Μήπως έχετε διάσπαση προσοχής (και αναρωτιέστε γιατί τα αφήνετε όλα στη μέση;)

Η ΔΕΠΥ, όπως ονομάζεται η ελλειματική προσοχή, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα, παρουσιάζεται και σε ενήλικες. Γιατί πρέπει να την αντιμετωπίσουμε;

Elle 25 Απρ. 18
Μήπως έχετε διάσπαση προσοχής (και αναρωτιέστε γιατί τα αφήνετε όλα στη μέση;)

Είστε η αποθέωση του multi-tasker αλλά τίποτε δεν απορροφά την προσοχή σας για πολύ; Ενεργείτε και μετά σκέφτεστε, από τον υπερβολικό παρορμητισμό σας; Δεν δέχεστε κανόνες και όρια; Και δεν μπορείτε να κάτσετε σε ένα μέρος; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου με διάσπαση προσοχής, παρορμητικότητα, υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ). Στην ενήλικη ζωή μας, που η ΔΕΠΥ ακολουθεί περίπου 7 στους 10 που είχαν τα χαρακτηριστικά αυτά σε παιδική ηλικία, δεν δημιουργεί τέτοιο πρόβλημα, όμως στα παιδιά που αδυνατούν να χαλιναγωγήσουν την συμπεριφορά τους, συνδέεται με μαθησιακά προβλήματα.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Γεώργιος Παυλίδης, εφευρέτης του διάσημου τεστ που φέρει το όνομά του και είχε προσελκύσει και το ενδιαφέρον της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας όταν δημιουργήθηκε πριν χρόνια, η διάγνωση είναι σημαντική ώστε η ΔΕΠΥ να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, από μικρή ηλικία. Διαφορετικά δεν είναι σπάνιο κάποιος να εμφανίζει μαθησιακές δυσκολίες και αργότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Το τεστ που έχει αναπτύξει ο ίδιος βασίζεται στην οφθαλμοκίνηση που αναλύουν ειδικά προγράμματα στον υπολογιστή και όχι σε ερωτηματολόγια.

Για τους εκπροσώπους της αμερικανικής ψυχιατρικής σχολής πρόκειται για μια διαταραχή που εντοπίζεται στον εγκέφαλο. Για τους Γάλλους και τους Ευρωπαίους, δεν μπορούμε να στιγματίσουμε τόσο απλά έναν άνθρωπο ως υπερκινητικό και δεν πρέπει να τον δούμε ξεκομμένο από το περιβάλλον του, γι' αυτό μια οικογένεια μπορεί να βοηθήσει μέσα από κάποιες κινήσεις (π.χ. να μάθουμε να έχουμε πρόγραμμα μέσα στη μέρα, να υπάρχουν κανόνες και όρια).

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT