Πώς θα διαλέξω τα σωστά παπούτσια για τρέξιμο; #ELLERUN

Νέα δεδομένα στην επιλογή παπουτσιών για τρέξιμο!

Elle 30 Αυγ. 22
Πώς θα διαλέξω τα σωστά παπούτσια για τρέξιμο; #ELLERUN

Ποιο είναι το ιδανικό ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο; Ο φυσικοθεραπευτής Κώστας Κουλίδης, ανατρέπει τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε για την επιλογή του κατάλληλου παπουτσιού για τρέξιμο και μας δείχνει τι θα πρέπει να προσέχουμε.

Η επιλογή

Η επιλογή των κατάλληλων παπουτσιών για τρέξιμο είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους δρομείς και ιδιαίτερα όσους έχουν λιγότερα χιλιόμετρα στα πόδια τους. Ένας από τους λόγους αυτής της δυσκολίας είναι ο τεράστιος όγκος επιλογών στην αγορά, δηλαδή διαφορετικών δρομικών μοντέλων. Ένας ακόμα ιδιαίτερα σημαντικός λόγος, όμως, είναι οι πολλές, και τις περισσότερες φορές αντικρουόμενες, πληροφορίες που λαμβάνει ένας δρομέας σχετικά με τη σωστή επιλογή δρομικού υποδήματος. Ο στόχος μας αυτή τη φορά, λοιπόν, είναι η παράθεση των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων έτσι ώστε να βασίσετε την επόμενή σας επιλογή σε αυτά, και όχι σε εικασίες, συγκεχυμένες πληροφορίες ή ακόμα και στην ικανότητα πειθούς ενός πωλητή, μίας εταιρείας κλπ.

Πώς γίνεται, έως τώρα, η επιλογή του κατάλληλου παπουτσιού για τρέξιμο;

Ιστορικά η επιλογή παπουτσιού βασιζόταν σε αυτό που εμείς οι φυσικοθεραπευτές ονομάζουμε «wet foot test», που με απλά λόγια είναι το αποτύπωμα που αφήνει το πέλμα όταν περπατάμε ξυπόλητοι πάνω σε πλακάκια (η ακριβής ερμηνεία του «wet foot test» είναι αυτό που πιο «επιστημονικά» θα λέγαμε «στατικό πελματογράφημα»). Με βάση το αποτύπωμα που αφήνει το πέλμα μας, λοιπόν, μπορούμε να διαπιστώσουμε τον τύπο του, ο οποίος χαρακτηρίζεται, κυρίως, από το ύψος της ποδικής καμάρας.

Για πολλά χρόνια η επιλογή παπουτσιού γινόταν με βάση αυτό το ύψος. Για παράδειγμα, ένας δρομέας με υψηλή ποδική καμάρα (κοιλοποδία) θα έπρεπε να επιλέξει παπούτσια με ενισχυμένη προστασία από τους κραδασμούς (χοντρή και μαλακή σόλα – cushioned shoes).

Αντίθετα, ένας δρομέας με χαμηλή ποδική καμάρα (πλατυποδία) θα έπρεπε να επιλέξει παπούτσια της κατηγορίας stability/motion control (έλεγχος κίνησης), ενώ ο δρομέας με ουδέτερο τύπο πέλματος παπούτσια της κατηγορίας neutral ή low stability/low cushion.

Διάβασε τα νέα δεδομένα στην επιλογή παπουτσιών για τρέξιμο στο runnermagazine.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT