Έρευνα: Γιατί η κακή διάθεση βλάπτει την… τσέπη μας;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η στενοχώρια δεν κάνει κακό μόνο στην υγεία αλλά και το πορτοφόλι μας, αφού συχνά ευθύνεται για τις λανθασμένες οικονομικές επιλογές μας.

Elle 22 Νοε. 12
Έρευνα: Γιατί η κακή διάθεση βλάπτει την… τσέπη μας;
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως η θλίψη και το στρες μπορούν να προκαλέσουν σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Πλέον, μαθαίνουμε πως η κακή διάθεση συχνά μας οδηγεί σε ζημιογόνες αποφάσεις για την τσέπη μας. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Οι ειδικοί εξηγούν: Όταν είμαστε στενοχωρημένοι, έχουμε μεγάλη ανάγκη να πιαστούμε από κάτι που θα μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα και θα μας ανεβάσει.

Εν ολίγοις, ψάχνουμε για οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως… ένεση θετικής ενέργειας. Συνεπώς, εκείνη τη στιγμή δεν σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα, αλλά αποζητούμε μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση. Πώς όμως κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα; 
 

Στο πλαίσιο του πειράματός τους, οι επιστήμονες αρχικά έδειξαν σε μια ομάδα εθελοντών ένα βίντεο που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι με στόχο να τους προκαλέσουν δυσάρεστα συναισθήματα. Έπειτα τους υπέβαλαν σε μια σειρά από δοκιμασίες, κατά τις οποίες καλούνταν να πάρουν οικονομικές αποφάσεις. Μαζί τους ήταν και άτομα που δεν το είχαν παρακολουθήσει.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν δει το βίντεο εμφάνιζαν την τάση να προχωρούν σε συναλλαγές που, ναι μεν ήταν κερδοφόρες άμεσα, μακροπρόθεσμα όμως οδηγούσαν σε μείωση του συνολικού τους budget. Συγκεκριμένα, με την πάροδο του χρόνου οι κακόκεφοι είχαν κατά μέσο όρο 13%- 43% χαμηλότερα κέρδη συγκριτικά με τους υπόλοιπους εθελοντές που δεν είχαν δει το βίντεο.
 

Η επικεφαλής της μελέτης δρ Τζένιφερ Λέρνερ εξηγεί: «Τα εν λόγω πειράματα, μέσα από ένα συνδυασμό ψυχολογικών και οικονομικών μεθόδων, αποδεικνύουν ότι ένα στενοχωρημένο άτομο δεν λειτουργεί σοφά και λογικά όταν καλείται να προχωρήσει σε οικονομικές επιλογές. Συγκεκριμένα, η λύπη -όχι οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα- προκαλούσε στους εθελοντές ένα είδος… μυωπίας. Αυτό είχε αποτέλεσμα να είναι διατεθειμένοι να  θυσιάσουν τη μελλοντική τους ευημερία στο βωμό της πρόσκαιρης ικανοποίησης».
Αφήστε, λοιπόν, τη στενοχώρια να υποχωρήσει και έπειτα πάρτε οικονομικές αποφάσεις. Άλλωστε, δεν είναι καιροί για άλλες εκροές…
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT