Επιστημονική έρευνα: Γιατί θυμώνουμε;

 Μία νέα μελέτη «φωτογράφισε» το Νο1 ύποπτο για τις εκρήξεις οργής. Πρόκειται για τη σεροτονίνη, την ορμόνη που ευθύνεται για την καλή -και απ' ό,τι φαίνεται- και για την κακή μας διάθεση...

Elle 14 Φεβ. 12
Επιστημονική έρευνα: Γιατί θυμώνουμε;

 Το αφεντικό στέκεται πάνω από το κεφάλι σας και, όσο περνάει η ώρα, συνειδητοποιείτε πως δεν θα παραδώσετε την εργασία σας αμέσως. Θέλετε να βάλετε τα κλάματα από τα νεύρα σας και με κόπο συγκρατείτε μια κραυγή. Τι θα λέγατε να χαλαρώσετε και, αντί για τον προϊστάμενο, να επιτεθείτε σε…. μια κούπα γάλα; Βλέπετε, το συγκεκριμένο ρόφημα είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, ουσία που συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή σεροτονίνης.
Πρόσφατη βρετανική έρευνα έδειξε πως είτε από έλλειψη κάποιων συστατικών που λαμβάνουμε από την τροφή είτε από υπερβολικό άγχος, τα επίπεδα της σεροτονίνης μειώνονται. Και όταν συμβαίνει αυτό, δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε συναισθήματα που γεννούν μέσα μας οργή και θλίψη. Αν και υπήρχαν υποψίες πως τα επίπεδα της σεροτονίνης είχαν άμεση σχέση με τις ψυχολογικές μας εκρήξεις, η συγκεκριμένη μελέτη του Ινστιτούτου Συμπεριφορικής και Κλινικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στη Μεγάλη Βρετανία είναι η πρώτη που αποδεικνύει πως η επιθετικότητα είναι θέμα εσωτερικής χημείας…

Τι έδειξαν τα τεστ
Για τις ανάγκες της έρευνας, υγιείς εθελοντές υποβλήθηκαν σε διάφορες διατροφικές δοκιμασίες. Κάποιες ημέρες οι συμμετέχοντες λάμβαναν μη ικανοποιητική ποσότητα σεροτονίνης -τους δινόταν ένα μείγμα αμινοξέων, τα οποία ήταν φτωχά σε τρυπτοφάνη, απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή σεροτονίνης. Εναλλάξ, κάποιες άλλες ημέρες οι ίδιοι λάμβαναν ένα μείγμα που περιείχε κανονική ποσότητα τρυπτοφάνης.
Στη συνέχεια, μέσω λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού οι ερευνητές παρακολούθησαν την αντίδραση στην αμυγδαλή του εγκεφάλου των εθελοντών, περιοχή που παίζει καθοριστικό ρόλο στη συναισθηματική έκφραση, τις φοβίες, την εμπιστοσύνη, την ικανότητα αναγνώρισης προσώπων και ανάμνησης ονομάτων, στο χειρισμό των κοινωνικών μας επαφών. Οι ειδικοί είδαν τον τρόπο με τον οποίο φωτιζόταν αυτή η περιοχή, όταν οι εθελοντές αισθάνονταν θυμό ή βίωναν αρνητικά συναισθήματα. Επιπλέον, οι επιστήμονες έδειξαν ενδιαφέρον και για τον τρόπο με τον οποίο το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου επικοινωνούσε με το μετωπικό λοβό, που σχετίζεται με την ομιλία, τη σκέψη και τη μνήμη. Αυτό που διαπίστωσαν είναι πως όσο λιγότερη ήταν η παραγωγή σεροτονίνης στον οργανισμό τους, τόσο πιο αδύναμη ήταν η επικοινωνία ανάμεσα σε αυτά τα δύο τμήματα.
«Αν και αυτά τα αποτελέσματα προέκυψαν από υγιείς ανθρώπους, δεν αποκλείεται να μας βοηθήσουν στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων που θα απευθύνονται σε άτομα που υποφέρουν από ψυχολογικές διαταραχές και αδυνατούν να συγκρατήσουν τις εκρήξεις του θυμού τους» τόνισε ο δρ Λούκα Πασαμόντι, καθηγητής νευροβιολογίας, ο οποίος συμμετείχε στα τεστ…
 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT