Menu

iΗeal: To application που νικά τον εθισμό;

 Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο να καταπολεμήσουν την εξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες εξαιτίας του έντονου στρες.

 Υπάρχουν πολλά applications. Κάποια μας βοηθούν να βρούμε σύντροφο, άλλα μας δείχνουν πώς να κάνουμε σωστά γιόγκα, ενώ πολλά μάς παρακινούν να χάσουμε κιλά. Τώρα αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μια νέα εφαρμογή που θα καταστέλλει την έντονη επιθυμία κάποιου να κάνει χρήση ναρκωτικών ή άλλων παραισθησιογόνων ουσιών κάθε φορά που τον κυριεύει φόβος και πανικός.

Τεχνητή νοημοσύνη
Σαν να έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας με τον Τομ Κρουζ, το συγκεκριμένο gadget φιλοδοξεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από μετατραυματικό στρες ή από αγχώδεις διαταραχές. Να σταθεί δίπλα σε ανθρώπους που βρίσκουν παρηγοριά σε διάφορες ουσίες, όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, προκειμένου να θεραπεύσουν την ανησυχία τους. Το gadget ονομάζεται iHeal και περιέχει έναν αλγόριθμο βάσει του οποίου μπορεί να προβλέπει πότε ο χρήστης είναι έτοιμος να υποκύψει στον πειρασμό…
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον καθηγητή επείγουσας ιατρικής Έντουαρντ Μπόιερ, σε συνεργασία με το MIT (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης) ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία που εφαρμόζεται σε smartphone. Το κινητό τηλέφωνο συνδέεται με ένα βραχιόλι, το οποίο μέσω αισθητήρων «διαβάζει» τις βιοφυσικές αλλαγές του οργανισμού, όπως την ηλεκτροδερματική δραστηριότητα, τη θερμοκρασία του σώματος, τους καρδιακούς ρυθμούς. Καθεμία από αυτές τις λειτουργίες είναι δείκτης του στρες, αφού προδίδει την κατάσταση στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο διεγείρεται όταν κυριευόμαστε από άγχος.
Το βραχιόλι μεταδίδει ασύρματα τις πληροφορίες στο smartphone, όπου το λογισμικό επεξεργάζεται τα δεδομένα από τις φυσιολογικές λειτουργίες του χρήστη. Μόλις το πρόγραμμα ανιχνεύσει υψηλά επίπεδα στρες, ζητάει από το χρήστη να εισαγάγει πληροφορίες σχετικά με την αιτία που του προκάλεσε την αγωνία, αλλά και τα αισθήματα που τον πλημμυρίζουν κάθε φορά που θέλει να δοκιμάσει μια ουσία με έντονη τοξική δράση.
Στόχος του iHeal είναι να ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο πότε γεννιέται  η επιθυμία για χρήση ουσιών, ώστε να προσφέρει εξειδικευμένη multimedia παρέμβαση τη στιγμή που ο χρήστης την έχει απόλυτη ανάγκη. Αν κάποιος, για παράδειγμα, έχει μια λαχτάρα για μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, η πλατφόρμα θα του φέρει στο νου ένα χαλαρωτικό τραγούδι, ένα αστείο βίντεο ή ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ή θα του αποσπάσει την προσοχή με ένα app που θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα…
Το iHeal ανήκει σε μια νέα γενιά τεχνολογιών που στοχεύουν στην ανακούφιση των ασθενών. Οι ειδικοί αναφέρουν πως ακόμη έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους μέχρι να λανσάρουν το νέο εργαλείο στην αγορά, αφού πρέπει πρώτα να το τελειοποιήσουν.
.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ