμό με την αναπνοή, η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της πέψης που έρχεται με την τακτική πρακτική, δίνει στο σώμα πολύ περισσότερη ενέργεια κατά την άθληση, πράγμα πολύ σημαντικό για τις επιδόσεις.

Προστασία από τραυματισμούς
Όταν κάνεις εντατικές προπονήσεις, είτε για αγώνες, είτε για προσωπική βελτίωση, η πίεση στους μυς είναι μεγάλη. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, γυμνάζουμε συγκεκριμένες μυικές ομάδες, πολύ περισσότερο από άλλες με αποτέλεσμα να έχουμε ανισορροπίες στο σώμα. Οι μύες που γυμνάζονται περισσότερο τείνουν να είναι πολύ πιο σφιγμένοι, με αποτέλεσμα αυτοί να ασκούν μεγάλες δυνάμεις στις αρθρώσεις και τους συνδέσμους. Ένας πολύ σφιγμένος τετρακέφαλος ενός δρομέα, δεν επιτρέπει στον σύνδεσμο του γονάτου να κινηθεί σωστά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Η yoga με τον τρόπο που δουλεύει, γυμνάζει όλους του μυς του σώματος και ειδικά αυτούς γύρω από τους συνδέσμους, και αυτό δίνει σταθερότητα και πλήρη κινητικότητα στις αρθρώσεις. Επίσης οι περισσότεροι αθλητές, ερασιτέχνες και μη, δίνουν πολύ περισσότερο βάρος στην προπόνηση των μυικών ομάδων, παρά στη διάτασή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μύες δυνατούς, αλλά ταυτόχρονα σφιχτούς, που με μία απότομη και δυνατή κίνηση μπορεί εύκολα να τραυματιστούν. Η yoga σε κάθε asana (στάση) δίνει ενδυνάμωση αλλά ταυτόχρονα διάταση και επιμήκυνση στις μυικές ομάδες όλου του σώματος, με αποτέλεσμα να τις

Βελτιωμένη ανάρρωση
Απεύχομαι σε όλους να χρειαστεί αυτό, αλλά δυστυχώς είναι μέσα στη ζωή και στην αθλητική πολύ περισσότερο, ειδικά όταν δουλεύουμε “στα κόκκινα” το σώμα μας. Η βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος και πολύ περισσότερο η βελτιωμένη λεμφική ροή, όχι μόνο αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή, αλλά βοηθάει τους μυς να επεξεργάζονται γρηγορότερα τα μεταβολικά υποπροϊόντα, κάνοντας την ανάρρωση πολύ πιο γρήγορη και αποτελεσματική.

Διαύγεια και εστίαση
Και τέλος, ίσως το πιο σημαντικό όφελος από όλα, η τακτική άσκηση δίνει βελτιωμένη διαύγεια, εγκεφαλική λειτουργία και εστίαση. Σε υψηλό επίπεδο άσκησης, θα βρεις αθλητές ταλαντούχους και με απειροελάχιστες διαφορές μεταξύ τους. Αυτό όμως που θα ξεχωρίσει πραγματικά την ώρα του υψηλού ανταγωνισμού, είναι το καθαρό μυαλό και η πραγματική εστίαση στο στόχο. Αυτό είναι κάτι που με τη συχνή πρακτική στη yoga και τον διαλογισμό μπορείς να το πετύχεις και να πας το άθλημα αλλά και τη ζωή σου στο επόμενο επίπεδο.

Η λίστα συνεχίζει φυσικά και δεν τελειώνει εύκολα. H yoga έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει την ανοσοποιητική λειτουργία, την ισορροπία, την λειτουργία των ορμονών στο σώμα, τη διαχείριση του άγχους και άλλα πολλά και σημαντικά στον αθλητισμό αλλά και στη ζωή.

Δεν χρειάζεται να έχεις ευλυγισία, δύναμη, ισορροπία ή οτιδήποτε άλλο. Με τακτική άσκηση θα τα αποκτήσεις μέσα από τη yoga και θα βελτιώσεις το άθλημα αλλά και τη ζωή σου σημαντικά. Δεν χρειάζεται ούτε εξοπλισμός, απλά να το πάρεις απόφαση

Μιχάλης Ντουμπάκης, Yoga instructor (200h YAI), www.facebook.com/mdoubakis/

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT