Menu

Εθισμός στο σεξ: Κι όμως υπάρχει!

Ο παραπάνω όρος ήταν μέχρι τώρα αμφιλεγόμενος. Πλέον όμως μια ομάδα Αμερικανών ειδικών υποστηρίζει πως πρόκειται για  κάτι απολύτως υπαρκτό και επιστημονικά τεκμηριωμένο.
 

Η φράση «εθισμός στο σεξ» είναι οικεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν γνωρίζαμε αν πρόκειται για κάποιο είδος διαταραχής αναγνωρισμένο από την επιστημονική κοινότητα ή απλώς για μια κακή συνήθεια. Μια καινούρια μελέτη ωστόσο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) έρχεται να μας διδάξει πως τελικά η εμμονή ενός ατόμου στην ερωτική πράξη είναι ψυχικό νόσημα. Τα νέα είναι μάλλον άσχημα για 12 περίπου εκατ. κατοίκους των ΗΠΑ, οι οποίοι, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θεραπευτών σε Θέματα Οικογένειας και Γάμου (American Association for Family and Marriage Therapy), είναι εθισμένοι στο σεξ.

Ο Μάικλ, ο Τάιγκερ και τα άλλα παιδιά
Ο όρος κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1990, όταν ο δημοφιλής ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας εισήχθη σε κλινική αποτοξίνωσης από το σεξ, δηλώνοντας βαριά… άρρωστος. Το 1994 ακολούθησε το σκάνδαλο με τον Τσάρλι Σιν, ο οποίος ομολόγησε πως ήταν τακτικός πελάτης της διάσημης «μαντάμ» του Χόλιγουντ Χάιντι Φλάις και των κοριτσιών της. Ακόμα, στα τέλη του 2009 ήρθαν  στο φως της δημοσιότητας οι απανωτές απιστίες του αθλητή Τάιγκερ Γουντς στην τότε σύζυγό του Έλιν Νόρντεγκρεν. Ο ίδιος μάλιστα ομολόγησε τότε πως είναι σεξομανής, φροντίζοντας παράλληλα να μπει σε ίδρυμα για την αποκατάσταση της ψυχικής του υγείας. Ανάλογη τύχη είχε και ο σεξομανής Ντέβιντ Ντουκόβνι των X-Files, που χώρισε από την Τέα Λεόνι, προκειμένου να δεχτεί τη βοήθεια ειδικών.

Τι συμβαίνει λοιπόν;
Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες έδειξε πως όσοι κάνουν συχνά σεξ για να διώξουν το στρες ενδέχεται να είναι εθισμένοι σε αυτό. Πρακτικά, αυτό  σημαίνει πως η συγκεκριμένη εμμονή ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των ψυχικών νόσων. Οι ειδικοί μάλιστα σκοπεύουν να την εντάξουν στον αμερικανικό Διαγνωστικό και Στατιστικό Οδηγό Ψυχικών Διαταραχών.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο δρ Μάρτι Κάφκα, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ο ίδιος σημειώνει: «Έπειτα από δεκαετίες κλινικών ερευνών και με βάση τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την εξέταση ατόμων με αχαλίνωτες σεξουαλικές φαντασιώσεις και συμπεριφορές, θα αποκαλούσα αυτή την εμμονή υπερσεξουαλική διαταραχή».

Ωστόσο, παρά την άποψη της επιστημονικής κοινότητας, τα ερωτήματα πέφτουν βροχή. Η πιο συχνή απορία είναι η εξής: Πόσο συχνά πρέπει να κάνει κάποιος σεξ για να θεωρηθεί εθισμένος σε αυτό; Το ερώτημα είναι αντίστοιχο με εκείνα του τύπου: «Πόσο αλκοόλ πρέπει να πίνει κανείς για να χαρακτηριστεί αλκοολικός;» ή «πόσες επισκέψεις στο καζίνο ισοδυναμούν με εθισμό στον τζόγο;». Αυτές οι ερωτήσεις δεν μπορούν να απαντηθούν, αφού κάθε άνθρωπος αποτελεί διαφορετική περίπτωση κι έχει τις δικές του ανάγκες, επιθυμίες και συνήθειες.