Σίγουρα θα υπάρχει ανάμεσά σας -στην παρέα σας, στο γραφείο ή στις επαφές σας στο Facebook- κάποιος ναρκισσιστής, ο οποίος δεν χορταίνει να μιλάει για τον εαυτό του και τις επιτυχίες του. Το ερώτημα όμως που γεννιέται σχετικά με αυτούς τους ανθρώπους είναι το εξής: αν έχουν τεράστια αυτοπεποίθηση, όπως δείχνει η συμπεριφορά τους και όπως δηλώνουν οι ίδιοι σε διάφορα ερωτηματολόγια, γιατί επιζητούν ασταμάτητα την προσοχή και την επιβεβαίωση της αξίας τους από τους άλλους;
Η σιγουριά που εκπέμπουν για τον εαυτό τους είναι παραπλανητική, απαντά μια ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι στο Λέξινγκτον. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Social Cognitive and Affective Neuroscience, ο ναρκισσισμός είναι η μάσκα της βαθιάς ανασφάλειας. Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί ερευνητές ζήτησαν από 50 εθελοντές να συμπληρώσουν μια σειρά από ψυχολογικά τεστ. Αφού ξεχώρισαν τους πιο ναρκισσιστές με βάση τις απαντήσεις, τους υπέβαλαν σε μια νευροαπεικονιστική εξέταση.
Η τελευταία έδειξε ότι οι ναρκισσιστικές προσωπικότητες έχουν ασθενέστερες συνάψεις ανάμεσα σε μια εγκεφαλική περιοχή που συνδέεται με τις σκέψεις για τον εαυτό μας και μια δεύτερη η οποία σχετίζεται με αισθήματα ικανοποίησης και ανταμοιβής. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, έστω κι αν δεν το δείχνουν ή ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιούν ούτε καν οι ίδιοι.
Η παρέμβαση ενός ειδικού ψυχικής υγείας ίσως να φανεί χρήσιμη στην ενίσχυση της επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο παραπάνω εγκεφαλικές περιοχές, βοηθώντας ένα ναρκισσιστή να διαχειριστεί την ανασφάλειά του, καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης. Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν μας εκνευρίζει η εγωπάθεια, ίσως ήρθε η ώρα να τη δούμε κάτω από ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα.